El difícil equilibri entre l’oci i el descans veïnal a Sant Cugat

El debat sobre el soroll al centre fa temps que dura: hi ha veïns que veuen el poble com una festa contínua i altres que marxen a Barcelona per trobar activitats

Les terrasses dels bars i activitats nocturnes al carrer són una de les principals alternatives d’oci per molts santcugatencs, sobretot durant l’estiu. El problema rau en l’equilibri entre el dret de descans dels veïns i també el dret de la gent a gaudir del centre de Sant Cugat, polèmica que fa temps que es produeix al municipi. El debat sobre l’horari de tancament de les terrasses de bars i la distribució de concerts i festes pel centre del poble fa mesos que és obert. Tota la normativa que havia de regular aquests aspectes va quedar plasmada al Pacte per la Nit, que es va aprovar el 2012 amb consens de veïns, partits polítics, restauració i entitats. Tot i això, l’equip de govern, com a conseqüència de les queixes continuades d’alguns veïns per molèsties i sorolls, el va trencar per restringir les hores de tancament i les activitats al centre.

Queixes dels veïns

Per fer aquest reportatge, el DIARI va demanar l’opinió de santcugatencs sobre l’oci a la ciutat, les seves fortaleses i mancances. La gran majoria de correus electrònics i comentaris rebuts eren de veïns que denunciaven el soroll. “Els veïns que vivim al centre ja estem farts de tant ‘gaudir’.  Cada setmana ‘gaudim’ de concerts fins a altes hores de la nit, d’alegres terrasses de bars i restaurants, de botellons...”, apuntava Carme Herbera, que afegia: “Davant tot això, sembla que l’única opció que ens deixen és marxar de la ciutat”. “A la plaça de Pep Ventura, com en tants altres llocs de Sant Cugat, els veïns estem patint soroll resultant de l’oci de cada nit, fins a l’una de la matinada. Crits, festa, contenidors cremats i fins i tot concerts a la plaça”, denunciava Corina Basnou. En el mateix sentit s’expressava Rosa Ruiz: “Trobo que la pitjor mancança a les activitats de Sant Cugat és el respecte a la pau dels veïns del centre. Dia sí dia també tenim mercats i fires al carrer. Per no parlar del creixement de terrasses nocturnes”.

Massa limitacions

Però sí hi ha veïns que es queixen, també hi ha santcugatencs que reclamen més permissivitat en aquests aspectes. Sergi Sànchez, veí de Sant Cugat de 27 anys, considera que l’horari d’algunes terrasses, com a la plaça d’Augusta que tanquen dos quarts de dotze els caps de setmana: “Hi ha vegades que no tens temps ni de sopar”. En el mateix sentit s’expressa Òscar Rosell: “Entre setmana, si acabes tard de treballar, és pràcticament impossible poder sopar i prendre alguna cosa pel carrer”. Alguns restauradors també ho tenen clar, com és el cas de Josep Alà, del Cafè Belgrado: “No s’exagera si es diu que s’ha d’anar a sopar a Barcelona, si aquí tanquem a les onze de la nit”.

 

Clara Guerrero, de Dissidència Sònica, denunciava la dificultat que comporta poder organitzar alguna activitat musical pel centre, pràcticament impossible: “Per què hi ha activitats culturals que han d’anar als afores i altres que no?”. També Mercè Mora, de quinze anys, considera que falten concerts i més activitats pel carrer durant l’estiu, més enllà de la Festa Major. Comparteix opinió amb ella Sergi Sànchez: “Si vols fer activitats de nit, si no t’agraden les discoteques, només et queda la possibilitat d’anar a Barcelona”. Sobre la distribució d’espais, el director del Teatre-Auditori, Pep Tugues, considera que no ha de ser negatiu el fet de distribuir les activitats per tot Sant Cugat: “Hi ha molts espais per descobrir”

Més informació
 
Comentaris

Destaquem