La construcció de la nova biblioteca central genera debat al ple municipal

Gairebé tots els partits de l'oposició estan a favor del nou equipament, però expectants amb la despesa que generarà

La construcció de la nova biblioteca central Gabriel Ferrater, al parc de Ramon Barnils, va generar força debat al ple municipal celebrat dilluns, 19 de juny. L'equip de govern va portar al ple l'aprovació d'una modificació urbanística del projecte que va posar de manifest la divergència d'opinions que hi ha respecte a aquest tema. 

El portaveu del PP, Álvaro Benejam, va destacar que "crec que a tots ens agrada el projecte, és bastant il·lusionant. Només ens preocupa la suficiència econòmica, perquè per davant tenim moltes despeses. Encara queden per expropiar zones verdes, la construcció de l'escola La Mirada, etc... ".

Roser Casamitjana, portaveu d'ICV-EUiA, va recordar que "considerem que la biblioteca és un equipament bo per a la ciutat, que ja estava previst en el pla d'equipaments anterior. Però estarem atents del desenvolupament del projecte, l'impacte arquitectònic i visual, així com el seu cost".

Per la seva banda, la portaveu de la CUP-PC, Núria Gibert, va posar sobre la taula si "no hi havia possibilitats de fer un projecte més auster. Amb aquests milions, nosaltres segurament faríem altres coses. També pensem que el parc de Ramon Barnils és un espai bastant excepcional de Sant Cugat, que permet fer grans esdeveniments".

Des d'ERC-MES, Èric Gómez, va mostrar la satisfacció que el projecte tirés endavant. Tot i això, Gómez va aprofitar per retreure "la manera de fer política" de ciutadans. El grup dels taronges va realitzar el passat mes de febrer una enquesta a més de 380 persones per saber la seva opinió sobre el nou equipament. 

Tenint en compte aquest punt, Gómez va apuntar que "no creiem que sigui legítim fer creure a la ciutadania que ens estem gastant uns diners que podrien anar a parar a un centre pediàtric o a arranjament de voreres, quan saben perfectament que aquests diners no poden destinar-se a això. Per molt que facin enquestes o es faci creure que s'està fent una biblioteca davant d'una altra, quan saben perfectament que aquell edifici tindrà un altre ús... jo els demanaria que no s'enganyi a la ciutadania per desligitimar un projecte". 

Per la seva banda, el portaveu de Ciutadans, Aldo Ciprián, va detallar que "no estem en contra de les biblioteques. Creiem que és una despesa supèrflua i existeixen unes altres prioritats com la 12a o 13a escola. Ens sorprèn que partits com ERC-MES, ICV-EUiA o PSC, que acostumen a abanderar projectes socials, estiguin prioritzant un projecte d'una biblioteca. Amb 9 milions d'euros es poden fer moltes coses". 

El PSC, ha manifestat a través d'un comunicat "el nostre suport a la construcció de la nova biblioteca central al costat del parc de Ramon Barnils, ja que considerem que aquest és un projecte prioritari per a la ciutat i per a la cultura. L’actual biblioteca Gabriel Ferrater se’ns ha quedat petita i no s’adequa al nivell exigit pel “Mapa de la Lectura Pública de Catalunya”. Els socialistes de Sant Cugat donem suport a les inversions en cultura que s’han de dur a terme per les diferents administracions públiques en aquest equipament, ja que compleix amb unes previsions i criteris prèviament establertes".

Finalment, el tinent d'alcalde d'Urbanisme i Economia, Damià Calvet, va recordar que "en aquest cas el que estem fent és la validació d'un text, encara no estem parlant del projecte. Aquest projecte s'encaixa en el pla d'equipament elaborat i que ara estem revisant, perquè els equipaments i les necessitats de la ciutat està viva i van variant. Aquí d'entrada vam pensar de posar una escola, però després d'analitzar la situació vam convenir que la ubicació de l'escola idònia, era Volpelleres. Nosaltres considerem que la cultura no és supèrflua. Necessitem una biblioteca que estigui a l'abast i tingui la dimensió que necessita la ciutat".

Tot i el debat, es va aprovar la verificació del text refós de la modificació puntual del PGM a l'àmbit del parc. 

On anirà la nova biblioteca central Gabriel Ferrater?

Tot i que el projecte encara no està dissenyat, la idea és que la nova biblioteca s'ubiqui al parc de Ramon Barnils, a la part més pròxima al carrer de Ferran Romeu i la rambla de Puig i Cadafalch.

En el debat d'aquest mateix punt, Calvet ha explicat que l'objectiu és reubicar part de la zona verda que actualment hi ha al parc de Ramon Barnils i que caldrà treure per a posar el nou equipament, a la zona del Monestir. Es calcula que la nova biblioteca tindrà uns 4.200 metres2  i costarà prop de 9 milions d'euros. 

En la imatge posterior podreu veure pintat de vermell el parc de Ramon Barnils i en blanc el que seria la nova biblioteca. 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem