De cops baixos, nerviosisme i tons constructius

El ple, celebrat aquest 23 de maig, ha durat poc més de tres hores i hi ha hagut moments amables però també molta tensió

El ple municipal d'aquest maig ha arribat després d'una sessió de participació ciutadana centrada en el bilingüisme, pujada de tot i amb els ambients certament crispats. Per això ha sorprès el bon rotllo inicial, per exemple entre Álvaro Benejam (PP) i Mercè Conesa (CDC) arran d'una moció dels populars que ha esdevingut institucional. "Política constructiva, i no com abans", ha celebrat l'alcaldessa, en referència al torn de participació ciutadana.

Aquest to amable s'ha mantingut, contra pronòstic, en les mocions sobre les modificacions del PGM que enfronta oposició i govern. Els portaveus dels partits de l'oposició han utilitzat un to tranquil i conciliador, molt allunyat en forma, però també en contingut, de quan van denunciar "greus irregularitats urbanístiques". "Vull agrair el seu to, constructiu i positiu. El to inicial ens va alarmar", ha celebrat el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Damià Calvet.

Només Benejam ha estat una mica més contundent i ha parlat de possible "mala praxi" o "coses pitjors".

Noves paraules

Com sempre, el ple ha deixat algunes paraules que, almenys pel que escriu, eren totalment desconegudes. És el cas de l'heteronormalitat, que ha utilitzat Èric Gómez (ERC-MES) per explicar com la societat no acaba d'acceptar la diversitat sexual i com això es demostra amb determinats estereotips.

I és que el Ple ha aprovat una moció de suport al col·lectiu LGBT. Una moció que, com ha recordat Ramon Gutiérrez (ICV-EUiA), s'havia presentat en altres moments sense èxit, tot assenyalant a Convergència: "Teníem una majoria absoluta que impedia, per exemple, penjar la bandera de l'arc de Sant Martí a l'Ajuntament".

Apareix la tensió

Però de cop i volta, el que havia començat de manera amable i bon rotllo, ha mutat cap a una sessió tensa, amb atacs entre partits i molta virulència verbal. Aquest enfrontament ha començat amb la proposta d'ERC-MES de rebaixar l'IVA dels productes d'higiene femenina i bolquers. "És un debat apassionant pel Congrés", ha recriminat Sergio Blázquez (C's), que ha votat contra la moció.

"El criteri de Ciutadans em deixa astorada", ha lamentat Mireia Ingla (ERC-MES), que s'ha indignat pels inconvenients que han posat tanT PP com C's per reclamar una IVA superreduÏt en aquests productes. I és que Benejam s'ha referit a la moció com "populista, freda i oportunista"; declaracions que Ingla ha atribuït a voluntat de "revenja".

"Un cop baix"

El moment de màxima tensió ha arribat amb la moció de PP i Ciutadans on reclamaven que l'Ajuntament de Sant Cugat utilitzés també el castellà en tots els seus tràmits, alhora que asseguraven que hi havia gent que tenia dificultats per accedir a ajudes o a altres serveis municipals perquè només es fan en català.

"Això m'enerva, està per sota el llindar de la intel·ligència", ha denunciat Pere Soler (PSC), que ha fet una defensa aferrissada de la immersió lingüística i l'ús preferencial del català a les administracions. Una defensa, que ha arribat després que Soler lamentés que Esquerra sempre posi "amb calçador" la paraula independència o que qüestionés que una entitat com l'Assemblea Nacional Catalana formi part d'un Consell de barri.

"A vostès, el català els fa nosa", ha lamentat Gómez, que amb un discurs molt contundent ha recordat tots aquells "espais on el català és residual". A l'estat és més fàcil comprar un producte etiquetat en portuguès que amb català". Ignasi Bea (CUP-PC) ha reconegut que s'ha hagut de contenir en el seu discurs, perquè és un tema que el posa "molt nerviós". "Són mentides roïns", ha afegit.

"El que és insultant és que es multi gent per no retolar el seu negoci amb català", ha rebatut Benejam. Aldo Ciprián (C'S) ha lamentat que "hi ha partits que defensen la diversitat sexual (en referència a la moció de suport al col·lectiu LGBT) i vulguin una homogeneïtzació en la llengua".
 

"Això ha estat un cop baix", ha replicat Gómez, que ha demanat una disculpa a Ciprián. Bea també ha qüestionat al regidor de Ciutadans si negava que la llengua catalana havia estat perseguida. Ciprián no ha volgut contestar cap de les dues qüestions, tot i la insistència de l'alcaldessa.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem