Àlex Florensa, director d'Eines: "L'addicció és el càncer del segle XXI"

Eines Centre d'Addiccions ha engegat un projecte per recórrer Catalunya a peu i fer conferències arreu del territori, amb 7 pacients

El Centre de drogodependents de Sant Cugat, Eines, ha impulsat una curiosa iniciativa. El director del centre, Àlex Florensa, ha creat un projecte per recórrer Catalunya, a peu, amb 7 pacients. L'objectiu d'aquesta iniciativa, que compta amb la col·laboració de l'Obra Social 'La Caixa', és doble. D'una banda pretén representar una activitat terapèutica per als 7 pacients que hi participen i, per altre, aconseguir visibilitzar els problemes de l'addicció, sensibilitzar i conscienciar a la població.

I és que a part de recórrer 800km passant per diferents poblacions de Catalunya amb els 7 pacients que hi participaran, Àlez Florensa farà conferències en diferents punts del territori. El recorregut que farà l'expedició iniciarà el 21 d'agost a la Seu d'Urgell i acabarà, un mes després, a Ulldecona. Aquesta serà la primera edició d'aquest projecte, al que Florensa vol donar una durada de 4 anys. "És un projecte de 4 anys perquè en 4 anys vull arribar a tota Catalunya fent el 'porta a porta", va explicar el director d'Eines.

Àlex Florensa va crear el centre fa uns anys, després de recuperar-se de la seva addicció: "Jo sóc un addicte rehabilitat", va explicar Àlex Florensa. Després de recuperar-se (fa 11 anys), Florensa va formar-se sobre la matèria per poder ajudar a altre gent a superar l'addicció. El coneixement que va adquirir, més el fet d'haver viscut l'experiència en primera persona, va animar-lo a crear el Centre de drogodependents, ara fa 7 anys. En el centre, però, es treballa amb persones que tenen problemes d'addicció en general, no només amb les drogues. També hi ha casos d'addicció al sexe o la ludopatia. "Treballem tant les substàncies addictives com les conductes addictives", va afirmar el director.

Tot i la voluntat d'ajudar el màxim possible, Florensa reconeix que hi ha persones a qui no pot atendre al centre: "Intentem admetre a gairebé tothom, però depèn dels casos. Si ens trobem amb una persona amb una patologia dual molt agressiva, per exemple, els derivem al psiquiàtric o els portem a fer centre d'ingrés". I és que Eines és un Centre de drogodependents de dia.

El procés de rehabilitació a Eines Centre d'Addiccions

Al Centre Eines, segons Àlex Florensa, s'aconsegueixen rehabilitar 4 de cada 10 persones, quan la mitjana normal en aquests casos és d'1 de cada 10. Tot i això, el director pensa que s'ha de seguir un procés llarg i seguir-lo a la perfecció: "Jo no crec amb el fet de fer només teràpia de grup. Jo crec en un procés llarg i seriós, que farà que a la llarga tingui èxit. Si vols començar l'ESO abans d'haver passat per primària, normalment suspendràs", va metaforitzar Florensa. "És molt important passar per uns camins. Si tu passes per aquests camins i, sobretot, confies amb la teràpia que proposem, te'n podràs sortir", va afegir. El més important per aconseguir-ho és arribar a assolir un "canvi conductual".

El camí cap a la rehabilitació es divideix en quatre grans frases: la desintoxicació, la deshabituació, la rehabilitació i la socialització. A Eines Centre d'Addiccions treballen totes aquestes fases en un procés que dura quatre anys. Florensa el va explicar amb una metàfora mecànica: "Aquí agafem un cotxe destrossat. Durant dos anys el desmuntem peça per peça, netegem cada una de les peces del cotxe i el tornem a muntar. Un cop el tenim muntat, de nou, el traiem al carrer i el fem circular perquè vagi passant proves. Si supera aquests dos anys al carrer, vol dir que el cotxe està arreglat i preparat per sortir definitivament del mecànic". Tot i això, inclús havent-se rehabilitat, qui ha patit problemes d'addicció ha de mantenir-se alerta: "És molt important que un cop rehabilitat, l'addicte es mantingui atent i segueixi assistint a teràpies", va afirmar el director d'Eines. A més, si durant aquest procés de 4 anys l'addicte té una recaiguda, cal tornar a començar la teràpia des de 0.

A banda d'això, un cop l'addicte es considera rehabilitat, té prohibit, durant els dos primers anys posteriors a la teràpia, estar en contacte amb entorns que tinguin relació amb allò al que és addicte. A partir dels dos anys és quan l'addicte pot començar a relacionar-se amb aquests entorns, però sempre de forma progressiva. "Jo sóc un addicte i ganes de consumir en tindré. Tinc una malaltia crònica. Però a dia d'avui la controlo jo, mentre que fa anys enrere em controlava ella a mi", va exemplificar Florensa.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem