ICV-EUiA demana aturar la instal·lació dels nous comptadors elèctrics d'Endesa

Segons els ecosocialistes, els nous comptadors telegestionables no garanteixen la innocuïtat per a la salut, la protecció de dades o la transparència

Iniciativa per Catalunya demanarà al ple municipal de novembre que l'Ajuntament de Sant Cugat reclami l'aturada de la instal·lació dels nous comptadors elèctrics telegestionables d'Endesa. Segons ICV-EUiA, aquests nous comptadors no garanteixen la innocuïtat per a la salut, la protecció de dades, la transparència en la gestió ni l'eficiència energètica. En aquest sentit, els ecosocialistes presentaran una moció al ple impulsada per la Plataforma Stop Comptadors i per la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya.

Segons ICV-EUiA, la moció segueix les recomanacions del Parlament Europeu sobre el principi de precaució sobre la salut en la instal·lació d’aquests tipus de comptadors. La formació apunta que "no es coneixen els possibles efectes sobre la salut de les radiacions electromagnètiques que emeten els comptadors telegestionables, especialment sobre col·lectius sensibles com a dones embarassades, nounats, nens, persones grans, amb malalties o electrohipersensibles".

Una altra denúncia dels ecosocialistes és que amb aquests nous comptadors "les companyies elèctriques podran conèixer al detall els hàbits de milions de famílies i empreses, obrint la porta a l’elaboració de perfils relacionats amb la seva conducta i utilitzar-los en benefici seu". A més, critica que "la restricció a la lliure competència que imposa Endesa, ja que s’impedeix que s’instal·lin comptadors telegestionables no fabricats per Enel, empresa de la qual és propietària". El preu de venda dels comptadors, uns cent euros, porta a la majoria d'usuaris a llogar el comptador, situació que a la llarga acaba generant molts beneficis a la companyia, segons ICV-EUiA.

Finalment, la moció també denuncia que les persones estan obligats a acceptar que la substitució d’aquests dispositius es porti a terme sense avisar-los de la data i l’hora d’aquesta operació, el que pot impedir estar presents i, per tant, comprovar si els kW/h indicats per l’empresa en la factura posterior, coincideixen amb els marcats pels dos comptadors en el moment de la substitució. Aquest fet vulnera un altre dels preceptes reguladors de la substitució dels comptadors, una directiva europea de 2012 que insta a les empreses distribuïdores a comunicar als seus clients la data prevista amb una antelació de tres mesos.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem