La diversitat econòmica, social, de gènere i cultural, clau en les ciutats del futur

'La ciutat per viure' ha encetat la jornada Sant Cugat 2030, que té per objectiu dibuixar com serà el municipi d'aquí a vuit anys

 

Inici de la jornada "Sant Cugat 2030. La Ciutat del Futur". FOTO: Bernat Millet.

 

"La diversitat econòmica, social, de gènere i cultural són les que fan les ciutats atractives". Aquesta és la cita pronunciada per l'arquitecte i degà del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, Guim Costa. Ha estat una de les principals conclusions del debat La ciutat per viureque ha encetat la jornada Sant Cugat 2030, organitzat pel TOT Sant Cugat, amb el suport de l'Ajuntament i celebrada el matí de divendres 27 de maig, i que té per objectiu dibuixar com serà el municipi d'aquí a vuit anys. 

Guim Costa, arquitecte i dega del COAC. FOTO: Bernat Millet.

Guim Costa, arquitecte i dega del COAC. FOTO: Bernat Millet.En aquesta xerrada, el geògraf Oriol Nel·lo ha argumentat que el tema de l'habitatge "és un filtre fonamental que ens condiciona el perfil social, no hi ha solucions senzilles, però hi ha coses que es poden fer". Nel·lo ha continuat explicat que per assegurar l'accés a l'habitatge s'han de posar en marxa diverses estratègies i polítiques. En aquest sentit, ha assenyalat que l'administració ha de vetllar perquè s'executi l'obligatorietat de construir el 30% d'habitatge protegit en noves promocions, que s'habilitin instruments per promoure aquest habitatge social i la possibilitat de tempteig i retracte de l'administració de determinats habitatges amb preus atractius per incrementar el parc d'habitatge públic, així com facilitar l'habitatge cooperatiu. I és que el municipi, que actualment compta amb 94.000 empadronats i un parc immobiliari d'habitatge protegit de 765 habitatges de lloguer social, una xifra "insuficient" per cobrir la demanda actual d'aquest tipus de residència.

Més info: Només el 15% de la població santcugatenca ha nascut a Sant Cugat

Mira el debat: 

A la ponència també hi han intervingut la comissària adjunta de Smart City Expo Word Congress, Cristina Garrido i el CEO de Proddigia Kristian Johansson. Els ponents han debatut sobre el creixement demogràfic de la ciutat en els darrers anys i com el municipi afronta reptes com els que suposa els preus de l'habitatge, el delicat equilibri amb l'entorn natural i la qualitat de vida que presta Sant Cugat.

Més info: El repte que la ciutat continuï sent un pol d'atracció empresarial i comercial

Oriol Nel·lo, geògraf especialitzat en estudis urbans i ordenació del territori. FOTO: Bernat Millet.

Oriol Nel·lo, geògraf especialitzat en estudis urbans i ordenació del territori. FOTO: Bernat Millet.

Tecnologia humanista

En el debat, moderat per la directora adjunta del TOT, Àgata Guinó, Garrido ha indicat que l'aportació tecnològica ha de ser capaç "d'afrontar els diversos reptes de ciutat des d'una perspectiva més humanista i no de la tecnologia per la tecnologia", i ha volgut posar de manifest que la pandèmia ha canviat la idea dels habitatges: "Després de la pandèmia ens hem plantejat on vivim i la tendència és pensar en viure en una casa amb jardí per poder gaudir de l'espai vital i obert". Guim Costa ha dit que es busca diversitat econòmica, social, de gènere, cultural... "que fan la ciutat atractiva".

Menys pisos disponibles que demanda

El CEO de Proddigia Kristian Johansson FOTO: Bernat Millet

El CEO de Proddigia Kristian Johansson FOTO: Bernat Millet

 

Per la seva banda, Johansson ha indicat que un dels grans problemes i reptes que Sant Cugat té en matèria d'habitatge és que avui en dia hi ha menys pisos disponibles que demanda, el que genera uns alts preus tant pel lloguer com per la compravenda, i ha posat en relleu que no existeix mesures per "abaratir de manera ràpida", sinó que caldrà un "consens amb projectes a llarg termini".

Mentrestant, Costa ha assenyalat com a reptes de ciutat el gir cap al consum d'una energia sostenible i la gran immigració que generarà la crisi climàtica cap als països i les ciutats que estan menys exposades als canvis de temperatura, com podria ser la nostra ciutat. Per això l'expert ha indicat que ell és "partidari de ciutats denses amb tots els serveis pròxims" amb la voluntat de transformar-la en "la ciutat dels 15 minuts" en què tot estigui suficientment a prop, que no superi el quart d'hora, per la qual cosa caldrà un transport públic eficient i que arribi a tot arreu. A això, Garrido, experta en l'smart city, ha volgut afegir que tot i el canvi que hagi de fer Sant Cugat, la ciutat ha de continuar "sent atractiva i ha de tenir caràcter amb especificat local", ja que aquest és un "capital important per atreure que les persones vulguin continuar vivint aquí".

La Comissària adjunta Smart City Expo Word Congress, Cristina Garrido amb la directora adjunta del TOT, Àgata Guinó.  FOTO: Bernat Millet

La Comissària adjunta Smart City Expo Word Congress, Cristina Garrido amb la directora adjunta del TOT, Àgata Guinó.  FOTO: Bernat Millet

Més info: Sant Cugat serà sostenible o no serà

La jornada ha acabat amb un debat entre l'actual alcaldessa, Mireia Ingla, i l'alcalde entre els anys 1999 i 2010, Lluís Recoder. Han tingut un diàleg sobre el Sant Cugat del futur i els reptes de la ciutat.

Més info: Diàleg Ingla i Recoder: Preservar la qualitat de vida de Sant Cugat

 
Comentaris

Destaquem