Valldoreix no supera el conflicte polític entre govern i oposició

Intercanvi d'acusacions entre el govern de Valldoreix (Valldoreix Plural, ERC, PSC i CUP) i Junts

Durant la Junta de Veïns de Valldoreix del 15 de febrer, govern i oposició es van conjurar per treballar plegats i arribar acords pel bé de la ciutadania. Una declaració d'intencions després que el govern valldoreixenc (Valldoreix Plural, ERC, PSC i CUP), en minoria, no aconseguís els suports per aprovar el pressupost de 2024. Dos mesos després, les bones paraules no s'han traduït en fets i durant la Junta de Veïns del 19 de febrer es va tornar a constatar l'allunyament entre les dues parts. 

Més info: El govern de Valldoreix reitera que no es pot fer càrrec de la urbanització del Baixador

En un comunicat en finalitzar la sessió, Junts acusava el govern valldoreixenc d'actuar de manera irresponsable: "Demostra la paràlisi d'un govern que sembla no adonar-se que no té majoria per aprovar res. Un govern sense pressupost que va a la deriva i és incapaç d'arribar a acords amb ningú de l'oposició". 

Des del govern valldoreixenc, Ramon Segura (ERC) ha replicat les crítiques a través d'un escrit al TOT:  "El govern de Valldoreix és dialogant i negociador, fet que es constata per l’aprovació del 92% de les modificacions pressupostàries presentades al darrer ple d’abril, gràcies al treball de consens amb els partits de l’oposició i que es venien treballant des de fa més d’un mes".

Uns retrets habituals

Els retrets entre les dues bandes s'han repetit durant la sessió. "El president no ens ha convocat a cap reunió, només per parlar dels sous a l'inici del mandat", retreu sovint el vocal Bernat Gisbert (Junts). La juntaire Lluïsa Muñoz acusava el vicepresident d'Economia, Ramon Segura (ERC), de tenir una actitud "prepotent i instal·lar-se en el "no permanent". Una situació, ha assegurat, que pot complicar l'aprovació de futurs pressupostos.

Des del govern, el vicepresident Xavier Humet (CUP) va llançar una acusació velada durant el debat sobre el Baixador i la negativa de Junts a donar suport al punt: "A algú no li interessa que això tiri endavant, m'imagino qui pot ser". I també el president Juanjo Cortés (Valldoreix Plural) va acusar Junts de voler censurar la llibertat d'expressió del govern, després que els juntaires presentessin una moció (que es va aprovar amb els vots de PP i Vox) per limitar el temps per parlar de l'acció de govern.

Més info: Govern i oposició de Valldoreix: una relació tensa, però necessària

La modificació pressupostària

Un dels punts de la Junta de Veïns que va enfrontar govern i oposició va ser la modificació pressupostària que presentava el govern. D'entrada, el govern ha acceptat la demanda de l'oposició de retirar del document la dotació de 23.000 euros pel cicle de concerts de Can Monmany i de 2.500 euros pel Premi Vila de Valldoreix. Un pas que s'hauria acordat prèviament entre les parts i que, segons Junts, també incloïa rebaixar l'aportació a l'Associació de Propietaris i Veïns de Valldoreix dels 10.000 als 6.000 euros.

I aquí ha arribat la disputa. "No ho acceptaré, em nego", ha replicat Susanna Casta (PSC), vicepresidenta de Cultura, que ha defensat la tasca de l'associació en favor de la vila. El vocal Adrian Van der Hoeven (Junts) ha contestat que el vicepresident d'Economia, Ramon Segura, li havia acceptat la petició de reduir la subvenció. Un fet que desconeixia Casta: "Jo no he acceptat res i és la meva àrea".

Més info: L'oposició frena l'increment dels impostos a Valldoreix

Des de Junts, la vocal Lluïsa Muñoz justificava aquesta petició per "prudència": "Ens preocupa que hi hagi massa modificacions i massa diners. Som prudents, no podem estirar més el braç que la màniga".

Reunió del govern a mig ple

Davant d'aquest fet i amb la impossibilitat de tirar endavant la modificació pressupostària, el president de Valldoreix, Juanjo Cortés, ha anunciat un recés per reunir-se amb el seu equip. Mentrestant, els vocals de Junts dialogaven amb la comissionada per Valldoreix de l'Ajuntament de Sant Cugat, Susana Herrada, exvocal juntaire a Valldoreix. Minuts després, s'ha reprès la sessió. 

"No estem d’acord amb aquesta rebaixa. Com a govern, considerarem que totes les partides estan ben estudiades i no és un brindis al sol", ha començat dient el president. Tot i això, ha acabat anunciant que acceptaven la rebaixa en la subvenció a l'Associació de Propietaris: "Hi ha emergències dins de la modificació del pressupost i hem de ser possibilistes". Ha posat d'exemple el pressupost per comprar un tendal per l'Escola Bressol i donar un espai d'ombra als infants. 

Tot i acceptar la rebaixa, ha demanat el compromís de l'oposició a incrementar la subvenció a l'entitat veïnal al llarg de l'any: "Hem de valorar el paper de les nostres entitats".

Vot diferenciat del govern

Així, s'ha portat a votació la modificació pressupostària amb el canvi sol·licitat per l'oposició. I ha tirat endavant amb els vots a favor de Junts, PP, Vox i part del govern. Mentre els vicepresidents de CUP i ERC han votat a favor, la vicepresidenta del PSC i el president s'han abstingut.

Un fet al qual s'ha referit Junts en el seu comunicat posterior al ple: "Valldoreix no només té un govern en minoria, sinó que també té un president sense el suport del seu propi govern. Una crisi al govern d'esquerres de Valldoreix que és un presagi del que ens espera aquest mandat". "Estenem la mà per redreçar aquest desgovern del tripartit d'esquerres i demanem al seu president que s'assegui a negociar de veritat amb el principal grup de l'oposició", conclou el comunicat de Junts.

El vicepresident Ramon Segura ha negat la major: "El vot discrepant de part dels membres del govern era per posar en evidència la censura política vers la presidenta de l’Associació de Propietaris i Veïns, entitat més antiga de Valldoreix i de les poques al municipi amb més de 100 anys de trajectòria, al retallar-li en 4.000 euros una subvenció de 10.000 euros que l’anterior govern, ara a l’oposició, li havia atorgat".  La presidenta de l'entitat veïnal és Neus José, exvocal del PDeCAT i excandidata a la presidència de Valldoreix amb Independents, enfrontant-se a la candidatura on hi havia Junts. "De crisi no n’hi ha cap. Només es posa de manifest aquesta censura ideològica", ha conclòs Segura.

Més info: Junts demana l'expulsió de Puig perquè va votar a la candidata d'Independents, Neus José

Tot plegat és un nou capítol de la tensa situació entre el govern i el principal partit de la Junta de Veïns de Valldoreix, Junts. Una relació, però, imprescindible perquè es puguin tirar endavant els grans projectes de la vila i aprovar els pressupostos dels propers anys. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem