Divisió independentista en una moció tombada sobre el català a l'escola i la 'Llei Celaá'

El Ple Municipal ha descartat una moció presentada per Junts per Sant Cugat per mostrar-se en contra de la Llei Educativa aprovada a l'Estat

Sant Cugat ha descartat una moció que proposava Junts per Sant Cugat en el ple municipal del mes de gener que pretenia que el consistori es posicionés públicament en contra de la nova Llei Educativa de l'Estat, la popularment coneguda com a Llei Celaá. La moció, que preveia reivindicar el model educatiu català i instar als grups parlamentaris catalans a posicionar-se en contra de la llei estatal, que entrarà en vigor d'aquí poc.

Ciutadans, PSC i ERC-MES hi han votat en contra, igual que la CUP en la majoria de punts, excepte en un, després de demanar la votació per separat. 

Els partits independentistes es divideixen i ERC critica la moció per "electoralista"

En el debat de la moció s'ha observat una clara divisió d'opinió entre els partits independentistes. "La llengua és l'eix vertebrador de qualsevol societat", ha argumentat la portaveu de Junts, Carmela Fortuny, qui ha afegit que, tot i que millora l'anterior, la nova Llei d'Educació "no protegeix la immersió lingüística i facilita la intervenció de l'Estat en aquest àmbit". En aquest sentit, Fortuny ha afirmat que cal "defensar el model català i les competències del nostre Govern".

A banda de Ciutadans i el PSC, també ha votat en contra de la moció ERC-MES. El portaveu de la formació, Francesc Duch, ha afirmat que la moció presentada per Junts per Sant Cugat "és electoralista", i ha defensat que ERC havia aconseguit a través de pactes a Madrid que la llengua catalana quedi defensada en aquesta Llei Educativa.

A més, Duch ha assegurat que hi havia parts del document de la moció que faltaven a la veritat, i ha assegurat que la Llei Celaá reverteix els greuges de la Llei Wert cap a l'escola catalana. De totes maneres, Duch ha afirmat per acabar que una Llei Educativa feta a Catalunya seria sempre millor que una Llei Educativa feta a l'Estat.

La portaveu de la CUP, Núria Gibert, ha definit les paraules de Ciprian (Ciutadans) com a "insultants" i "demagògiques", abans d'exposar el posicionament de la CUP: "La Llei Educativa no blinda la immersió lingüística, clau per garantir la igualtat d'oportunitats i l'ensenyament del català". I és que, en aquest sentit, Gibert ha apuntat que "si no es defensa el català a Catalunya, no es farà enlloc". La cupaire ha demanat també acabar amb els concerts amb centres educatius privats. Per aquest motiu, Gibert ha demanat que es votessin els punts de la moció per separat.

La Llei Celaá "garanteix la igualtat d'oportunitats

Per la seva banda, la regidora del PSC Piar Gorina ha dit als partits independentistes que "el sistema educatiu català està definit pràcticament completament en la LEC, que vostès van votar a favor". A més, Gorina ha afirmat que la Llei Celaá "garanteix la igualtat d'oportunitats" i n'ha defensat els seus atributs: "L'objectiu és que quan els joves acaben el seu procés educatiu es puguin defensar en les dues llengües".

"S'ha d'ensenyar més en castellà"

Aldo Ciprian, portaveu de Ciutadans diu que "l'exposició menteix en el mantra del model d'èxit de l'escola catalana, i assegura que la immersió lingüística ja s'aplica fa molts anys". És més, Ciprian ha afirmat que el castellà està marginat a l'escola a Catalunya, i el percentatge de classes en castellà no es correspon al percentatge de parla castellana a Catalunya. Per acabar la seva intervenció, Ciprian ha denunciat les "retallades" que ha fet la Generalitat en educació els darrers anys: "És realment aquest un model d'èxit?"

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem