Sant Cugat suspèn els contractes d'obres de La Mirada fins que es retirin les cautelars

La mesura s'ha aprovat al Ple de gener amb l'abstenció de Junts per Sant Cugat i el vistiplau de la resta de partits

En el Ple municipal de gener, celebrat aquest dilluns 16 de gener, els partits de l'equip de govern, ERC, PSC i CUP i la regidora no adscrita, Munia Fernández-Jordan i els regidors de Ciutadans han votat a favor de la suspensió dels contractes d'obres de l'escola La Mirada. L'equip de govern s'ha vist obligat a aprovar l'aturada de les obres després que la justícia deixés en suspens de forma cautelar la construcció de l'escola per les demandes de les entitats ecologistes. Tot i això, Francesch Duch ha informat que l'Ajuntament de Sant Cugat reprendrà la construcció de l'escola La Mirada tan bon punt es retirin les cautelars.

Més info: Aturades cautelarment les obres de l'escola la Mirada i l'Ajuntament anuncia recurs

El passat mes de novembre el jutjat contenciós administratiu número 10 de Barcelona va determinar la suspensió cautelar de les obres de l'escola La Mirada acceptant el recurs interposat per l'Associació per la Defensa i Estudi de la Natura (ADENC). Tot i això, l'Ajuntament va explicar que presentaria un recurs a aquesta decisió judicial, però no ha pogut evitar haver de suspendre les obres al ple d'aquest mes de gener.

Per la seva banda, Francesc Duch, tinent d'alcaldia de Desenvolupament urbà de l'Ajuntament de Sant Cugat ha posat en context els dos acords de govern presentats al ple del mes de gener i ha recordat que el 13 de desembre l'Ajuntament va presentar recurs contra les cautelars. No obstant això, han decidit proposar la suspensió de les obres per "no perjudicar ni a les empreses adjudicatàries i l'Ajuntament". També ha avisat que quan s'aixequin les cautelars es procedirà amb els trasplantaments de l'arbrat i la construcció de l'escola.

També ha explicat que es continua treballant amb la direcció de l'escola, amb l'AFA i el departament d'Educació de la Generalitat per garantir les millors condicions possibles a l'actual ubicació del centre.

En el seu torn, Fernandez Jordan, regidora no adscrita, ha defensat el seu vot favorable i ha qualificat en castellà la "història" de la mirada com un "absoluto desencuentro" i ha lamentat que els interessos dels nens i les famílies no han tingut prioritat en enfront d'altres interessos. També ha criticat que els polítics tenen un discurs políticament correcte i que no critiquen al que considera com a "lobby ecologista". I ha denunciat que els grups ecologistes hagin aturat les obres de La Mirada en defensa del bosc de Volpelleres perquè per a ella en els terrenys on es vol construir l'escola no hi ha cap bosc.

D'altra banda, Aldo Ciprian, regidor de Ciutadans, ha defensat també el seu vot favorable per La Mirada perquè és "prioritària" la construcció de l'escola. Tot i això, ha qualificat de "desencerts" les diferents decisions dels governs municipals sobre La Mirada en els últims anys. També ha preguntat al tinent d'alcaldia quan es podrà construir l'escola o entrar en funcionament.

Des de Junts per Sant Cugat, el seu regidor, Joan Puigdomènech, ha anunciat l'abstenció i ha recordat que "el camí no és el que haurien escollit", encara que també ha avisat que no s'oposaran a la construcció de l'escola perquè per a ells aquesta és "necessària i urgent".

En el torn de rèpliques, el tinent d'alcaldia, Francesch Duch, ha recordat que aquest govern és molt "sensible" amb els temes ambientals i s'ha referit al tema la Mirada com un assumpte que no ha sigut fàcil de prendre decisions, però ha reiterat que la decisió que ha acordat el govern municipal "és encertada". També ha valorat els vots favorables de Ciutadans i Munia Fernàndez-Jordan i ha lamentat que Junts per Sant Cugat segueixi abstenir-se. A més, ha respost a Ciprian assegurant que espera que es reprenguin les obres tan aviat com es pugui.

Els retards de l'escola La Mirada

La construcció de l'edifici de l'escola La Mirada acumula nombrosos retards. El 2016 va engegar el projecte de la dotzena escola pública de Sant Cugat i ho va fer en mòduls a l'espera de tenir un nou edifici en els anys vinents.

Més info: L'Ajuntament avançarà la inversió de l'escola La Mirada, que obrirà el curs 2019-20

Però, amb l'entrada del nou govern municipal l'any 2019 es van reiniciar els tràmits urbanístics perquè s'havia trobat un informe negatiu de Protecció Civil que impedia la construcció de l'escola a la ubicació prevista, per la proximitat a les vies del tren.

Més info: Les obres de La Mirada s'endarrereixen un any

Ja l'any 2021 el projecte va tenir un altre revés. No es va presentar cap empresa al concurs públic, a causa de la pujada de preus dels materials. L'any 2022 es van tornar a licitar les obres que a finals d'any van quedar aturades per una cautelar dels jutjats.

L'oposició a la construcció d'aquest edifici està en diverses entitats com SOS Bosc Volpelleres i ADENC.

Més info: Les entitats en contra de la construcció de La Mirada al bosc es concentraran cada dilluns

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem