Així s'ha viscut la Diada a Sant Cugat: atípica en forma, reafirmada en contingut

La Covid-19 ha obligat a modificar l'estètica i el nombre de participants en els actes, però l'esperit de la Diada s'ha sentit com sempre a Sant Cugat

La del 2020 es recordarà com a una Diada Nacional de Catalunya especialment atípica, ja que els actes programats han hagut de conviure amb els estrictes protocols i les escrupoloses mesures de seguretat per lluitar contra la Covid-19.

De totes maneres, els organitzadors i els participants en els diferents actes han tirat d'inventiva i responsabilitat perquè la Diada hagi estat la Diada.

Ofrena floral institucional a la plaça de Rafael de Casanova

Com ja és tradició, el matí de l'11 de setembre ha estat pres pels actes més institucionals, amb l'ofrena floral de diferents entitats i partits polítics de la ciutat a Rafael de Casanova. Una ofrena floral sense públic i excepcionalment atípica, i és que cada entitat podia fer-la amb un màxim de 6 persones, respectant el protocol de seguretat.

D'altra banda, la secció local de l'ANC ha desplegat una estelada gegant a la zona del Turó de Can Mates, gràcies a la tasca de desenes de voluntaris.

Voluntaris de l'ANC han desplegat una estelada al Turó de Can Mates. FOTO: Cedida

Voluntaris de l'ANC han desplegat una estelada al Turó de Can Mates. FOTO: Cedida

Discurs de l'alcaldessa: pandèmia i diàleg

Posteriorment ha estat el torn de l'ofrena institucional, la de l'Ajuntament, que ha anat acompanyada amb el Cant dels Segadors i ha finalitzat amb un discurs de l'alcaldessa, Mireia Ingla, qui a banda de recordar el "patiment" de moltes persones aquest any per la Covid-19 i fer valdre la tasca del personal sanitari, en l'àmbit polític ha reivindicat la importància del diàleg: "El conflicte entre Catalunya i l'Estat, en aquests moments, requereix més altura de mires de la que hi ha avui dia. L'essència de la política és parlar, dialogar amb qui pensa diferent, saber cedir", ha apuntat.

Ingla també s'ha referit a la relació entre el president de la Generalitat, Quim Torra, i al president espanyol, Pedro Sánchez: "Són els primers que haurien de desencallar el problema. Un no s'atreveix a abordar la situació dels presos polítics i, l'altre, prefereix que les eleccions al Parlament les convoqui el Tribunal Suprem. Això no ajuda", ha sentenciat.

Ofrena Institucional al monument de Rafael Casanova. Foto: Bernat Millet.

Cal destacar que els representants de l'EMD de Valldoreix també han celebrat la Diada amb un acte institucional a porta tancada, a la plaça de la Vila, en el qual el president de l'EMD, Josep Puig ha reivindicat els governs locals com a "baluards democràtics" i ha denunciat "l'existència de presos polítics i exiliats".

Els representants de l'EMD de Valldoreix en l'ofrena floral de la Diada. FOTO: EMD de Valldoreix

Els representants de l'EMD de Valldoreix en l'ofrena floral de la Diada. FOTO: EMD de Valldoreix

Menys multitud, mateix missatge

A la tarda ha estat el torn de l'Assemblea Nacional Catalana, que ha organitzat una sèrie de concentracions en diferents punts de Catalunya, i Sant Cugat ha estat un d'ells. I és que la secció local de l'ANC s'ha encarregat de reunir mig miler de persones que, tot formant una cadena humana -sempre amb 2 metres de separació entre elles, han encerclat el Monestir.

Una cadena humana, que portava per títol 'Via Santcugatenca', i que enguany reivindicava el lema: "El deure de construir un futur millor; el dret a ser independents". I és que han exigit la "independència unilateral".

La Via Santcugatenca encercla el Monestir. Foto: Bernat Millet.

Una Diada per al record

La imatge de l'11 de setembre del 2020, doncs, quedarà ja per sempre en un racó de la història d'aquesta celebració centenària, i és que, a Sant Cugat, com a arreu de Catalunya, les senyeres, estelades i pancartes reivindicatives han hagut de conviure amb les mascaretes o els gels hidroalcohòlics.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem