Les Cases del Mestres de la Floresta, llum set anys després

Les Cases dels Mestres de La Floresta acolliran 11 habitatges cooperatius

El projecte d'habitatge cooperatiu de Les Cases dels Mestres de la Floresta és més a prop de fer-se realitat. Set anys després de l'ocupació veïnal per reivindicar habitatge social en aquest edifici abandonat de propietat municipal, les obres de rehabilitació ja han començat i s'ha engegat el compte enrere definitiu per l'entrada dels inquilins. Es tracta d'onze habitatges en règim cooperatiu, cedits durant 75 anys per Promusa a la cooperativa Sostre Cívic. Després d'entrebancs i retards, la primera promoció d'habitatge cooperatiu de Sant Cugat avança. La previsió és que estiguin a punt l'agost vinent.

Més info: El projecte d'habitatge cooperatiu de les Cases dels Mestres supera l'últim escull

Les obres són el darrer pas per adequar els 11 habitatges d'entre 60 i 38 metres quadrats, a més d'un espai col·lectiu. Les quotes mensuals seran d'entre 208 i 350 euros i els inquilins han fet una aportació de capital d'entre 6.000 i 9.000 euros. Les quotes serviran per retornar el crèdit demanat per Sostre Cívic per rehabilitar les Cases dels Mestres i assumir les despeses de subministraments o manteniment. Les actuacions van a càrrec de La Constructiva, una cooperativa dedicada a la construcció. A més, els mateixos usuaris dels habitatges s'estan autoconstruint algunes parts.

"És un dia molt important. Fem un pas més cap a l’objectiu de donar alternatives d'habitatges assequible. És la principal problemàtica que tenim com a ciutat. Volem que els nostres fills es puguin quedar a viure a Sant Cugat i que ningú hagi de marxar per no poder accedir a un habitatge", ha emfatitzat l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, durant una visita a les obres.

Cooperativa en règim d'ús

Captura de Pantalla 2021 11 17 a les 15.37.23

Així seran les Cases dels Mestres FOTO: Cedida

"Celebrem que finalment el projecte és una realitat després de molts anys de lluita", ha destacat Eva Ortigosa, membre de Sostre Cívic, que ha destacat el model d'habitatge cooperatiu: "Fugim de la lògica de la propietat privada i especulativa que ha regnat en el camp de l'habitatge. La propietat és de totes les persones que formen part de Sostre Cívic".

A més, ha destacat que el règim és de cessió d'ús: "No és compra ni lloguer. Les persones que viuran als habitatges tenen el dret a utiltizar-lo de forma estable durant tota la vida, fugint de les lògiques d'inestabilitat del mercat de lloguer". En aquest sentit, ha assenyalat que "és un model molt més just i assequible" i que ha de ser el "futur. 

Satisfacció de les usuàries

Captura de Pantalla 2021 11 17 a les 15.38.59

Visita a les obres FOTO: Sostre Civic

De les onze unitats de convivència que es van inscriure al projecte fa set anys, només quatre es mantenen. Moltes han deixat el projecte davant els retards i el "calvari" viscut. Tots els inquilins es van seleccionar seguint els criteris de Promusa entre les persones que es van inscriure. "Estem molt contents que es pugui dur a terme i que sigui una realitat. Tot el projecte ve d'una lluita veïnal molt forta per la recuperació d'un immoble que estava abandonat. Gràcies a això tenim el primer projecte cooperatiu", ha celebrat Joana Casteleiro, una de les usuàries.

Més info: El "calvari" de les Cases dels Mestres de la Floresta

A més, Castelerio ha destacat l'esperit cooperatiu i la voluntat que tenen d'obrir-se al barri. "Tot el que passa aquí es decideix democràticament", ha afegit Ortigosa. 

0ca3d146 f168 4035 800f 3ec87a05a19a

Les Cases dels Mestres de la Floresta, en obres FOTO: Localpres

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem