Sant Cugat mostra el seu rebuig a l'aplicació de l'article 155 i reclama diàleg

PDeCAT-Demòcrates, CUP-PC, ERC-MES, ICV-EUiA i PSC han rebutjat la intervenció de l'autonomia de Catalunya

El Ple Municipal de Sant Cugat, en una sessió extraordinària celebrada aquest 25 d'octubre, ha mostrat el seu rebuig a l'aplicació de l'article 155 i ha demanat "aturar la suspensió de l'autonomia a Catalunya". La moció, presentada per PDeCAT-Demòcrates i ERC-MES, ha comptat amb el suport de CUP-PC i, en alguns punts, del PSC i d'ICV-EUiA. El Partit Popular hi ha votat en contra i els regidors de Ciutadans han abandonat el ple. A més, s'ha aprovat una moció de PSC i ICV-EUiA per reclamar una solució política al conflicte.

La sessió s'ha desenvolupat amb normalitat però s'ha crispat amb la intervenció de la regidora de Ciutadans, Munia Fernández, que ha titllat el bloc sobiranista de "supremacistes". L'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, l'ha acusada "d'insultar a la dignitat" dels representants polítics: "La supremacista és vostè". Després de la seva intervenció, els regidors de Ciutadans han abandonat el ple municipal, com ja han fet en altres ocasions quan es debat sobre el procés català.

El secretari municipal, a instàncies de Ciutadans, ha alertat a l'inici de la sessió que votar a favor de les mocions podria comportar "responsabilitats" pels regidors i ha recordat que alguns acords vulneraven el marc legal establert. PDeCAT i ERC-MES no han volgut retirar les propostes i s'han dut a debat i a votació.

Contra el 155

Els regidors de Ciutadans han marxat del ple FOTO: Artur Ribera

"Va ser un dia trist per la nostra democràcia", ha lamentat la portaveu de PDeCAT-Demòcrates, Carmela Fortuny, sobre l'anunci de l'article 155. Fortuny ha acusat el govern estatal de voler "humiliar" el poble de Catalunya. "Els catalans no podem acceptar de cap manera aquest atac a les nostres institucions", ha emfatitzat la portaveu.

"El govern espanyol està disposat a tot per preservar la unitat d'Espanya, de la mà del PSOE, PSC i Cs", ha denunciat el regidor d'ERC-MES, Èric Gómez, que ha acusat l'estat de preferir "una Espanya unida, abans que democràtica". Gómez ha assegurat que el català és "l'unic govern legitimat" per governar a Catalunya i ha recordat "el mandat democràtic" de l'1 d'octubre. "Les institucions espanyoles no són benvingudes", ha afegit.

"Sense cap mena de dubte ens hem de posicionar en contra del 155, que volen fer per placar una DUI que mai ha existit", ha apuntat el regidor d'ICV-EUiA, Ramon Gutiérrez, que ho ha qualificat de "completament injustificable". El regidor ha demanat "fronts democràtics davant aquesta involució". "No és només un atac a les institucions, és un atac frontal al poble que els va escollir. La unitat ha de ser total", ha afegit.

El portaveu del PSC, Pere Soler, s'ha posicionat en contra de l'aplicació del 155, però ha centrat la major part de la seva intervenció en denunciar que el govern català havia posat les institucions "fora de la legalitat". Soler ha demanat al president Carles Puigdemont que convoqui eleccions autonòmiques per aturar el 155. "Estem en el xoc de trens i les nefastes conseqüències que ja vam anunciar", ha assenyalat.

El representant del Partit Popular, Álvaro Benejam, ha defensat l'aplicació de l'article 155 "per recuperar l'autogovern democràtic que s'està carregant el govern de Catalunya". "En democràcia, i Espanya ho és, quan no aconsegueixes el que vols, t'has d'aguantar i treballar per tenir una majoria", ha destacat el regidor popular, que ha assegurat que el president català "té a les seves mans el botó per aturar" el 155.

"El ple només servirà perquè alguns polítics facin teràpia de grup supremacista", ha etzibat la regidora de Ciutadans, Munia Fernández Jordán, que ha assegurat que "tot el món està esperant que Catalunya torni a la legalitat". "Han desprestigiat fins a l'infinit les institucions d'autogovern", ha comentat la regidora, que ha afegit: "S'ha d'aplicar la Constitució per canviar el govern de Catalunya i tornar la veu als catalans".

El regidor de CUP-PC, Ignasi Bea, s'ha referit a l'article 155 com "un autèntic cop d'estat" i ha alertat que serà la "tomba" del règim del 78. "Aquest 155 no s'aplicarà perquè el farem inaplicable. Com van portar 17.000 psicòpates i vam fer el referèndum malgrat la violència", ha defensat Bea, que ha denunciat la "voluntat recentralitzadora" de l'estat espanyol.

Diàleg

El regidor d'ICV-EUiA, contra el 155 i a favor del diàleg

A banda de rebutjar l'aplicació del 155, Sant Cugat també ha reclamat una solució política al conflicte. "El diàleg és inevitable, tots els conflictes acaben així. I com abans hi arribem, millor pel pais i la convivència", ha defensat Ramon Gutiérrez, que ha emfatitzat que la solució passa per un referèndum acordat. "L'1 d'octubre no va ser el referèndum que Catalunya necessita".

Pere Soler ha instat al "diàleg i a la negociació" i ha posat sobre la taula la reforma constitucional, un nou estatut per Catalunya i 46 de les 47 mesures que Puigdemont va presentar a Rajoy, deixant fora un referèndum acordat.

"És evident que la solució és un referèndum pactat, però nosaltres ja no confiem en el diàleg amb l'estat espanyol. Només Unidos Podemos és l'interlocutor. No ens reconeixen com a subjecte polític", ha lamentat Ignasi Bea. "Proposen diàleg però ens proposen parlar de coses que no ens interessen", ha apuntat el regidor cupaire.

Des del PDeCAT-Demòcrates, Carmela Fortuny ha explicat que han votat a favor per l'aposta per la "mediació internacional" i el "diàleg". Tot i això, ha lamentat que el "PP veu a Catalunya com un enemic. Mai hi ha hagut voluntat d'escoltar-nos". Tot i això, ha lamentat la intervenció del regidor socialista, que ha qualificat algunes paraules de "llenguatge bel·licista".

Èric Gómez ha explicat que s'han absingut a la moció de PSC i ICV-EUiA, tot i veure-la "positiva", per les declaracions de Soler, que ha parlat de "camí obscur". Pere Soler ha rectificat la qualificació de "belicista" però ha demanat un to més "amable" i que "sumi".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem