Sant Cugat serà sostenible o no serà

La jornada 'Sant Cugat 2030' ha debatut, en el torn de la ponència 'Ciutat sostenible', com serà en matèria de sostenibilitat el municipi en 8 anys

Inici de la jornada "Sant Cugat 2030. La Ciutat del Futur". FOTO: Bernat Millet.

Sant Cugat serà viable sempre que avanci cap a un ecosistema sostenible i capaç de propiciar un canvi de mentalitat que impliqui i englobi l'educació, la societat, les empreses i les administracions. Aquestes han sigut les conclusions de la ponència Ciutat sostenible de les jornades Sant Cugat 2030 organitzades pel TOT Sant Cugat amb col·laboració de l'Ajuntament.

Més info: Només el 15% de la població santcugatenca ha nascut a Sant Cugat

 

Així, perquè aquest canvi sigui efectiu, s'haurà d'acompanyar d'informació suficient, d'una legislació que ho faci possible i no només sancioni, sinó que aposti per una fiscalitat verda i per incentivar a ciutadans i empreses perquè se sumin a canviar l'actual model cap a un patró més verd i respectuós amb el medi ambient i les persones. 

Mira el debat:

El diàleg ha estat moderat per Joan Ramon Armadàs, periodista del TOT Sant Cugat. A la sessió, a la qual han assistit més de 150 persones, s'ha donat resposta a com s'ha d'adaptar la ciutat als objectius de l'agenda 2030 per assegurar un desenvolupament sostenible i igualitari, i un consum i una producció responsable que combati el canvi climàtic.

Carles Castell, responsable de programes ambientals, àrea d'acció climática de la Diputació de Barcelona. FOTO: Bernat Millet.

Carles Castell, responsable de programes ambientals, àrea d'acció climática de la Diputació de Barcelona. FOTO: Bernat Millet.

Més info: El repte que la ciutat continuï sent un pol d'atracció empresarial i comercial

La periodista i CEO de l'agència de comunicació sostenible SOGOOD Studio, Sònia Flotats, ha revelat la importància de l'educació i la sensibilització en tot aquest canvi, com a peces fonamentals per avançar cap a la sostenibilitat verda i social, al que el responsable de Programes Ambientals, Àrea d'Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona, Carles Castell, ha indicat que el canvi "ja està aquí i, si no canviem i planifiquem, arribarà en forma de col·lapse". Castell també ha assenyalat que finalment "les administracions han arribat a una consciència de la crisi econòmica: s'ha d'anar cap a una economia verda, una aposta per l'energia renovable, ja que les qüestions ambientals afecten a la salut i a la qualitat de vida de les persones. Per la qual cosa, si no hi ha un canvi, afectarà moltes persones". 

Rafael Reyes, fundador i CEO de Solideo Eco Systems. FOTO: Bernat Millet.

Rafael Reyes, fundador i CEO de Solideo Eco Systems. FOTO: Bernat Millet.


Per la seva banda, el coordinador de Respon.cat i soci consultor a Vector5, Josep Maria Canyelles, ha fet referència al fet que s'ha de "canviar la manera com es viu a les ciutats", que es tracta d'una responsabilitat compartida entre "la ciutadania i l'administració" i que les empreses, tant grans com petites, tenen molt per aportar en aquest camí de canvi. 

Sònia Flotats, periodista i CEO de SOGOOD Studio. FOTO: Bernat Millet.

Sònia Flotats, periodista i CEO de SOGOOD Studio. FOTO: Bernat Millet.


"No s'han de posar traves i s'ha de facilitar a aquells ciutadans i empreses que volen fer el gir cap a l'autoconsum a través de plaques solars", ha indicat el fundador CEO de Solideo Eco Systems, Rafael Reyes, que també ha volgut dir: "El ciutadà ha de ser autoconsumidor aprofitant l'energia neta i gratuïta del sol, ja que cada vegada més tot serà elèctric: la calefacció, la càrrega del vehicle... I tot es farà des de casa".

Jospe Maria Martí, vicepresident de Moventia i CEO de Moventis. FOTO: Bernat Millet.

Jospe Maria Martí, vicepresident de Moventia i CEO de Moventis. FOTO: Bernat Millet.


Josep Maria Martí, vicepresident de Moventia i CEO de Moventis, ha fet referència a la importància d'aprofitar els fons de la UE per avançar cap a una economia i una societat més verda, i ha demanat incentius perquè la societat i les empreses apostin pel vehicle elèctric, ja que només a l'àrea metropolitana es realitzen 15 milions de desplaçaments, dels que 300.000 pertanyen a Sant Cugat, i ha defensat l'energia nuclear com a font d'energia, així com la importància de poder instaurar parcs eòlics.

Els ponents no han volgut deixar passar l'oportunitat perquè les administracions tinguin un rol més actiu i s'impliquen encara més cap a un canvi de model més sostenible i perquè les empreses i la ciutadania també s'hi sumin.

Més info: La diversitat econòmica, social, de gènere i cultural, clau en les ciutats del futur

La jornada ha acabat amb un debat entre l'actual alcaldessa, Mireia Ingla, i l'alcalde entre els anys 1999 i 2010, Lluís Recoder. Han tingut un diàleg sobre el Sant Cugat del futur i els reptes de la ciutat.

Més info: Diàleg Ingla i Recoder: Preservar la qualitat de vida de Sant Cugat

 
Comentaris

Destaquem