Quines opcions de govern té Junts a Sant Cugat?

Junts per Sant Cugat pot governar en minoria o intentar buscar algun pacte de govern o estabilitat

Junts per Sant Cugat va guanyar les eleccions municipals i Josep Maria Vallès serà l'alcalde. Els juntaires van obtenir 9 dels 25 regidors del ple municipal, però tenen l'alcaldia assegurada ja que no hi ha cap altra majoria factible que sumi els 13 regidors necessaris per escollir un altre candidat. I és que quan no hi ha cap candidat que pugui sumar 13 suports, l'alcalde serà el candidat amb més vots, com és el cas de Vallès.

Més info: Junts guanya clarament les eleccions a Sant Cugat i càstig al tripartit

En aquest sentit, les esquerres no arriben als 13 regidors que marquen la majoria i no es podrà reeditar la fórmula del tripartit. ERC, PSC i CUP sumen ara 9 regidors i l'entrada d'En Comú Podem amb 2 no és suficient. Així, l'única possibilitat seria que VOX o PP donessin suport a l'alcaldable d'algun d'aquests partits, cosa que sembla del tot impossible. 

Captura de Pantalla 2023 06 01 a les 14.47.24

Govern en minoria o pacte de govern?

Així, Junts recuperarà l'alcaldia de Sant Cugat. La incògnita ara és si optarà per governar en solitari i en minoria o explorarà la possibilitat de tancar un acord de govern. Just després de conèixer els resultats, el candidat de Junts, Josep Maria Vallès, no es mullava: "Ja parlarem com serà la governabilitat. Però podríem governar en solitari sense problemes". Cap de les dues opcions seria nova en la política santcugatenca ni per l'espai convergent. 

Si opta per governar en solitari, Junts necessitarà acords puntuals per tirar endavant els pressupostos i els projectes més importants. D'altra banda, podria optar per buscar un pacte de govern i sumar un altre partit per acostar-se o arribar a la majoria. En aquest cas, només amb ERC es garantiria arribar als 13 regidors. Amb el PSC i amb el PP, amb qui Convergència havia fet pactes anteriorment, es quedaria amb 12.

Històricament, els governs convergents han arribat a pactes amb ERC, PSC i PP. Actualment, la CUP ja ha descartat qualsevol suport a Vallès, mentre que els comuns o VOX també tenen plantejaments molt oposats als juntaires. Sense patir per no proclamar-se alcalde el 17 de juny, Junts haurà de reflexionar sobre quin és l'escenari que més l'afavoreix per poder governar la ciutat. Encara caldrà esperar per quina és la seva aposta i per la resposta de la resta de partits.

Acords amb Esquerra i PSC

Convergència es va trobar en una situació similar el 2015, quan va obtenir 11 regidors. Inicialment, la llavors alcaldessa Mercè Conesa va arribar a un acord d'estabilitat pressupostària amb Esquerra, que va permetre aprovar els pressupostos de 2016 i 2017, però sense els republicans al govern. De fet, va ser ERC qui va rebutjar entrar al govern, ja que Conesa ho va oferir. 

Més info: Govern i ERC-MES pacten el pressupost "reforçant el seu vessant social"

Però aquest acord va saltar pels aires a principis de 2017, quan Convergència i PSC van tancar un acord de govern i el socialista Pere Soler es va integrar al govern de Conesa. La resposta d'Esquerra va ser trencar l'acord d'estabilitat pressupostària. Així, el govern CDC-PSC sumava 12 regidors, a un de la majoria absoluta. L'estratègia va ser buscar suports puntuals per arribar a la majoria, que es van trobar especialment en el regidor no adscrit Dimitri Defranc, que havia abandonat la CUP. 

Tot i això, el pacte entre convergents i socialistes va durar poc més d'un any, quan Conesa el va decidir trencar per la situació política nacional i l'aplicació del 155. Llavors, va tornar a estendre la ma als republicans i va aconseguir tirar endavant el pressupost de 2019 amb els vots d'ERC.

Més info: Conesa trenca el pacte amb el PSC pel 155 i torna a allargar la mà a ERC

PP, ERC i majoria absoluta

Entre el 2007 i el 2015, Convergència i Unió va poder governar Sant Cugat amb majoria absoluta, amb els alcaldes Lluís Recoder i Mercè Conesa. Anteriorment, però, ja havia necessitat pactes per governar. El 1999, CiU va quedar-se amb 9 regidors, a quatre de la majoria. A l'oposició hi havia PSC (8 regidors), PP (4), ERC (2) i ICV (2). El 2000, els convergents liderats per Recoder van apostar per tancar un acord de govern amb el PP, que es va integrar a l'executiu. Aquest pacte va allargar-se fins a les eleccions de 2003.

El 2003, CiU va augmentar un regidor, però seguia necessitant-ne tres per arribar a la majoria. L'opció escollida llavors per Recoder va ser un pacte amb Esquerra, que tenia els tres regidors necessaris. Així, en l'etapa Recoder, l'opció va ser sempre aconseguir una majoria a través d'un pacte de govern estable.

Els antecedents, i ara què?

Així, Junts té dos antecedents propers de governs convergents en minoria que van prendre camins diferents per trobar l'estabilitat. Sigui com sigui, la decisió no és només del partit de govern, sinó que és compartida amb el partit que es vol seduir. En aquest sentit, el líder socialista Pere Soler no tancava la porta a cap escenari: "Sempre hem dit que el PSC és un partit de govern i haurem de veure quin paper ens toca jugar en el proper mandat".

Pel que fa a Esquerra, ara afronta un procés de canvi després de la renúncia de Mireia Ingla i haurà de clarificar quines són les seves intencions. Finalment, des del PP, en la mateixa nit electoral, Álvaro Benejam tampoc descartava res: "Si alguna força vol pactar amb nosaltres ho valorarem, però tenint en compte que hem obtingut 3 regidors, crec que les nostres polítiques s'han d'entendre com a vàlides i acceptables pels partits que governin".

Amb tot, Josep Maria Vallès serà proclamat alcalde el pròxim 17 de juny i, serà a partir de llavors, quan s'haurà de començar a dilucidar quin camí prendrà el nou govern de Sant Cugat. Per ara, els juntaires ja s'han reunit amb ERC i esperen fer-ho amb la resta de partits pròximament, en una primera ronda de trobades cordials.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem