La CUP exigeix fer prevaldre la salut de les persones a criteris econòmics

La CUP considera que l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques ha prioritzat els criteris econòmics que no pas els de salut

La CUP-PC presentarà al ple municipal de juny una moció per exigir el final de les altes mèdiques injustificades i per reivindicar el dret de les persones a emmalaltir amb dignitat. Es tracta d'una proposta sorgida de la Plataforma d'Afectats de l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques, que és l'organisme senyalat pel "tracte inhumà i el funcionament injust".

L'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques (ICAM), depenent del Departament de Salut de la Generalitat, és l’òrgan  competent per realitzar els dictàmens mèdics on es determina si una persona continua de baixa mèdica o ha de retornar immediatament al lloc de treball, si es té dret a una pensió per invalidesa, o ja s’està apte per reincorporar-se laboralment per una millora de la salut.

La Plataforma d'Afectats de l'ICAM es va constituir el 13 de gener de 2016 "amb l'objectiu de visualitzar el tracte inhumà i el funcionament injust d'aquest organisme avaluador de la sanitat catalana, que s'ha agreujat els  darrers anys amb les retallades". "Cada vegada les baixes són més restrictives, així com els criteris per atorgar pensions d'invalidesa, i el context d'atur i precarietat laboral en augment situa les persones malaltes sovint al llindar de l'exclusió social", lamenta la formació anticapitalista.

És per tot això que CUP-PC proposarà la depuració de responsabilitats a l'ICAM per haver anteposat "criteris econòmics per sobre de la salut de les persones" i impulsar "la participació ciutadana en l'elaboració d'un document sobre bona praxi de l' ICAM". A més, també reclamen que s'aturin les derivacions a centres privats per realitzar proves diagnòstiques.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem