El procés de pau colombià explicat a Sant Cugat en boca d'un exguerriller de les FARC

Yezid Arteta, exguerriller de les FARC durant 13 anys, explica la situació de Colòmbia a Sant Cugat

Cal Temerari ha encetat aquest dijous, dia 13 d'octubre, un cicle de xerrades sobre els moviments socials a Llatinoamèrica i la situació de Colòmbia ha centrat la primera trobada, amb l'exguerriller de les FARC i col·laborador de l'Escola de Cultura de Pau de la UAB, Yezid Arteta, com a protagonista. Una xerrada que ha servit per conèixer la realitat colombiana i el procés de pau entre el govern i el grup guerriller, en un moment delicat després del resultat negatiu en el referèndum sobre els acords de pau. 

"S'ha d'arribar ja a un acord per la pau, abans que hi hagi algun accident entre guerrillers i militars amb víctimes. Seria brutal pel país perquè després seria impossible tornar a una taula de diàleg", ha avisat l'actual col·laborador de l'Escola de Cultura de Pau, que ha qualificat el referèndum de "cortina de fum" del president José Manuel Santos per "liquidar el seu principal oponent polític, Álvaro Uribe". "Les FARC volien una assemblea constituent".

Arteta ha argumentat el resultat negatiu als acords de pau per diferents motius. Un d'ells, "l'estratègia de la por" que han utilitzat els defensors del no amb "mentides i tergiversacions". Una estratègia, ha dit, que també té èxit en països europeus com Dinamarca i França per l'augment de moviments d'extrema dreta.

L'abstenció al referèndum va superar el 60% i Arteta ho ha argumentat: "La societat mirava el plebiscit de braços plegats, molta gent es pensava que guanyaria el sí i ja no va votar". Un altre motiu de molts ciutadans per negar-se a l'acord, ha afegit, és el rebuig a la guerrilla: "Sobretot pels segrests i els atacs indiscriminats. Va perdre el discurs mediàtic en els centres urbans".

"No hi ha espai per la guerra"

Amb els resultats definitius, on per un marge escassíssim es va imposar, va despertar bona part del país, segons Arteta: "El resultat va generar una atmosfera de por i es va generar un moviment com el 15M a l'estat espanyol amb el discurs per la pau com a essència. Fa unes setmanes que hi ha manifestacions massives cada dia". El que té clar és que si la victòria del no hagués estat molt clara, "hauria estat terrible".

I és que l'exguerriller ha explicat que fins i tot els defensors del no han moderat el seu discurs: "No podia ser tornar a una situació de combats, bombes, atacs indiscriminats, desplaçaments... Saben que si hi ha una altra guerra, quedarien com els dolents que han arruïnat l'única oportunitat de pau". En canvi, considera que les FARC "han sortit reforçades" i han rebut elogis per la seva actitud "moderada".

"El discurs de la guerra no té espai a Colòmbia", ha emfatitzat Arteta, que afegia: "Al nostre país tenim violència del narcotràfic, dels grups paramilitars, contra minories i indígenes, dels guerrillers... Tots els tipus de violència que hi ha".

Amb tot, ha destacat el fet que un grup d'ideologia marxista com les FARC hagi arribat a un acord amb un govern "neoliberal i amic de Washington". Una oportunitat, ha emfatitzat, que no es pot deixar passar.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem