Casamitjana: “Abans era indiferent el que votava l’oposició, i ara, no. Podem pactar”

Roser Casamitjana, portaveu del grup municipal d’ICV-EUiA

ICV-EUiA va aconseguir mantenir els dos regidors que ja tenia al Ple, tot i perdre un centenar de vots. Casamitjana creu que a Sant Cugat hi ha un vot fidel d’Iniciativa i que els resultats van ser bons, malgrat que el debat nacional ”va embolicar una mica la troca. Algun vot va anar a la CUP-PC o ERC-MES”.

Com es presenta aquest mandat per a Iniciativa?
Malgrat tot, l’encarem amb optimisme, ho hem dit moltes vegades, el fet que l’equip de govern no tingui majoria absoluta, ens obliga a tots a negociar i a pactar. Això no només afecta l’equip de govern, sinó també l’oposició, abans era indiferent el que votàvem, i ara, no. En alguns temes, si ens posem d’acord, podem arribar a pactes que fins ara no eren possibles. Això obre una altra dinàmica positiva per a tots.


Així també és positiu per a l’equip de govern no tenir majoria absoluta?
Doncs jo et diria que sí. Perquè això d’anar així a saco per dir-ho d’una manera popular no és bo per a ells. El fet que hagin de pactar és bo.


Quines propostes són les que ICV-EUiA vol posar damunt la taula de l’equip de govern?
Un tema, la tarifació social, l’altre, la sostenibilitat: s’ha de fer una ciutat més sostenible en tots els aspectes, des dels residus a les energies renovables. L’altre tema important és l’habitatge, considerem que Sant Cugat no té un parc d’habitatge públic de lloguer. Ens diuen que Promusa no està en condicions de fer això, i nosaltres ho proposem des dels pressupostos generals de l’Ajuntament. Volem una inversió per iniciar aquest parc de lloguer. Això suposaria un cost inicial, però  en un termini de 10 o 15 anys es podria ja autofinançar.


En l’acord  de pressupostos entre CiU i ERC-MES hi ha una partida destinada a habitatge. La trobeu insuficient?
Sí. Creiem que això és un ajut que pot ser interessant, però no cobreix el pla que nosaltres volem. És un ajut que preveu suports a particulars. L’ajut és positiu, però no n’hi ha prou.


En el tema de sostenibilitat, en què creieu que no és sostenible Sant Cugat?
Pensem que s’ha d’intentar el residu 0 . També s’han d’afavorir energies renovables, tot i que el decret estatal gairebé ho penalitza. Les energies renovables podrien ser una font d’estalvi. Es va parlar de fer una central de biomassa que s’havia de posar al parc de Ramon Barnils, vam anar a veure una central a Vic... Ara sembla que se’n farà una altra compartida amb Terrassa, però no en sabem res més.

Però al parc de Ramon Barnils hi ha d’anar la biblioteca?
D’això en vam parlar dimecres. Sembla que la  construcció de la biblioteca ha de començar el 2016, però al parc encara hi ha cases. Ho vaig preguntar i em van dir que s’han d’expropiar aquestes cases, per tant, dubto que aquesta biblioteca es comenci a construir el 2016, ja que els processos d’expropiació són complicats.


Parlant de temes urbanístics, Iniciativa ha manifestat que vol saber en quants processos judicials hi ha el consistori per temes urbanístics. Ja ho saben? 
No tinc la resposta. L’Ajuntament està immers en una pila de contenciosos  enormes amb el cost que significa tot això en costs de serveis jurídics externs i interns. Tenim el tema d’Adif que ens costarà 7,5 milions d’euros. Tenim el turó de Can Mates, hi ha una sentència que anul·la tota la reparcel·lació. Què farem amb això?, tirar a terra la Boehringuer suposo que no, però s’haurà d’indemnitzar els propietaris.

Tema independència. Per què aposta?
Penso que un estat federal seria ideal. Ara, que a l’altre costat no hi ha ningú disposat a fer això? Probablement, però tampoc hi ha ningú per asseure’s a la taula a parlar d’independència.


Si hi hagués un referèndum, què votaria?
Depèn del que es preguntés.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem