Joies de Sant Cugat per als santcugatencs i la gent de fora

Són moltes les alternatives d’oci que hi ha a Sant Cugat, però hi ha algunes ofertes que destaquen per damunt de la resta i atrauen gent de fora de Sant Cugat. Cultura, patrimoni, gastronomia...

 

 

Reial Monestir de Sant Cugat

Visita guiada al claustre del Monestir. FOTO: Lali Puig

El Monestir és el gran emblema patrimonial, arquitectònic i històric de Sant Cugat. Construït durant el segle ix, al seu voltant sempre s’hi ha articulat la vida dels santcugatencs i, centenars d’anys després, avui dia no n’és una excepció.

Milers de santcugatencs passegen pel seu entorn cada setmana, però també el visiten. I no només els santcugatencs. Segons dades facilitades per l’Ajuntament, durant el 2014, 25.406 persones van visitar el Monestir. D’aquestes, 5.509 provenien de l’àrea metropolitana de Barcelona; 5.325, de la resta de Catalunya;1.072, de l’Estat espanyol; 2.603 de la resta del món i de la resta no hi ha dades. L’any 1931, el Monestir va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.

Referent cultural

El Teatre-Auditori des d'un drone. FOTO: Quico Domingo

El Teatre-Auditori és el referent cultural de Sant Cugat i des de la seva inauguració el 1993 ha anat augmentat el seu prestigi i la seva oferta. Sense anar més lluny, durant la temporada 2014-2015, aquest equipament cultural va tenir 57.122 espectadors en total. “És la joia nocturna de Sant Cugat”, es congratula el seu director, Pep Tugues.

I no només per santcugatencs, sinó que és un referent per molta gent de fora del municipi. “En deu o quinze espectacles per temporada ve molta gent de fora”, afirma Tugues. Com sempre, la competència amb Barcelona és complicada, però per tota la comarca, el Teatre-Auditori és l’única alternativa de gaudir de determinats espectacles i artistes.

Mercantic, ambaixador santcugatenc

Food Market al Mercantic. FOTO: Lali Puig

El Mercantic és segurament un dels espais que més gent coneix fora de les fronteres de Sant Cugat. Inaugurat el 1992 com una gran fira permanent d’antiguitats, avui dia ha ampliat la seva oferta gastronòmica, cultural i comercial fins a convertir-se en una de les activitats marcades en vermell cada cap de setmana.

El seu propietari, Octavi Barnils, ha afirmat en diverses ocasions la transcendència d’aquest espai exclusiu i únic: “No hi ha a l’Estat cap lloc d’aquestes característiques ni d’aquestes dimensions”. De fet, gent d’arreu, fins i tot de fora de l’Estat, visiten Mercantic. Mig centenar de botigues formen aquest singular espai, a més de les fires vintages, les gastronòmiques i culturals que s’hi fan regularment. Una parada obligatòria.

Restauració de qualitat

Un dels locals que han obert fa poc a la ciutat. FOTO: Artur Ribera

Més enllà de les polèmiques per l’horari de tancament de terrasses de bars i restaurants, l’oferta gastronòmica de Sant Cugat està fora de dubte. És impossible saber el nombre exacte de locals de restauració (no estan separats de comerços i botigues), però una bona referència és el web líder en aquest sentit, Tripadvisor. Segons aquest portal, hi ha registrats a Sant Cugat 173 locals. Xifra molt superior que a Rubí (51), Cerdanyola (72) o Molins de Rei (35).

En aquest sentit, Josep Alà, responsable del Cafè Belgrado i El Siglo, assegura que “els últims anys hi ha hagut un increment molt potent de l’oferta de restauració. S’ha actualitzat l’oferta gastronòmica i s’estan tirant endavant noves experiències”. Si bé no és competència amb Barcelona, Sant Cugat és referència gastronòmica per moltes poblacions veïnes.

Aquesta peça forma part del reportatge sobre l'oci a Sant Cugat que esteu trobant publicat per parts aquesta setmana al web del TOT. 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem