Sant Cugat viu una ofrena floral de la Diada marcada per la pandèmia

La tradicional ofrena floral a Rafael Casanova s'ha celebrat sense públic

L'actual situació de pandèmia ha marcat la Diada Nacional de Catalunya a Sant Cugat. L'11 de Setembre ha començat amb la tradicional ofrena de flors a Rafael Casanova, que enguany s'ha celebrat sense públic i amb uns discursos polítics que també han abordat les conseqüències econòmiques i socials provocades pel coronavirus.

Més info: L'alcaldessa de Sant Cugat fa una crida al diàleg en el discurs institucional de l'11-S

Entitats i partits no han faltat a l'acte institucional a la plaça de Rafael Casanova i han mantingut viva la commemoració de la Diada Nacional, però en un ambient desangelat, amb distàncies de seguretat, mascaretes i sense ciutadania.

El diàleg amb l'Estat i la repressió han centrat part dels missatges polítics, que també han posat en valor la tasca del personal sanitari durant els últims mesos així com la solidaritat de la ciutadania.

Ofrena Institucional al monument de Rafael Casanova. Foto: Bernat Millet.

"Remar en la mateixa direcció"

"Com en l'1 d'octubre, només quan tots remem en la mateixa direcció, assolim els objectius", ha reclamat Mireia Ferrer, en nom de Junts per Sant Cugat. A més, Marc Ledesma, també de Junts, ha reivindicat la "paciència i la persistència" per assolir la independència, que "no serà cosa de dos dies ni de dos anys". "Els embats de l'estat continuen i ha arribat l'hora de la confrontació intel·ligent", ha afegit Ferrer.

Paraules de Romeva

Des d'ERC, Oriol Cisteró ha recordat la figura del santcugatenc Raül Romeva, encara empresonat: "Quina injustícia, la venjança de l'Estat ens ha de reafirmar en la necessitat de seguir". "És imprescindible acostar-nos a l'amnistia i al referèndum d'autodeterminació", ha emfatitzat.

Cisteró també ha pronunciat unes paraules escrites per Romeva: "Vivim un procés històric on hi haurà dies de celebració i dies molt difícil. Tenim molta feina per fer".

"Compromís en el diàleg i el pacte"

El portaveu del PSC, José Gallardo, ha reclamat que la "Diada representi més que mai la força de la nostra solidaritat com a poble i sigui el símbol de la unió de tots els catalans, sense excepció". "Volem tornar a manifestar el compromís en el diàleg i el pacte", ha ressaltat Gallardo, que ha reiterat que Catalunya "necessita un nou inici" per assolir un "rellançament econòmic, social i moral" que superi "l'enorme fractura" al país.

"El sistema capitalista arrasa amb la vida dels treballadors"

La CUP ha centrat el seu missatge en les conseqüències socials de la pandèmia del coronavirus, "que ha fet més evident com el sistema capitalista arrasa amb la vida dels treballadors". Iñaki Ruiz ha reivindicat la necessitat d'un canvi total de model, trencant amb l'etapa del 78, per posar "la vida al centre". També ha tingut unes paraules pel rei emèrit, "un rei posat per Franco que ha marxat impunement després de robar milions".

"El pitjor govern de Catalunya en el pitjor moment"

Ramon Gutiérrez, de Sant Cugat en Comú, ha destacat que la Diada ha de servir per "avançar en una Catalunya plural i mestissa" i ha enumerat els reptes que afronta el país, com són la "crisi territorial, ecològica, econòmica i sanitària". En aquest sentit, ha posat en valor els serveis públics, "afeblits per anys de retallades". "Tenim el pitjor govern de Catalunya en el pitjor moment", ha lamentat Gutiérrez, que veu "l'acord com l'únic camí" per resoldre el conflicte.

Les entitats sobiranistes

ANC i Òmnium s'han sumat un any més a la Diada, enguany sense grans mobilitzacions. "La independència és més urgent que mai", ha assegurat Josep Lliberia, coordinador de l'ANC, que ha reclamat "cooperació i no competició" entre les forces independentistes.

Des d'Òmnium han assegurat que no renunciaran mai a mobilitzar-se i que "part del problema de Catalunya és que les bases de l'Estat no són democràtiques". A més, han recordat les "2.650 persones represaliades des del setembre de 2017" i han exigit l'amnistia per a totes elles. En referència a la crisi econòmica i sanitària, han demanat "no deixar ningú pel camí".

També han participat de l'ofrena floral de la Diada els Castellers, els Geganters, l'Ateneu, el Club Muntanyenc i clubs esportius com el QBasket, el Sant Cugat FC, la UESC, el Rugbi Sant Cugat i la Penya Blaugrana. El Quartat Brossa hi ha posat la música amb, entre altres, Els Segadors.

Ofrena Institucional al monument de Rafael Casanova. Foto: Bernat Millet.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem