El Ple condemna els "actes vandàlics" d'Arran a Sant Cugat

La moció va ser presentada pel PP però va ser aprovada amb les esmenes de PDeCAT amb el vot negatiu de la CUP-PC

El Ple municipal de Sant Cugat del Vallès va aprovar una moció en contra de les pintades del col·lectiu Arran a la seu d'algunes empreses de treball temporal la matinada del dia 1 de maig. Així, la reunió municipal va condemnar, aquest passat 21 de maig, els actes a petició de la proposta del PP de Sant Cugat, que va ser esmenada pel PDeCAT i que només va comptar amb els vots en contra de la CUP-PC.

Entre les raons exposades, la moció del PP indicava que "aquest tipus de violència no té cap emparament al nostre ordenament jurídic ni cabuda al model de ciutat que defensem", així com es podia llegir que "aquest Ajuntament no pot permetre que se segueixi intimidant als veïns de Sant Cugat, els seus comerços o associacions per part d'un col·lectiu intolerant i radicalitzat".

En consonància amb el text original, el Ple municipal va condemnar "els actes vandàlics perpetrats per l'organització Arran a Sant Cugat, i manifestar que aquests actes intimidatoris i les persones que els realitzen o els emparen no tenen lloc a la nostra ciutat". A més, demanava que l'ens manifestés el suport als comerços i empreses atacats i als seus treballadors.

El regidor del PP, Álvaro Benejam, va explicar que "vam decidir concretar la nostra denuncia per tres motius: reiteració, rellevància i que ells mateixos s'atribueixen l'autoria", referint-se a un tuit en què el mateix col·lectiu explicava que havien sigut ells qui havien realitzat les pintades. Pel que fa a les esmenes, el grup proposant va criticar que "les esmenes de l'equip de govern pretenen difuminar la responsabilitat d'aquest col·lectiu". Alhora, Benejam va argumentar "creiem que qualsevol pot entendre la diferència entre fer un grafiti a una persiana metàlica o donar un cop a una paperera en el carrer".

En representació de l'equip de govern, la tinenta d'alcalde d'Entorn Urbà, Cristina Paraira, va voler ser ferma dient que "condemnem els actes vandàlics de qualsevol col·lectiu a la nostra ciutat o altres ciutats, i mostrem el nostre suport a qualsevol empresa i particular que s'hagi vist afectat". Alhora, però, va voler fer explícit que "no ens sembla bé que vostès presentin una moció quan només es criminalitza a un grup".

El regidor no-adscrit, Dimitri Defranc, va mostrar la seva solidaritat amb els comerços afectats, mentre que Pere Soler, del PSC, va sumar-se a la posició del PDeCAT, dient que, a causa que hi ha hagut moltes bretolades sense autoria a la ciutat, "centrar-ho només en el col·lectiu d'arran és un error, hi ha altres col·lectius que també duen a terme aquestes bretolades".

Des d'ICV-EUiA, Ramon Gutiérrez, també va condemnar l'acció, dient que "nosaltres apostem per la convivència, la tolerància i condemnar tots els atacs". Tot i que la posició d'ERC-MES, representada per Eric Gómez, també va incloure la condemna al grup Arran, alhora va fer explícit que "condemnarem també que col·lectius d'ultradreta, propers al Partit Popular i a Ciutadans, es situïn davant de l'ajuntament i l'ataquin". "El que no podem fer es criminalitzar i titllar de vandalisme qualsevol pintada o qualsevol adhesiu a l'espai públic", va afegir.

"Des de Ciutadans no podem sinó fer costat a la moció sense embuts. Hauria de ser una moció institucional", va expressar Sergio Blazquez, regidor de la formació taronja. La seva posició, menys conciliadora, va venir a sintetitzar que "Arran no contribueix en absolut a la convivència a la nostra ciutat" i va demanar al ple que expressés la seva "total repulsió contra aquest col·lectiu".

Finalment, la posició de la CUP-PC va ser la més àcida de totes. Ignasi Bea, regidor del grup, va argumentar que "la majoria no entén el significat de vandalisme. La moció parla de vandalisme. El que fa Arran, pot agradar més o menys, però no és vandalisme: és una expressió poc ortodoxa de les idees polítiques". Alhora, va contraposar l'acció d'Arran amb les polítiques de contractació d'aquestes empreses, que havien sigut qualificades de "comerciants": "la moció, sembla que visqui en una altra realitat que no sigui la nostra. Es refereix com a comerciants a les multinacionals d'ETT que es dediquen a comerciar amb feines precàries?".

D'altra banda, el matí d'aquest dimarts 22, l'endemà del Ple municipal, el col·lectiu Arran ha tuitat una resposta a l'aprovació de la moció:

Més informació
 
Comentaris

Destaquem