Les obres de La Mirada s'endarrereixen un any

L'Ajuntament de Sant Cugat, obligat a canviar el planejament urbanístic de l'edifici definitiu de l'escola

Les obres de l'edifici definitiu de l'escola La Mirada es retrassaran un any. L'Ajuntament de Sant Cugat està obligat a canviar el planejament urbanístic a instància d'un informe de la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat, ja que el projecte inicial no compleix la distància requerida amb les vies del tren de la Renfe. Les famílies han expressat la seva indignació.

Més info: Indignació entre les famílies de La Mirada pel retard en les obres

La darrera previsió, que ja acumulava retards, era que els alumnes de La Mirada es traslladessin al nou edifici pel curs 2021-2022, data que ara queda en paper mullat. Així, l'escola, creada el 2016 a Volpelleres, continuarà en barracons com a mínim tres cursos més. L'espai del pati, a mesura que el centre ha anat guanyant alumnes, sempre ha estat una de les demandes de les famílies.

"Lamentem el retard que suposa aquest imprevist, que se suma al conjunt de problemes, entrebancs i incompliments que ha tingut aquest projecte fins el dia d'avui", ha assegurat l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, que afegia: "Estem al costat de les famílies i vetllarem perquè el projecte pugui veure la llum al més aviat possible alhora que farem tot el que calgui perquè l'actual escola atengui en les millors condicions els seus alumnes".

El motiu de l'ajornament

L'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès haurà de modificar el planejament urbanístic i el projecte de construcció del centre per modificar l'emplaçament, desplaçant-lo 71,54 metres cap al nord, en no poder certificar els requeriments de l'informe de la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat sobre riscos de protecció.

La Direcció General de Protecció Civil va elaborar l'informe per analitzar la viabilitat de les actuacions urbanístiques amb l'objectiu d'assegurar la capacitat de protecció i d'autoprotecció de noves construccions. Aquests informes estableixen els criteris sobre condicions mínimes que han de complir els nous desenvolupaments urbanístics que prevegin instal·lar equipaments en zones identificades com de risc químic en el transport de mercaderies perilloses per carretera i ferrocarril.

Entre altres mesures, la Instrucció Tècnica estableix una franja de seguretat mínima de 250 metres a banda i banda de les infraestructures de transport ferroviari. L'espai triat per ubicar la nova escola La Mirada es troba parcialment dins d'aquesta franja de protecció. La redacció del projecte executiu de l'escola va ser adjudicat a una unió temporal d'empreses (UTE) el 29 novembre de 2018 i lliurat a l'Ajuntament el 31 de juliol de 2019. Ara s'haurà de refer.

Pròxims passos

Davant la impossibilitat de comptar amb un informe favorable de la Direcció General de Protecció Civil, el Consistori ha iniciat els tràmits per modificar el planejament urbanístic i el projecte executiu per desplaçar 71,54 metres cap al nord el recinte de l'escola i situar-la fora dels 250 metres de la franja de seguretat de les vies del tren de Renfe.

Aquest tràmit, consistent en una aprovació inicial i provisional per part de l'Ajuntament i d'una aprovació definitiva per part de la Generalitat, endarrerirà gairebé un any l'inici de les obres, que estaven previstes pel 2020.

Trobada entre l'alcaldessa i el conseller

L'alcaldessa Mireia Ingla i el conseller d'Educació, Josep Bargalló, signaran una addenda al conveni de col·laboració per les obres de nova construcció de l'escola La Mirada. L'objectiu és adequar les aportacions pressupostàries de la Generalitat al nou calendari de construcció de l'equipament.

El conveni, signat l'octubre de 2017, preveu que la Generalitat a partir del 2020 faci una aportació econòmica de 5,2 milions d'euros i que l'Ajuntament es faci càrrec de la diferència entre aquesta quantitat i el que costarà la construcció de La Mirada, que segons el projecte executiu està previst que sigui de 7.5M€ més els 435.000 € de la redacció del projecte.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem