Entitats ecologistes demanen una ubicació alternativa per l'edifici de La Mirada

En una convocatòria, les entitats locals han demanat a l'Ajuntament suspendre la construcció de La Mirada al Bosc de Volpelleres amb l'objectiu de preservar la biodiversitat

Més d'un centenar de persones s'ha reunit davant de l'ajuntament de Sant Cugat amb l'objectiu de defensar el Bosc de Volpelleres i demanar una ubicació alternativa per a la construcció de l'escola La Mirada, el dissabte 29 de gener. La convocatòria, promoguda per l'Associació per a la Defensa i Estudi de la Natura, la Plataforma SOS Bosc Volpelleres, l'Assemblea pel Clima Sant Cugat i el Grup Barcelona WWF, ha tingut com bandera la preservació de la biodiversitat del Bosc de Volpelleres.

Més info: La Mirada parada, de moment: cap empresa es presenta al concurs per a la construcció

Així doncs, les entitats presents, han llegit un manifest en el qual han demanat a l'Ajuntament suspendre el projecte executiu de les obres, el qual actualment es troba aturar: "Volem que l'Ajuntament estudi a fons les alternatives per a construir el nou edifici de l'escola, amb la finalitat d'evitar una fragmentació de l'ecosistema que afectaria de forma irreversible la connectivitat entre Sant Llorenç de Munt i Collserola".

En una línia similar, en el manifest s'ha destacat "preservar la continuïtat de la maduració del bosc". A més, han exigit a l'Ajuntament "requalificar la totalitat de les parcel·les d'equipament i de zona verda com a zona forestal".

Més info: En marxa la licitació de la construcció de La Mirada per 8,4 milions d'euros

Finalment, la convocatòria ha recordat l'actual situació de canvi climàtic i d'emergència climàtica i ha insistit a l'ens municipal ser conseqüent amb "la Declaració Internacional d'Emergència Climàtica, signada el 2019, i les declaracions internacionals de lluita contra el canvi climàtic".

 


Preservar el bosc per un 'bé superior'

Actualment, el projecte de construcció de l'escola La Mirada es troba aturat, després que no s'hagi presentat cap empresa al concurs públic. D'altra banda, l'ens municipal vol aturar el procés fins que no es resolgui el recurs en matèria de contractació contra la licitació de La Mirada que va presentar ADENC al Tribunal Català de Contractes del Sector Públic.

Més info: Decepció entre les famílies de La Mirada per un nou retard en la construcció de l'escola

Anteriorment, ADENC ja havia presentat un recurs contenciós administratiu per aturar la construcció de l'escola La Mirada al Bosc de Volpelleres, el qual va ser acceptat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el mes d'octubre. Joan Carles Sallas, president d'ADENC, ha explicat, en declaracions al TOT, que continuaran en peu de guerra per evitar perjudicar la biodiversitat del Bosc de Volpelleres: "En el seu moment vam oferir ubicacions alternatives, però l'Ajuntament mai s'ha posat en contacte amb nosaltres, així que vam decidir optar per la via judicial. Per tant, fins que el jutge decideixi la viabilitat del projecte, no es poden talar arbres. L'Ajuntament no va fer els tràmits adequats i hi ha un buit legal de participació ciutadana que no ens podem permetre".

Més info: El TSJC accepta el recurs d'ADENC contra la construcció de l'Escola La Mirada

Finalment, Sallas ha demanat requalificar espais lliures per construir la 12a escola pública de Sant Cugat: "Hi ha un bé comú superior a l'escola que és la preservació del bosc. El Bosc de Volpelleres compta amb uns exemplars de vegetació de pineda única del Vallès, a més d'una fauna molt diversa. D'altra banda, una escola dins d'un bosc té riscos ambientals d'incendi. En ple S. XXI, amb el debat del canvi climàtic i l'emergència climàtica, no podem destrossar un espai amb aquesta biodiversitat".

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem