Els robatoris, el que més preocupa de la seguretat

Diferents veïns i veïnes de Sant Cugat han manifestat darrerament la seva preocupació pels robatoris en domicilis de determinades parts de la ciutat

La seguretat a Sant Cugat del Vallès és un dels temes que preocupa la ciutadania, especialment en alguns sectors de la ciutat, tal com s’ha posat de manifest les darreres setmanes. L’augment de robatoris en algunes d’aquestes zones, tal com ha admès el Consistori, ha portat a fer diferents actuacions per intentar revertir la situació, igual com ja s’havia fet prèviament en altres indrets de la ciutat. Actuacions com ampliar la presència policial en la mesura que ha estat possible, o fer reunions veïnals per buscar mesures d’autoprotecció, entre altres. Amb tot, són diverses les reivindicacions veïnals, com és el cas dels veïns del carrer Pollancres de la Floresta, que al ple municipal del 16 de juliol van demanar, entre altres, més presència policial a la zona per evitar els robatoris a l’interior dels domicilis.

Més info: La seguretat a la Floresta i la nova escola privada, al torn de participació ciutadana del Ple

Segons les dades presentades a l’Observatori Sociològic en data 25 d’abril de 2018, es constata que ha millorat la percepció dels santcugatencs sobre la seguretat ciutadana. En aquest sentit, ha baixat 7 punts el percentatge de santcugatencs que consideren que aquesta seguretat ciutadana és un dels principals problemes a la ciutat. L’any 2017 el percentatge era del 19,3% i aquest 2018 és d’11,7%. En el mateix sentit, els santcugatencs posen una nota global del 6,6 a la seguretat ciutadana.

Més info: Un 90% dels santcugatencs està bastant o molt satisfet de viure a Sant Cugat


Parlant de xifres, i segons dades del Ministeri de l’Interior, entre gener i març de 2018 han augmentat un 10,8% els robatoris amb força a Sant Cugat en relació al mateix període de l’any passat.
Concretament, mentre que de gener a març de 2017 es registraven 167 robatoris amb força, aquest 2018 se n’han registrat 185. Uns robatoris que inclouen tant els que es produeixen en domicilis, com els que es produeixen a establiments comercials i altres instal·lacions. Mirant concretament els casos en domicilis particulars, l’augment ha estat del 10,3%, passant de 156 a 172.

Segons les mateixes dades, també han augmentat al municipi els robatoris amb violència i intimidació. Un augment de 35,5 punts percentuals, passant dels 31 dels 2017 als 42 del 2018, entre gener i març. Per contra, van baixar el nombre de furts durant aquest període un 16,3%, passant dels 307 als 257. I també van baixar els robatoris de vehicles en un 27,8%, passant dels 36 als 26 durant aquest període.

 

Tornant a les xifres de robatoris en habitatges de 1a i 2a residència, les dades facilitades per l’Ajuntament de Sant Cugat amplien el càlcul fins al mes de maig, fent la comparativa amb el període gener-maig del 2017. Segons aquestes dades municipals, els robatoris van baixar al mes de gener del 2018 respecte del gener de 2017, passant dels 66 al 53, i al mes d’abril, dels 42 als 36. Hi va haver un lleuger augment als mesos de febrer (de 57 a 61) i març (de 44 a 45), i un augment significatiu dels casos al mes de maig, passant dels 33 robatoris l’any 2017 als 45 aquest 2018.

Segons dades del Ministeri de l’Interior, entre els mesos de gener i març de 2018, a Sant Cugat s’han produït un total de 1.117 infraccions penals, que inclouen no solament els robatoris, sinó altres indicadors recollits pels cossos de seguretat estatals, catalans i locals com són delictes per lesions o tràfic de drogues, entre altres. Una dada que ha augmentat respecte del mateix període del 2017 en un 3,8%.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem