Can Montmany, la masia més important de Valldoreix

Les primeres informacions de la finca daten del segle XVI i estava formada per un mas, una capella i una masoveria

Can Montmany se situa a la falda del Puig Madrona, a Sant Cugat, i és la masia més important de tot el terme de Valldoreix. Segons l'historiador Juanjo Cortés, les dades més antigues que es tenen del mas daten del s. XVI, amb el nom de Mas Brunet.

L'any 1640 s'instal·là Francesc Montmany, procedent de Sant Boi de Llobregat, canviant així el topònim del mas. L'antiga masia estava formada per un mas, una capella i una masoveria. El conjunt de la propietat comprenia tres masos, Can Monmany, Mas Roig i Can Canyelles. Fins al 1867 Can Montmany va ser parròquia de Santa Eulàlia del Papiol.

Mireu les imatges de Can Montmany, per dins i per fora.

La finca de can Montmany  FOTO: Artur Ribera

La fesomia de l'edifici actual data dels primers anys de la dècada dels anys 80 del s. XIX, quan el seu propietari, Francesc Oliver-Monmany i Reventós decidí transformar l'antic mas en un edifici senyorial.

L'explotació agrícola de la finca ha anat lligada fonamentalment a la producció de vi i a l'aprofitament dels pins, tant en la recol·lecció de pinyons com de les escorces, que es feien servir en els tints dels teixits a Barcelona.

Alguns dels productes agrícoles produïts a la masia es venien a la botiga familiar del carrer Pelai de Barcelona i el vi fins i tot es va exportar a França, guanyant premis a les primeres exposicions universals. Al s. XVIII havien arribat a treballar 46 parcers i 18 mossos.

Actualment conviuen l'onzena, dotzena i tretzena generació d'una família que ha viscut ininterrompudament a Can Montmany des del 1640.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem