Sant Cugat ja té pressupost pel 2020

El govern municipal d'ERC-MES, PSC i CUP ha aprovat en solitari, aquest 16 de juliol, el pressupost per aquest any 2020

A data de 16 de juliol, Sant Cugat ja té pressupost pel 2020. El govern municipal d'ERC-MES, PSC i CUP ha aprovat els comptes en solitari, després del vot negatiu de Junts per Sant Cugat i Ciutadans. El pressupost suma 149 milions d'euros (més onze milions d'una modificació pressupostària ja aprovada) i des del govern santcugatenc el presenten com el més social de les últimes dècades i "amb un esforç sense precedents per dedicar recursos a la crisi de la covid-19".

Més info: El govern municipal aprova en solitari el pressupost del 2020

"Aquest pressupost està a l’alçada del que necessita la ciutat", ha emfatitzat el tinent d'alcaldia d'Economia, Pere Soler, que ha destacat que fa front a la crisi del coronavirus malgrat que "ni el pressupost més social podia fer front a una pandèmia com aquesta" perquè "ningú estava preparat". El pressupost ha augmentat gairebé 13% respecte l'any passat i gairebé 13 milions d'euros en inversions.

Més info: Complex aquàtic de Mira-sol, carrils bici i Monestir: les inversions pel 2020

El govern només ha acceptat una esmena de Ciutadans als pressupostos, que reclamava deixar de pagar la quota a l'Associació de Municipis per la Independència arran d'una sentència judicial. Així, Sant Cugat ja no pagarà cap quota a l'AMI aquest 2020.

El retard en l'aprovació

Una de les crítiques de l'oposició ha estat el retard en l'aprovació dels comptes, que entren en vigor quan ja passen set mesos de l'any. "El pressupost ha vingut quan ha vingut. No ens vam inventar nosaltres la covid. La nostra voluntat era presentar-lo al primer trimestre, però no va ser possible", ha argumentat Soler. En aquest sentit, ha agraït que Junts per Sant Cugat no presentés al·legacions per no allargar més l'aprovació dels comptes i ha carregat contra Ciutadans per presentar esmenes: "Cs ha estimat que com més tard tinguem el pressupost, millor per la ciutadania".

"Ja hem vingut expressant la preocupació per l'endarreriment del pressupost i creiem que afecta l'Ajuntament. Per això, de manera responsable vam anunciar que no utilitzaríem el període d'al·legacions", ha explicat Carles Brugarolas, regidor de Junts, que ha insistit: "El 16 de juliol, per fi, portem l'aprovació definitiva del primer pressupost del govern tripartit, tretze mesos després de començar el mandat".

Un pressupost precovid?

Un dels debats de les últimes setmanes és si el pressupost s'ajusta a l'escenari de la crisi del coronavirus. "No és un bon pressupost. No respon a la realitat del coronavirus", ha sentenciat el regidor de Ciutadans Sergio Blázquez, que ha etzibat al govern: "Els hi feia il·lusió presentar un pressupost social, però han tardat tant que s’han trobat amb la pandèmia. Podrien haver optat per adaptar-se a la realitat i no ho han fet, han preferit el titular".

"No creiem que la resposta de l’Ajuntament estigui a l’alçada de les necessitats de la ciutadania i de les potencialitats de l’administració per fer front a la crisi", ha compartit Brugarolas, que considera que el pressupost conté "una mancança en l'anàlisi de la situació" i no té les mesures necessàries per a la reactivació econòmica.

"Malgrat diguin que és un pressupost precovid, hem fet unes modificacions per valor d’onze milions d’euros. I n'afegirem 4 o 5 més. Si troben algun Ajuntament de l’entorn que hagin fet una aportació de més de quinze milions d’euros, els convido a dinar. En promoció econòmica i serveis socials, lliçons les justes", ha replicat el tinent d'alcaldia d'Economia. Per la seva banda, Carles Brugarolas ha recordat que més de quatre milions d'aquests quinze van ser per pagar crèdits bancaris.

Més info: Sant Cugat mobilitza més de 7 milions d’euros per fer front a la crisi del coronavirus

Tribut metropolità, ajudes al comerç...

Des de Junts per Sant Cugat han criticat que no s'hagin tingut en compte les seves propostes, com l'eliminació de la taxa d'escombraries o terrasses o el reforç del suport a les activitats econòmiques o a polítiques socials. "El pressupost expressa una mancança dramàtica en l'anàlisi de la situació i no hi ha cap escenari de mandat", ha apuntat Brugarolas. "Tenim pla, hem tingut un pla de xoc i tenim un pla de reactivació", ha replicat Pere Soler.

Des de Ciutadans, han insistit en la seva proposta perquè l'Ajuntament assumeixi el cost del tribut metropolità i que no l'hagin de pagar directament els ciutadans. Entre altres, també han proposat incrementar les ajudes al comerç, millorar les instal·lacions de la Policia Nacional o augmentar la subvenció a Càritas.

Sobre el tribut metropolità, el tinent d'alcaldia d'Economia ha defensat que no era possible ni que tampoc és la seva aposta: "El govern no aposta per una rebaixa universal sense tenir en compte les necessitats de cada família".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem