Sant Cugat perfila com aplicar les restriccions de trànsit als cotxes contaminants

Els municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona volen combatre la contaminació atmosfèrica del territori

Els vehicles que no comptin amb l'etiqueta de la DGT i que no siguin residents tindran restriccions per circular per Sant Cugat a partir de l'1 de gener del 2018.

En concret, tots aquests vehicles no podran circular per una àrea delimitada pel Consistori, que té 2,5 quilòmetres de diàmetre, és a dir bona part del nucli urbà del municipi. Ara bé, aquesta restricció només s'aplicarà els dies de contaminació atmosfèrica elevada, que tal com ha destacat la tinenta d'alcalde de Mobilitat, Cristina Paraira, només es dona en 4 o 5 ocasions l'any.

La manera de com aplicar aquestes restriccions s'està acabant de perfilar. I és que tal com destaca Paraira "tenim dubtes de com dur a terme aquestes mesures perquè siguin efectives, i és en el que estem treballant. Estem acabant de definir què són residents, persones que viuen en aquella zona o persones que viuen a tot el municipi". En aquest sentit, Paraira ha detallat que les persones que visquin en la zona restringida podran moure els seus vehicles per accedir als seus domicilis, fet pel qual el Consistori també treballa per decidir com identificar-los. 

Un altre dubte que tenen des de l'Ajuntament és la senyalització que s'utilitzarà per marcar les restriccions. Paraira considera que "la senyalització hauria de ser el més homogènia possible per a tots els municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona", fet que permetria que tots els conductors entenguessin les mesures a seguir en aquests episodis d'alta contaminació en qualsevol dels municipis. 

Serà de cara al 2020 quan aquestes restriccions per als vehicles que no tinguin l'etiqueta de la DGT i no siguin residents, seran permanents. És a dir, a partir de l'1 de gener del 2020 tindran prohibit circular per aquesta àrea tots els dies de l'any.

Sant Cugat no és l'únic municipi de l'àrea metropolitana de Barcelona que començarà a aplicar aquestes mesures a partir de l'any vinent. De fet, municipis com Sant Just Desvern, Castelldefels, Badalona i Sant Boi de Llobregat també hi estan treballant.

Segons el cens, Sant Cugat compta amb un parc automòbil de 47.469 vehicles. D'aquests, 34.787 són turismes i furgonetes. I d'aquests, 24.023 tenen l'etiqueta de la DGT, el que representa el 70% dels vehicles.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem