El bosc de Volpelleres, i la seguretat a les Planes, centren el debat ciutadà al Ple

La Casa de la Dona, queixes a la plaça de Barcelona, o la situació a Veneçuela han estat algunes de les intervencions

El torn de participació ciutadana del Ple municipal del mes d'abril ha girat al voltant de sis intervencions per part dels veïns i veïnes de Sant Cugat del Vallès, quatre registrades prèviament, i dues demanades durant la sessió.

El col·lectiu Volpelleres Viu ha obert el debat. Sara Coe, en representació del grup, ha manifestat la preocupació del col·lectiu pel futur del bosc. "No estem en contra dels equipaments, però creiem que no cal acabar amb aquest espai natural de la ciutat", ha remarcat, en relació a una parcel·la definida com a espai d'equipaments (E5). En la seva intervenció, ha demanat a l'Ajuntament si "estan disposats a salvar aquest espai".

L'alcaldessa, Mercè Conesa, li ha recordat la complexitat dels tràmits urbanístics, estant "oberts al diàleg per interpretar els diferents interessos". Per la seva banda, Esther Salat, regidora d'Educació, Universitat, Família i Recursos Humans, ha remarcat que "sempre hem estat capdavanters en defensa mediambiental", explicant, però, que "els processos urbanístics són llargs, i fruit del consens", anunciant que "s'ha iniciat l'estudi d'impacte ambiental en aquesta parcel·la".

Mireu les imatges del Ple municipal del mes d'abril.

La seguretat a les Planes

Cayuelas lliurant les signatures a l'alcaldessa FOTO: Artur Ribera

Juan Manuel Cayuelas ha parlat en nom dels veïns de les Planes per manifestar la preocupació al barri per "la inseguretat que es viu darrerament", apuntant com a exemples els assalts a cases, agressions a veïns, vandalisme i okupació.

Entre altres problemes d'inseguretat, han apuntat la zona de l'estació com a especialment conflictiva, els problemes generats pels centres de menors presents al barri, o les connexions il·legals a la xarxa elèctrica que generen talls de subministrament al barri.

Per Cayuela, que ha lliurat el document amb les reivindicacions signat per 360 veïns, "a les Planes no ens sentim protegits", i ha reivindicat, en nom dels signants, "més presència policial; anàlisi de la situació dels centres de menors; acció conjunta entre Barcelona i Sant Cugat per millorar la seguretat; i més seguretat als FGC".

La tinent d'alcalde de Seguretat Ciutadana, Cristina Paraira, ha remarcat la necessitat de denunciar qualsevol tipus de situació de les descrites. En aquest sentit, ha admès un "petit repunt" respecte de l'any anterior, però que "en números no és tant com la sensació que s'està vivint al barri". En aquesta línia, Paraira ha anunciat que s'ha creat una unitat específica conjunta entre Guàrdia Urbana de Barcelona, mossos d'Esquadra i Policia Local per fer front a la situació, i ha anunciat que es parlarà amb FGC per millorar la seguretat a l'estació. Pel que fa al centre de menors, Paraira ha explicat que s'abordaran les recomanacions al pròxim Consell de Barri, que se celebra aquest dijous, 27 d'abril.

Altres intervencions

Membre de La Xesca, Arran i Hora Bruixa durant la seva intervenció  FOTO: Artur Ribera

La Sra. Palacios ha intervingut durant el torn de participació ciutadana per demanar explicacions sobre la protecció de dades, després de conèixer qui és la interlocutora en el tema de les signatures recollides a la plaça de Barcelona en contra de les seves queixes. En aquest sentit, ha reclamat saber els noms dels 135 signants, no solament de la interlocutora, per poder emprendre "accions legals". Igualment, ha lamentat les "amenaces" rebudes per part d'un veí que "atempten contra la meva integritat física".

L'alcaldessa li ha respost dient que "no puc fer d'interlocutora en un conflicte veïnal", recomanant-li que "denunciï" si ha estat amenaçada. Pel que fa a la protecció de dades, Joana Barbany, tinent d'alcalde de Promoció Econòmica, Innovació i Govern Obert, li ha respost que poden facilitar el nom de l'interlocutor, però no el dels signants, sense que un jutjat ho reclami.

Manuel Vera també ha intervingut al ple per demanar informació sobre processos judicials contra funcionaris, al que l'alcaldessa ha respost dient que es traslladarien les peticions al secretari, i que rebria resposta per escrit.

Eduardo Martínez, d'origen veneçolà, també ha intervingut al ple municipal amb motiu de la moció que es debatia en el mateix en relació als presos polítics en aquest país. Martínez ha volgut manifestar la seva visió de la situació, i demanar el suport del consistori a la causa. Conesa li ha respost que, per part seva, tenia tot el seu suport.

La darrera intervenció ha estat per part de Berta Claramunt en representació de La Xesca, Arran i Hora Bruixa per manifestar el posicionament dels col·lectius en relació a la moció debatuda al ple sobre la Casa de la Dona de Sant Cugat. En aquest sentit, han reclamat un espai que no respongui a interessos econòmics, i lamentant que l'Ajuntament "posi per davant la creació d'un museu del tapís a les necessitats de les entitats que treballen per l'empoderament de les dones".

L'alcaldessa, mercè Conesa, ha respost reivindicant que "aquest govern lluita per combatre el masclisme", recordant, però, que "ho fem des de posicions diferents de les seves".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem