La justícia ordena ara a l'Ajuntament la retirada de l'estelada de la plaça d'Octavià

La justícia ja va dictaminar la retirada de l'estelada de l'estació, sentència que el govern municipal va acatar, tot i que va penjar l'estelada a la plaça d'Octavià

El Jutjat Contenciós-Adminitratiu de Barcelona dóna deu dies a l'Ajuntament de Sant Cugat perquè retiri l'estelada de la plaça d'Octavià, segons avança El Mundo. És un episodi més de la batalla judicial al voltant de la bandera independentista, en la qual la justícia ja va obligar a retirar l'estelada de la plaça Lluís Millet a instàncies d'una denúncia de Societat Civil Catalana.

La resposta del govern de Sant Cugat va ser llavors acatar la sentència i retirar la bandera de la plaça de l'estació. Però, al cap d'unes hores, va penjar-la a la plaça del Monestir, ja que entenien que la sentència només dictava que la bandera no podia estar a Lluís Millet. Societat Civil va presentar un nou recurs per aquest fet i ara la justícia ha donat la raó a l'entitat unionista en primera instància.

Segons El Mundo, la magistrada recorda que els fonaments de la sentència "són clars en quant a què l'estelada no pot col·locar-se en cap espai públic". Així, el jutjat dóna deu dies al Consistori perquè retiri l'estelada, amb l'avís que no podrà ser reubicada en cap altre lloc públic. A més, imposa 300 euros de costes a l'Ajuntament.

No obstant això, l'Ajuntament encara pot recórrer la decisió, tot i que segons el rotatiu espanyol, Societat Civil podria demanar l'execució immediata de la sentència.

La història de l'estelada del poble

L'11 de setembre de 2014, l'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, va decidir penjar l'estelada a la plaça de Lluís Millet. Ho feia amb el suport de la gran majoria del ple municipal de Sant Cugat, favorable a la independència. Des de llavors, algunes formacions polítiques i entitats han judicialitzat el cas.

Ciutadans, Partit Popular, VOX i Societat Civil Catalana han estat els grups que han denunciat en alguna instància judicial la presència de l'estelada a la via pública i n'han demanat la seva retirada. Fins el passat novembre, quan el Jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Barcelona va ordenar la retirada de l'estelada en un període de deu dies, la justícia no havia atès les demandes de treure la bandera.

Després que la justícia sentenciés que l'Ajuntament havia de retirar l'estelada de l'estació, el govern va acatar. Això va dir l'alcaldessa, Mercè Conesa: "Haurem d'acatar l'ordre judicial, però no renunciem a la lliberta d'expressió i a la nostra reivindicació envers el procés català". Així, va fer van penjar l'estelada a la plaça d'Octavià. Cal recordar que al cap d'unes hores, uns desconeguts van despenjar l'estelada, la van esparracar i la van deixar a les portes del TOT.

Més enllà de les crítiques del PP i C's per la presència de l'estelada, la decisió d'acatar la sentència de l'Ajuntament no va acabar d'agradar a partits independentistes com ERC i CUP, que van demanar més valentia i mantenir la bandera a la plaça de l'estació.

Reaccions a la sentència

El Partir Popular de Sant Cugat exigeix a l'alcaldessa, Mercè Conesa, la retirada de l'estelada dels espais públics de manera definitiva i que "deixi de perdre temps i malgastar els diners de tots els veïns en les seves lluites personals".

Així ho ha manifestat la formació popular en un comunicat en el qual exigeixen que "compleixi la sentència del 22 de juliol de 2016 que obliga el Consistori a retirar l'estelada dels espais públics". En el comunicat, el president del PP a Sant Cugat, Àlvaro Benejam, es mostra "molt satisfet amb l'Auto judicial que confirma l'obligació de retirar l'estelada, ja que des del primer moment en què van tenir els fets el PP es va oposar a l'acció en considerar que aquests actes enfronten a la ciutadania i no s'ajusta al dret".

Igualment, remarquen que "al ple, l'alcaldessa ens acusava de dividir-lo amb la presentació d'una moció de suport a Societat Civil Catalana per les coaccions rebudes per violents antifeixistes, però aquest Auto mostra que porta a terme realment actes i polítiques que divideixen i enfronten als veïns de Sant Cugat, i aquest no és el Partit Popular, sinó el partit que per imposar la seva ideologia vulnera la llei i incompleix les sentències que no li són favorables", afegeix Benejam.

Per la seva banda, Esquerra Republicana i les JERC de Sant Cugat demanen a l'alcaldessa que no acati la sentència del jutjat i mantingui l'estelada hissada a la plaça d'Octavià. Els republicans subratllen en un comunicat que, segons la sentència, l'estelada 'no es podrà hissar en cap espai públic'. "Per això demanem a l'alcaldessa no retirar-la ni traslladar-la a cap altra zona, fent així que sigui la mateixa justícia qui hagi de dur a terme l'execució de la sentència".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem