63 minuts d'espera a les urgències de Mútua de Terrassa i 33 minuts al CAP de Sant Cugat

El temps d'espera al Centre d'Urgències d'Atenció Primària del CAP de La Mina de Sant Cugat és dels més elevats

El temps d'espera a les urgències de la Mútua de Terrassa, l'hospital de referència pels santcugatencs, va ser de 63 minuts durant el 2023. D'altra banda, l'espera al Centre d'Urgències d'Atenció Primària del CAP de La Mina de Sant Cugat es va situar en els 33 minuts. En els dos centres, de titularitat pública i gestionats per Mútua de Terrassa, es va incrementar el temps d'espera respecte al 2022. Són dades del Departament de Salut publicades per l'Agència Catalana de Notícies. 

En tots dos casos, el temps d'espera va ser superior a la mitjana catalana. Els pacients de les urgències hospitalàries de la xarxa pública van esperar de mitjana 62 minuts per visita l’any 2023. En el cas dels CUAP va ser de 27 minuts.

Més info: Lleonart (Metges de Catalunya): "Hem normalitzat els pacients en llits als passadissos"

El CUAP de Sant Cugat, dels més lents

Els 33 minuts d'espera per ser atès al Centre d'Urgències d'Atenció Primària de Sant Cugat són el segon temps d'espera més elevat dels 24 CUAP que hi ha a tot Catalunya. Per exemple, a Cerdanyola són 9 minuts i a Rubí 27. La mitjana catalana també és de 27 minuts.

Entre centres hospitalaris s'aprecien diferències importants en els temps d'espera. El cas més extrem és el de l'Hospital del Mar, a Barcelona, amb 114 minuts de mitjana l'any 2023. En canvi, a l'Hospital Comarcal de Blanes o l'Hospital de Viladecans està per sota els quinze minuts. L'Hospital de Terrassa (66 minuts) es troba per sobre de l'Hospital Mútua de Terrassa, igual que l'Hospital Universitari Parc Taulí de Sabadell (65 minuts). 

Més info: El CUAP de Sant Cugat ha atès gairebé 50 mil casos d'urgència el darrer any

Quantes persones passen per urgències?

El CUAP Sant Cugat va atendre 48.978 persones a urgències durant tot el 2023. A Rubí en van ser 41.711, mentre que a Cerdanyola, amb molta menys població, es va arribar a les 56.948 atencions d'urgència. A la Mútua de Terrassa es van rebre 133.988 urgències.

Les urgències dels hospitals de la xarxa pública van atendre 3,8 milions de pacients el 2023, un 2,2% més que l'any anterior. En canvi, pels CUAP van passar 1,3 milions. 

La saturació d'urgències

L'increment de la demanda no s'ha traduït, aquest any, en un augment dels temps d'espera, però en general és un dels factors que més està pesant en la saturació a les sales d'espera de les urgències. Analitzats mes a mes, els mesos d'hivern són quan més saturació hi ha a les urgències i més s'allarguen els temps d'espera.

Més info: La tos ferina es dispara a Sant Cugat: de 43 casos el 2023 a més de 250 el 2024

Segons explica la directora del servei d'Urgències de l'Hospital de Sant Pau, Mireia Puig, a l'ACN, les urgències hospitalàries estan augmentant des del 2010, mentre que els centres sanitaris tenen dificultats per absorbir la demanda perquè el personal i els espais no han crescut en la mateixa proporció.

Puig: "Les urgències hospitalàries són un puntal, però hi ha altres actors molt importants"

Puig també diu que seria desitjable que els usuaris "entenguessin" la complexitat de les urgències i que "per determinades coses han de consultar correctament el lloc que pertoca anar". Es refereix així a un "probable desplaçament" durant els últims anys de part de la demanda urgent que atén la primària i els centres d'atenció cap als hospitals. "Les urgències hospitalàries són un puntal, però hi ha altres actors molt importants, com el SEM, els CUAP i la pròpia primària, que també fa urgències", recorda.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem