La Mirada parada, de moment: cap empresa es presenta al concurs per a la construcció

En un comunicat, l'Ajuntament ha informat que la licitació de les obres ha quedat deserta

Nou fre a la construcció de l'Escola La Mirada. Cap empresa s'ha presentat al concurs públic per optar a la construcció de l'edifici, una licitació que es va aprovar en un ple extraordinari el desembre passat. Així, aquest dijous, 27 de gener la mesa de contractació ha constatat que no s'havia presentat cap empresa i s'ha declarat deserta la licitació, segons explica l'Ajuntament en un comunicat.

Més info: En marxa la licitació de la construcció de La Mirada per 8,4 milions d'euros

En aquest sentit, l'Ajuntament ha demanat a l'equip redactor del projecte que busqués una explicació del per què no s'ha presentat cap constructora en un projecte (recordem de 8,5 milions d'euros). La principal hipòtesis ha estat que existeix una discrepància entre els preus de mercat actuals dels materials de la construcció i els preus aprovats en el projecte. D'aquesta manera, s'haurà de tornar a licitar el projecte després d'una modificació o una revisió. El govern municipal no farà declaracions al respecte a banda del comunicat. 

Tot i això, hi ha una altra raó per la qual s'ha aturat, de moment, el projecte. L'11 de gener, l’entitat ecologista ADENC va presentar al Tribunal Català de Contractes del Sector Públic un recurs en matèria de contractació contra la licitació de la mirada i va sol·licitar mesures cautelars. D'aquesta manera, l'Ajuntament ha aturat al projecte fins que es resolgui si s'han d'aplicar mesures cautelars.

Cal recordar que ADENC ja va presentar un recurs contenciós administratiu per aturar la construcció de l'Escola La Mirada al Bosc de Volpelleres que va ser acceptat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el mes d'octubre. Tot i això, l'Ajuntament va declarar que no estava preocupat per la resolució d'aquest recurs i que continuava amb la licitació de la construcció de l'escola, que es va aprovar el desembre.

Més info: El TSJC accepta el recurs d'ADENC contra la construcció de l'Escola La Mirada

La història interminable

L'Escola La Mirada es va posar en marxa en mòduls prefabricats el 2016. Des de llavors, s'han incomplert compromisos i calendaris, generant molta indignació i preocupació entre les famílies. La comunitat educativa de La Mirada s'ha manifestat en diverses ocasions per denunciar la seva situació. L'anterior govern de Convergència va situar la posada en marxa de l'edifici definitiu pel 2019, cosa que mai es va complir.

Amb l'entrada del tripartit, l'alcaldessa Mireia Ingla va anunciar que s'havia trobat un informe negatiu de Protecció Civil que impedia la construcció de l'escola a la ubicació prevista, per la proximitat amb les vies del tren, i va assenyalar l'anterior gover per "una errada monumental". Així, es va haver de refer el projecte i reiniciar els tràmits urbanístics. La nova data que va donar va ser que l'edifici estaria llest per l'inici del curs 2023-2024..

Però a principis de novembre, es va conèixer un nou retard, que l'equip de govern actual va atribuir a "l'envergadura del projecte". La nova data que es va anunciar va ser pel gener de 2024.

Tota aquesta història ha provocat la indignació i malestar de les famílies, algunes de les quals podran veure com els seus fills han estudiat tota l'etapa de primària en mòduls prefabricats. Després de l'últim anunci, l'Associació de Famílies d'Alumnes va organitzar tota una setmana de mobilitzacions per denunciar les mancances que patien actualment, com la falta d'espai o d'equipaments com gimnàs i biblioteca.

La demanda ecologista

A banda dels retards acumulats, el projecte de construcció de La Mirada s'ha trobat amb alguna oposició. Una d'elles és la de col·lectius ecologistes, que denuncien que la ubicació final de l'escola provocarà un impacte ambiental "irreperable" al Bosc de Volpelleres. L'Associació per a la Defensa i Estudi de la Natura i la Plataforma SOS Bosc Volpelleres van presentar un recurs contenciós amb l'objectiu de frenar la construcció de l'escola. Un recurs que va ser acceptat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i que pot acabar afectant també el calendari.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem