Valldoreix vol recuperar la memòria de les víctimes valldoreixenques del feixisme

Valldoreix vol donar a conèixer la història de les víctimes del nazisme i el franquisme a la vila

L'EMD de Valldoreix crearà una comissió per la memòria i reparació històrica per tal d'investigar i publicar un cens de valldoreixencs que van ser víctimes del franquisme i el nazime. La voluntat és recordar les víctimes valldoreixenques del feixisme, fer perdurar el seu record i donar a conèixer aquesta història a les noves generacions..

Així mateix, es vol obrir el debat sobre el nom d'alguns carrers de la vila per, si s'escau, retirar aquells més vinculats amb el franquisme. Per això, l'EMD demanarà tenir presència a la Comissió del Nomenclàtor de Sant Cugat, representats per l'historiador valldoreixenc Juanjo Cortés.

És una proposta sorgida des d'ERC-MES, PSC i CUP i a la qual Junts per Valldoreix s'hi ha sumat. La voluntat és elaborar un cens amb tots aquells valldoreixencs sotmesos als tribunals franquistes, assassinats, superivients, exiliats o refugiats per culpa del règim dictatorial.

Per tal d'homenatjar-les es proposa també instal·lar plaques o llambordins en el seu honor. A més, es divulgarà aquesta història al Ferran i Clua i a l'Arnau Cadell.

"Anys de foscor"

Lluc Cahís, vocal d'ERC-MES, ha reivindicat la necessitat i justícia que suposa afrontar la memòria històrica de la vila i les víctimes del franquisme "després de tants anys de foscor i tabú". "Hi ha alguns carrers que no haurien de mantenir el nom que tenen", ha defensat Susanna Casta, del PSC.

Ferran Margineda, de la CUP, ha destacat la importància que les generacions futures "tinguin present la història recent de Valldoreix" i coneguin "les coses bones i dolentes que van passar a prop seu".

Joan Cortada, el conductor de bus assassinat

Margineda n'ha posat un exemple, el de Joan Cortada: un conductor de bus dels anys 30 a Valldoreix, que va ser afusellat al Camp de la Bota al final de la Guerra després de ser acusat de participar en la mort del sacerdot de l'església de Sant Cebrià.

Un antic conductor bus anys 30 a Valldoreix, que va ser un dels afusellats al final de la Guerra. Joan Cortada. El van acusar de participar en la mort del sacerdot de Sant Cebria i el van acabar matant al Camp de la bota. "És necessari que tota aquesta història surti a la llum", ha reclamat.

"Entomem aquesta idea amb ganes. La història quan s'oblida, es repeteix. Es tracta de no oblidar alguns fets i que no tornin a passar", ha emfatitzat Elena Degollada, vocal del govern de Junts per Valldoreix.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem