El PDeCAT reuneix els càrrecs municipals per decidir si trenca els acords amb el PSC

El PDeCAT té un pacte de govern amb el PSC a Sant Cugat

L'anunci de Mariano Rajoy d'aplicar l'article 155 per liquidar l'autogovern de Catalunya ha comptat amb el suport del PSOE i de PSC, si bé en el cas dels socialistes catalans ha tingut alguns matisos en l'àmbit de la política municipal. Els alcaldes de Terrassa, Granollers i Santa Coloma de Gramenet, per exemple, han expressat el seu desacord amb la línia oficial del partit. El tinent d'alcalde del PSC a Sant Cugat, Pere Soler, s'ha sumat al rebuig al 155.

En aquest context, el PDeCAT ha convocat una reunió aquesta dilluns 23 d'octubre a la tarda amb els caps de llista muncipals i alcaldes que tenen algun acord amb els socialistes catalans per valorar si trenquen els pactes municipals amb el PSC a través d'una decisió d'abast nacional o, si per contra, es prenen decisions individualitzades per a cada municipi, on també els associats del partit puguin dir-li la seva a través d'assemblees. El PDeCAT a Sant Cugat té un pacte de govern amb el PSC.

I és que l'actitud dels alcaldes socialistes o socis de govern no ha estat homogènia. Alguns com el de Terrassa o Granollers van decidir no posar pals a les rodes per a la celebració del referèndum, van condemnar la brutalitat policial i han expressat el seu rebuig frontal a l'intent de liquidar les institucions catalanes amb l'article 155. El santcugatenc Pere Soler també va denunciar la repressió policial de l'1 d'octubre i ha mostrat el seu rebuig a l'aplicació plantejada del 155.

Un càrrec municipal del PDeCAT ha explicat a El Món que la convocatòria ha arribat per Whattsapp, adreçada a caps de llista municipals on hi ha un pacte PDeCAT-PSC, però que no es detalla el contingut exacte de la reunió, que és a les 17.30h a la seu del partit.

El cas de Sant Cugat

El gener de 2017 es va oficialitzar el pacte de govern entre el PDeCAT-Demòcrates i el PSC a Sant Cugat, pel qual el socialista Pere Soler va assumir una tinència d'alcaldia. En les últimes setmanes, des de la CUP i ERC s'ha reclamat a l'alcaldessa, Mercè Conesa, que trenqui el pacte arran del suport del PSOE a l'article 155.

L'alcaldessa ha defensat sempre l'acord amb els socialistes, argumentant que s'inscriu en una dinàmica estrictament local i que no afecta als posicionaments en l'àmbit nacional. "Amb el pacte amb el PSC va quedar molt clar que aquesta era una qüestió externa", va afirmar, abans de l'aplicació de l'article 155, Mercè Conesa.

Pere Soler també ha defensat el pacte de govern. El socialista ha respòs aquesta setmana a les peticions de trencament del pacte de CUP i ERC: "Aquest govern governa amb quasi un 44% del suport de la població en les eleccions municipals. Ara que s'estan dient moltes xifres i s'estan posant percentatges sobre la taula, a mi m'agradaria que aquest 44% de persones que va votar per les opcions que avui formen part del govern de la ciutat també siguin respectades".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem