El referèndum de l'1 d'octubre protagonitza l'ofrena floral a Rafael Casanova

Les crides a la participació al referèndum de l'1 d'octubre han centrat bona part dels discursos polítics

El referèndum per la independència convocat per l'1 d'octubre i les crides a la participació han protagonitzat l'ofrena floral al monument de Rafael Casanova a Sant Cugat. Partits polítics i entitats santcugatenques s'han sumat a l'homenatge als caiguts del 1714 i des de primera hora del matí d'aquest 11 de Setembre han anat desfilant per celebrar la Diada Nacional de Catalunya. (Les millors fotos de la Diada Nacional a Sant Cugat).

Desenes de persones s'han acostat fins a la plaça de Rafael Casanova per fer les ofrenes florals, que ha estat ambientada per la música de cambra de l'Escola Fusió, que ha tocat els Segadors. La cultura popular no ha faltat a la cita i els Geganters, amb el Joan i la Marieta, i els Castellers, que han fet un pilar de quatre, no s'ho han perdut.

Els partits, a banda de fer l'ofrena floral, s'han dirigit als assistents amb uns discurs polític centrat en el moment actual que viu el país, el procés d'independència i el referèndum convocat per l'1 d'octubre. Les crides a participar al referèndum i a decidir el futur del país han estat protagonistes en els discursos, que majoritàriament han coincidit en destacar la importància del moment i "l'oportunitat històrica".

Crides a la participació

Ofrena floral de l'Ajuntament de Sant Cugat, amb portaveus dels grups polítics FOTO: Bernat Millet

El coordinador del PDECat a Sant Cugat, Eloi Rovira, ha destacat "l'esperit democràtic" dels catalans i ha assenyalat que "la màxima expressió és el referèndum: ens permetrà votar i decidir el futur". Rovira també ha tingut crítiques per l'actuació de l'estat espanyol: "Mai pensaríem que defensar la democràcia fos perseguit".  "No defallierem, ho tenim a tocar i no podem fallar. El millor està per venir", ha finalitzat el representat de la formació nacionalista.

Des de la CUP, la portaveu Núria Gibert també ha fet un discurs amb la mirada posada en el referèndum i la culminació del procés d'independència: "És l'última commemoració autonòmica de l'11 de Setembre". "Ho tenim més a prop que mai", ha proclamat Gibert, que ha recordat que volen "sobirania plena per decidir-ho tot". La cupaire ha destacat que ara la responsabilitat és de tots els ciutadans i ha demanat "convèncer" a la gent perquè el referèndum sigui "massiu". "Ara és l'hora", ha rematat.

El president d'ERC Sant Cugat, Oriol Cisteró, ha emfatitzat també que "no és un any més": "Estem convocats pel nostre govern per decidir el nostre futur com a poble". "Ara ens toca a la ciutadania", ha animat Cisteró, que ha demanat "omplir les urnes". "Estem tips, volem decidir, volem democràcia", ha proclamat el president d'Esquerra, que ha fet una crida a la unitat: "Si estem junts, cap tribunal ens tumbarà i guanyarem".

Catalunya en Comú ha fet també ofrena floral a Rafael Casanova i el regidor d'ICV-EUiA, Ramon Gutiérrez, ha reafirmat la seva aposta per un país amb "diversitat, sobirania i valentia" i que "no tingui por a les amenaces". El regidor ecosocialista també ha defensat el "dubte" i el "matís" en el context polític actual.

Des del Partit Socialista, el primer secretari Pere Soler s'ha desmarcat del referèndum i ha recalcat que la Diada "és un símbol d'unitat de tot el poble, sigui quina sigui la ideologia". El socialista ha emfatitzat la seva aposta "per la reforma constitucional" i trobar un nou "encaix de Catalunya amb la resta de l'estat", que passi per una "Espanya respectuosa amb la diversitat nacional". "Té solució, però cal un canvi d'actitud aquí i allà i tornar a la legalitat", ha afegit Soler, que ha lamentat que "el procés ho tapa tot i és urgent una reforma constitucional".

Demòcrates s'ha sumat a la commemoració de l'11 de Setembre i el regidor Carles Brugarolas ha fet una defensa de les urnes: "Fins aquí hem arribat. Els catalans, tots, decidirem molt aviat quin futur volem. Ja era hora". Brugarolas ha destacat els conceptes de "democràcia, urnes, llibertat i dignitat" i s'ha mostrat optimista amb el referèndum: " L'1 d'octubre votarem un sí com una catedral".

Ciutadans i Partit Popular es van desmarcar dels actes institucionals de la Diada Nacional de Catalunya i no han participat a l'ofrena de Sant Cugat.

"Més units que mai"

Ofrena floral al monument a Rafael Casanova, amb dos agents de gala de la Policia Local FOTO: Bernat Millet

L'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural han participat també a l'ofrena floral i, abans de dirigir-se cap a la manifestació de Barcelona caminant, s'han dirigit als assistents. Josep Lluís Lliberia, de l'ANC, ha recordat que "l'objectiu pel qual s'ha sortit al carrer tants anys, està a tocar" i ha enviat un "missatge de suport a tots els perseguits judicialment per l'estat espanyol". "Hem d'estar més units que mai, com més fort ens ataquin, més units estarem", ha destacat. "El futur el tenim a les nostres mans, agafem-lo", ha acabat.

El Club Muntanyenc, l'Ateneu, la Penya Blaugrana, la UESC, el Sant Cugat FC, els Castellers i els Geganters són altres entitats santcugatenques que han fet ofrena floral a Rafael Casanova.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem