Sant Cugat condemna la brutalitat policial de l'Estat a Catalunya

El Ple municipal exigeix que es depurin responsabilitat sobre la violència exercida a Catalunya l'1 d'octubre durant la celebració del referèndum

El ple municipal de Sant Cugat del Vallès condemna la brutalitat policial de l'Estat a Catalunya. Ho ha fet aprovant una moció conjunta dels grups municipals del PDeCAT-Demòcrates, ERC-MES i ICV-EUiA, amb esmenes per part de la CUP-PC, aquest dilluns, 16 d'octubre. Una moció que ha rebut el suport dels grups proposants, així com del PSC i el regidor no adscrit, i l'oposició del PP i Cs. El PSc s'ha abstingut en la votació de les esmenes presentades.

D'aquesta manera, es denuncia el caràcter repressiu de l'Estat espanyol, condemnant de forma "enèrgica, alta i clara tota la violència injustificada generada per l'Estat espanyol, emparat pel seu govern, contra veïns i veïnes dels nostres pobles i ciutats que l'únic que volien és decidir i exercir la democràcia". Igualment, l'Ajuntament se sumarà a les accions per portar els responsables davant de la justícia, reconeixent "l'actitud, valentia i el comportament cívic i pacífic" dels votant.

El consistori santcugatenc també ha acordat exigir la retirada dels efectius policials del Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil enviats per impedir l'exercici democràtic, així com que el Ministeri d'Interior, assumeixi totes les responsabilitats pels danys personals i materials. Igualment, s'exigeix la dimissió de tots els càrrecs polítics implicats en l'exercici de la violència d'Estat, i s'insta el Govern Espanyol perquè aturi totes les actuacions repressives i que obri un diàleg amb la Generalitat de Catalunya.

També es declara Sant Cugat com un espai lliure de violència policial, i s'insta la Comissió Europea a un pronunciament de rebuig i denúncia de la repressió contra la seva pròpia ciutadania. Igualment, Sant Cugat s'adhereix al manifest de la Taula per la Democràcia impulsada per entitats, els sindicats i les organitzacions de la societat civil catalana per defensar de les institucions catalanes, els drets fonamentals, i el dret que té la ciutadania de Catalunya a decidir el seu futur polític i la democràcia.

Finalment, s'han incorporat tres acords, a proposta de la CUP-PC. La formació ha demanat que en tots els actes que organitzi l'Ajuntament de Sant Cugat no es convidi al delegat del govern de l'Estat Espanyol Enric Millo ni al subdelegat Emilio Ablanedo Reyes ni a ningú del seu equip de la delegació del govern de l'Estat; ni de la Policia Nacional ni de la Guàrdia Civil. De la mateixa manera, no s'assistirà en nom de l'Ajuntament de Sant Cugat a cap acte organitzat per aquests, ni s'assistirà a cap acte orgabitzar per tercers en el qual hi participen.

Ampli debat al ple

Sant Cugat sortia al carrer per rebutjar la violència el 3 d'octubre. FOTO: Jordi Garcia

El debat de la moció ha generat discrepàncies al ple. Mireia Ingla (ERC-MES), ha afirmat que la declaració de la Junta de Portaveus "es queda curta", tenint en compte que "l'1 d'octubre passarà a la història" per dos elements. D'una banda, destacant el paper clau de la ciutadania, i per l'altra "la cara vergonyant de l'actuació policial. "La gent tenia por, però no van marxar", ha reivindicat. Igualment, ha insistit a declarar el rei com a persona non-grata, igual que el Delegat del Govern espanyol a Catalunya.

Ramon Gutiérrez (ICV-EUiA) ha lamentat que la moció no fos institucional. "En un país normal, tothom hauria d'estar d'acord en la tolerància zero a la violència". "Si hi ha algú que justifiqui la violència, no cal que digui res més, perquè ja ho ha dit tot", ha lamentat. Igualment, ha recordat que la premsa internacional ha condemnat aquesta violència, i ha lamentat que es parli de proporcionalitat, reclamant solucions polítiques a conflictes polítics.

Per la seva part, Núria Gibert (CUP-PC) ha posat de manifest la situació canviant que s'està vivint al país, fent referència a la privació de drets, detencions, etc., que fan que "no puguem garantir que al pròxim ple estiguem aquí". "El que va passar l'1 d'octubre no s'oblidarà fàcilment", ha dit, i ha demanat responsabilitats polítiques. D'aquesta manera ha justificat les esmenes presentades a la moció, per "posar noms i cognoms als responsables polítics del que va passar l'1 d'octubre".

El regidor no adscrit Dimitri Defranc també ha condemnat l'actuació violenta. "La violència sempre s'ha de condemnar, vingui d'on vingui. La gent té dret a expressar-se lliurement i a votar en garanties. Cap marc estatutari de cap país val més que la vida d'una sola persona".

En posició contrària s'ha mostrat Álvaro Benejam (PP), recordant que "el referèndum era il·legal i no s'havia de celebrar". "El més lamentable és que no es desconvoqués el referèndum", ha dit, al·ludint a la violència en aquest sentit afirmant que "des de les elits independentistes és el que es volia, i la prova és la magnificació que alguns fan de l'actuació policial", lamentant els atacs violents que va rebre la policia. Igualment, ha culpat els Mossos d'Esquadra de no tancar els col·legis abans, dient que per això "va haver d'actuar la Guàrdia Civil i la Policia Nacional".

Benejam també ha lamentat que el procés es faci "d'esquena a bona part de la ciutadania, la no independentista", i ha insistit en què "la voluntat de votar en un referèndum sempre ha estat falsa. Mai s'ha contemplat al possibilitat que surti el no". Finalment, parlant de la possibilitat de diàleg, ha demanat que "si la voluntat és marxar, s'apliqui com abans millor el 155".

Contrari a la moció també s'ha mostrat Aldo Ciprian (Ciutadans). "És necessari demanar explicacions al govern d'Espanya per l'actitud de la policia, però també al Govern per la dels Mossos", ha dit. Igualment, ha lamentat que es denunciï "l'actuació policial, però no els scratches rebuts a les seus dels companys", així com els danys causats al vehicle de la Guàrdia Civil, o les pintades a la seu de la Policia Nacional a Sant Cugat. Igualment ha fet referència a la fuga d'empreses, entre altres factors econòmics provocats per la situació, i ha lamentat la fractura social provocada.

Per part del PSC, Pere Soler, ha reivindicat que "el que toca és condemnar els brutals atacs de l'1 d'octubre", independentment del full de ruta, lamentant no haver estat convidats a la redacció de la moció, tenint en compte que "el PSC va ser el primer a sortir a les 12 del migdia condemnant els atacs que s'estaven produint". En la seva intervenció, Soler ha apel·lat al diàleg.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem