Govern i oposició de Valldoreix: una relació tensa, però necessària

L'oposició de Junts, PP i VOX a Valldoreix torna a fer un front comú per marcar la política valldoreixenca

"No informen a l’oposició de res i només governen pels seus". Va ser la crítica de Bernat Gisbert (Junts) al govern de Valldoreix (Valldoreix Plural, ERC, PSC i CUP) durant la Junta de Veïns de l'EMD d'aquest 16 de novembre. Una denúncia que posa de manifest que la relació entre govern i oposició no és la ideal, com s'ha anat demostrant els últims mesos. Tot i això, es necessiten.

I és que el govern de Valldoreix està en minoria a la Junta de Veïns, amb quatre dels nou representants. Això els obliga a comptar amb la complicitat d'algun partit de l'oposició (Junts, PP o VOX, que en sumen 5) per tirar endavant les seves propostes. I, de moment, no l'acaba de trobar. Al contrari, és aquesta oposició la que sovint s'ha posat d'acord per tirar endavant les seves propostes malgrat el rebuig del govern. 

Ramon Segura: "En les Ordenances Fiscals, estàvem negociant i ens van dir que no el mateix dia del ple"

Durant la Junta de Veïns va quedar palesa aquesta situació. "Quina és la transparència? No ha aparegut", va lamentar Gisbert. Una acusació que no compartia Ramon Segura (ERC), vocal del govern: "Em sorprèn que manifesti tot això. A les juntes de portaveus estem oberts i sempre preguntem si hi ha temes a tractar". A més, Segura va retreure l'actuació de Junts en alguns moments: "En les Ordenances Fiscals, estàvem negociant i ens van dir que no el mateix dia del ple".

En aquest sentit, Ramon Segura va reconèixer que continuarien apostant per la necessària negociació pel pressupost de 2024 i el pla d'equipaments: "Ha de ser un acord de tots els vocals perquè no hi hagi disputes polítiques".

L'agenda de l'oposició

Justament, les Ordenances Fiscals és una de les qüestions on més es va posar de manifest la minoria del govern. El govern valldoreixenc proposava un lleuger increment de les taxes municipals (del 2,6%) per poder fer front a la inflació, a l'increment del cost de l'energia i a l'augment salarial dels funcionaris marcats per llei. Però l'oposició ho va tombar i les taxes quedaran congelades pel 2024. En aquest cas, Junts va reconèixer que ho va fer per seguir la mateixa línia que el partit a Sant Cugat, malgrat que veia coherent l'increment del 2,6%.

Més info: L'oposició frena l'increment dels impostos a Valldoreix

Un altre punt on l'oposició va marcar l'actuació del govern és en el projecte de l'avinguda del Baixador. El govern va portar a aprovació el projecte en la Junta del setembre, però l'oposició va forçar a deixar-ho sobre la taula, ja que el veïnat no estava satisfet amb la proposta. Dos mesos després, el govern valldoreixenc ha acceptat les peticions dels veïns i el projecte es va aprovar per unamitat.

Més info: La falta de consens amb els veïns frena la urbanització del Baixador

A més, també s'ha vist un front comú de Junts, PP i VOX en altres qüestions, com la seguretat. TOts tres partits van aprovar una moció de VOX on es demanaven solucions al "problema desbocat d'inseguretat i criminalitat que afecta directament a Valldoreix". Tot i el vot contrari de govern, va tirar endavant. 

Més info: Front comú de Junts, PP i VOX a Valldoreix per la seguretat i els impostos

L'Escola de Música, últim episodi

L'últim cas ha estat amb l'Escola de Música de Valldoreix. Junts va presentar una moció d'urgència a la Junta de Veïns d'aquest 16 de novembre per reprendre el concurs d'idees pel projecte de construcció de l'escola, aturat des de febrer. Però el vocal del govern Ramon Segura va explicar que un informe jurídic de la interventora de l'EMD alerta que el concurs s'ha de declarar nul per motius legals.

"Jurídicament no és possible portar la moció a la pràctica", va afegir el president Juanjo Cortés. Malgrat això, els vots a favor de Junts, PP i VOX va permetre tirar endavant el text. "Farem una consulta a un estament superior per aclarir-ho", va acabar explicant Juanjo Cortés sobre si es tiraria endavant la moció. 

Segura: "S'haurien de demanar responsabilitats a governs anteriors"

De fet, l'Escola de Música de Valldoreix va tornar a ser un dels temes principals de la Junta amb aquesta proposta de Junts, que va posar en dubte que fos una prioritat pel govern. Ramon Segura va reiterar que no volen afrontar l'Escola de Música sense definir abans un pla d'equipaments global que concreti les prioritats i necessitats que té la vila. Tot i això, va assegurar que treballen per "minimitzar" les deficiències que té l'actual espai de l'Escola de Música i que fa temps que denuncien les famílies: "S'haurien de demanar responsabilitats a governs anteriors".

Més info: Les famílies de l'Escola de Música de Valldoreix reclamen la construcció d'un nou edifici

Amb tot, Segura va acabar emfatitzant que hauran de seguir negociant amb l'oposició per abordar els dos grans temes que s'han marcat per l'inici del mandat: el pressupost de 2024 i el pla d'equipaments. El temps dirà si el govern aconsegueix seduir l'oposició, principalment Junts. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem