L'Ajuntament dona suport als defensors dels drets humans a Colòmbia

La moció institucional s'ha aprovat aquest dilluns 21 de maig

L'Ajuntament defensarà i donarà suport institucional als defensors dels drets humans a Colòmbia. La moció havia estat presentada a petició d'Amnistia Internacional i de la Taula per Colòmbia, a causa de la difícil situació de la pau al país sud-americà després que les negociacions se suspenguessin el passat mes de gener.

Segons informen des de les entitats, la percepció que l'acord de pau aconseguit amb les FARC suposa el final de les violacions de drets humans està molt lluny de la realitat. Malgrat l'acord de pau, Colòmbia viu des d'agost de 2016 un alarmant augment dels atacs contra defensors i defensores dels drets humans, especialment contra líders comunitaris, activistes en favor del dret a la terra i el medi ambient, i contra els qui fan campanya pel procés de pau i contra la impunitat, sobretot en zones rurals.

Els col·lectius afirmen que, segons l'ONU, l'any 2017 van ser assassinats 100 defensors i defensores de drets humans a Colòmbia. Expliquen que davant aquesta situació les autoritats colombianes han d'adoptar mecanismes de protecció més efectius i exhaustius que garanteixin la seguretat de les comunitats en risc. A menys que les autoritats no assegurin la protecció urgent d'aquestes comunitats, es podrien perdre moltes vides.

Per això, la totalitat del Ple municipal de Sant Cugat del Vallès ha decidit sumar-se a la Declaració del Parlament de Catalunya de suport i per la protecció dels defensors dels Drets Humans a Colòmbia aprovada per unanimitat el 26 de juny del 2017. En concret, l'òrgan demanarà ajudar a les Missions d'Observació i Verificació de Nacions Unides per reforçar les funcions de vigilància de l'ONU al país. A més, el govern municipal també instarà al govern colombià per adoptar mesures més efectives per garantir la seguretat de grups i comunitats en risc, alhora que trasllada els acords a l'Amnistia Internacional Catalunya, a la Taula per Colòmbia i el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, així com al govern espanyol.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem