Què es juga Sant Cugat a les eleccions catalanes?

La Mirada, l'hospital públic i els intercanviadors de Ferrocarrils són tres dels grans projectes de Sant Cugat que depenen de la Generalitat

El 12 de maig se celebren les eleccions al Parlament de Catalunya. Més de de 66.000 santcugatencs estan cridats a les urnes per decidir el futur del país i, més enllà de qüestions nacionals que afecten tota la ciutadania, Sant Cugat hi té molt en joc. El TOT repassa alguns dels projectes que s'han de desenvolupar a la ciutat i que depenen de la Generalitat de Catalunya. 

Més info: Eleccions 12-M a Sant Cugat: tot el que has de saber per votar

La Mirada, l'escola eterna

La construcció de l'Escola La Mirada és una de les patates calentes que es trobarà el nou govern de la Generalitat. Tot i que s'havia acordat que l'Ajuntament de Sant Cugat es faria càrrec de l'obra i avançaria els diners, ara el govern de Junts i Esquerra ha anunciat que vol traspassar el projecte al govern català, ja que és qui té la competència.

Més info: Sant Cugat vol que la Generalitat assumeixi la construcció de La Mirada

Així, la Generalitat haurà d'entomar el projecte un cop l'Ajuntament decideixi la ubicació definitiva. Això vol dir que haurà d'encarregar o modificar el projecte, gestionar la licitació i adjudicació, supervisar les obres i assumir-ne el cost. Segons el govern santcugatenc, el Departament d'Educació tenia la construcció de La Mirada com una absoluta prioritat i caldrà veure si el nou govern manté aquest compromís. 

L'hospital públic, sempre a l'espera

Parcel·la del carrer de Sòcrates on es construirà l'hospital de dia FOTO: Google Maps

Parcel·la del carrer de Sòcrates on es construirà l'hospital de dia FOTO: Google Maps

Un hospital públic per Sant Cugat, Rubí i Castellbisbal és una reivindicació històrica del territori i que mai s'ha materialitzat. Al gener d'aquest 2024, es va anunciar que la Generalitat construiria un centre hospitalari entre Sant Cugat i Rubí per donar servei a aquesta població. L'inici de les obres estaven previstes per abans de 2027. El projecte era un hospital de dia, anomenat Centre d'Alta Resolució Sanitària, i que no disposarà tots els serveis d'un hospital convencional. 

Tot i això, s'haurà de veure si pel nou govern de la Generalitat sorgit de les eleccions del 12 de maig continua sent una prioritat o si torna a guardar-se en el calaix, com ja ha passat en diverses ocasions.

Més info: Pas endavant per un nou hospital públic de dia entre Sant Cugat i Rubí

Els intercanviadors de tren

El Ministeri de Transports i Mobilitat del govern espanyol i la Conselleria de Territori de la Generalitat van arribar a un acord per iniciar la tramitació administrativa i econòmica dels intercanviadors entre Ferrocarrils i Renfe a les estacions de Coll Favà i Hospital General. El pacte preveia que la Generalitat liderés el projece, mentre que l'Estat posava els 36 milions d'euros necessaris. El primer pas, però, és un estudi previ d'Adif. El projecte està aprovat i dependrà del pròxim govern la seva execució.

Més info: 36 milions d'euros pels intercanviadors de Renfe i FGC a Sant Cugat

L'Arxiu Nacional i el Centre d'Alt Rendiment

D'altra banda, Sant Cugat acull alguns equipaments de referència del país que són propietat de la Generalitat de Catalunya. Un és l'Arxiu Nacional. La proposta de pressupostos del govern d'ERC, que no van tirar endavant, preveia invertir 8 milions d'euros per ampliar el dipòsit documental de l'espai. S'haurà de veure si el nou govern manté aquesta inversió en futurs pressupostos. El Centre d'Alt Rendiment I el Centre de Restauració de Béns Mobles són els altres grans equipament de la Generalitat a Sant Cugat.

Un altre tema candent és la sanitat pública i els centres d'atenció primària de Sant Cugat. Mútua de Terrassa té la concessió per la gestió dels centres sanitaris, però el contracte està caducat. Així, la Generalitat ha de decidir si fa un nou concurs per mantenir una gestió privada o si aposta per una gestió directa i pública dels CAPs de La Mina, Can Mates i Valldoreix. 

El Golf de Sant Joan

El golf de Sant Joan FOTO: Google Maps

El golf de Sant Joan FOTO: Google Maps

Finalment, la Generalitat, a través d'Incasòl, és propietària de l'antic golf de Can Sant Joan. La voluntat era impulsar un gran parc interurbà, però encara no s'ha presentat cap projecte per la seva gestió o manteniment. D'altra banda, cal recordar que l'actual govern de Sant Cugat de Junts i ERC ha mostrat la seva voluntat a desenvolupar un petit barri a la zona més propera a l'autopista. La paraula la tindrà el govern català.

Més info: Sant Cugat obre la porta a desenvolupar un "petit barri" al golf de Sant Joan

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem