La junta de l'associació de veïns de Can Cabassa dimiteix i dubta de la seva continuïtat

Els veïns lamenten "la impossibilitat d'establir un diàleg" amb l'Ajuntament, a qui acusen de no complir amb els acords arribats per resoldre les necessitats del barri

L'associació de veïns de Can Cabassa podria estar a punt de desaparèixer. La junta de l'associació ha dimitit per la "impossibilitat d'establir un diàleg amb l'Ajuntament" i la incapacitat de recollir les inquietuds dels veïns i trobar solucions per part del govern municipal. En declaracions al TOT Sant Cugat, la ja expresidenta de l'entitat, Magalí Robin, posa en dubte que algú agafi el relleu a la junta sortint. Així, l'associació mirasolenca penja d'un fil 10 anys després del seu naixement el 2014, que es va propiciar com a oposició al projecte de construir 550 habitatges a una parcel·la a la zona del carrer de Josep Trueta amb el carrer d'Arnau de Vilanova. Des del govern municipal, han qualificat el fet de "mala notícia pel barri".

De fet, la qüestió de l'habitatge ha estat una de les raons que ha portat la junta de l'associació a dimitir. Des de 2019, l'associació defensa que en aquesta parcel·la s'ha de tirar endavant el projecte per construir 120 pisos de protecció oficial amb locals comercials, una zona verda i un equipament que va sorgir d'un procés participatiu engegat el 2016. El llavors govern  encapçalat per l'alcaldessa Carmela Fortuny va explicar que en aquesta peça, mentre no es fes el planejament per construir l'habitatge protegit, s'utilitzaria per conreus. D'altra banda, també van anunciar que la Masia de Can Cabassa acolliria, en un futur, una residència d'estudiants a canvi que la propietat de l'edifici cedís la zona verda que hi ha a tocar per destinar-la a ús públic. 

Més info: Veïns de Can Cabassa reivindiquen el projecte sorgit de la participació ciutadana al barri

El tripartit descarta el projecte

Amb l'arribada del tripartit format per ERC, el PSC i la CUP, però, el projecte va quedar guardat en un calaix. Tot i que la llavors alcaldessa Mireia Ingla havia defensat en campanya electoral el projecte, va argumentar que ho deixaven de banda perquè havien demanat a l'empresa pública Barcelona Regional un estudi global de la ciutat, a més de la zona de Can Cabassa. Un estudi que finalment seria la base sobre la qual es construiria la proposta del futur barri de Ca n'Ametller, en el qual s'inclou l'esmentada parcel·la.

Més info: El Consell de Mira-Sol engega amb malestar per l'aturada del Pla de Millora de Can Cabassa

També durant l'anterior mandat, el govern tripartit va anunciar que a la finca on hi ha la masia es construirien 15 habitatges públics, a més d'acollir la residència universitària, tot i que no estava inclòs al Pla d'Habitatge Assequible 2030. Així, la previsió era destinar 1.000 metres quadrats de sostre edificable per habitatge de protecció oficial, amb alçades màximes de planta baixa més dos pisos. Un grup de veïns de Can Cabassa, però, va mostrar el seu rebuig perquè el barri ja estava "massa atapeït" i no trobaven que fos beneficiós per la comunitat. Davant d'aquesta situació, l'Ajuntament va decidir aparcar-ho fins al següent mandat. 

Més info: La masia de Can Cabassa acollirà habitatge públic i una residència

Durant la campanya electoral de 2023, Junts va assegurar que si guanyaven reactivarien el pla acordat després del procés participatiu. De fet, era un dels seus punts del programa electoral, que deia el següent: "Ens resulta incomprensible que el tripartit l’aturés menyspreant tan clarament les aportacions del veïnat. Si no ho hagués fet ara no afrontaríem 2 anys sense lliurament de noves promocions. Tirar endavant amb aquesta iniciativa no va en contra de la mirada més general promoguda per a tot el sector de Ca n’Ametller, demana tan sols adaptar-la als consensos preexistents".

Els resultats de les darreres eleccions municipals van acabar configurant un govern de Junts amb ERC a l'Ajuntament de Sant Cugat, amb la cartera d'Habitatge en mans del republicà Francesc Duch. En una entrevista a Cugat Mèdia el març passat, Duch va avançar que a Can Cabassa hi haurà habitatge assequible, i que en el ple d'abril "segurament es portarà a modificació", un fet que finalment no va succeir. A l'entrevista, el regidor d'Habitatge també va assegurar que el projecte s'havia anat modificant a partir de l'aportació dels veïns. 

10 anys de "xocar contra una paret"

"Aquest barri té més de 20 anys i encara no l'hem tancat", apunta Jordi Canela, representant de l'associació, que també lamenta que la parcel·la s'hagi inclòs al barri de Ca n'Ametller. Pel que fa a la modificació dels usos de la finca de la Masia de Can Cabassa, Canela tampoc ho veu clar. "Tenim un problema de mobilitat, una peça per acabar, un problema de seguretat gravíssim, brutícia, etc. Podem acabar algun dels projectes abans de començar-ne de nous?", remarca.

Amb tot, l'associació nega estar en contra que es construeixi habitatge protegit al barri. Així, acusen el regidor d'Habitatge d'intentar "desacreditar-los" i faltar-los al respecte en assegurar que no volien habitatge de protecció oficial a Can Cabassa. "És ridícul i absurd", apunta Canela, que insisteix a defensar el projecte de 120 pisos protegits sorgit del procés participatiu. 

Pel que fa al projecte de rehabilitació de la masia i la construcció de 15 habitatges protegits, des de l'entitat creuen que és "per fer-se la foto" i que "xoca frontalment amb la protecció de l'edifici i del seu entorn". Per tot, la junta de l'associació ha decidit dimitir. Així ho va anunciar la presidenta, Magalí Robin, al darrer Consell de Barri de Mira-sol. 

Una "mala notícia" per a Sant Cugat

En declaracions al TOT Sant Cugat, la tinenta d'alcaldia de Gestió Urbana, Mobilitat i Canvi Climàtic, Cristina Paraira, ha qualificat la decisió de la junta de veïns de Can Cabassa de dimitir de "mala notícia per al barri, per al govern i per a Sant Cugat". Paraira ha posat en valor la implicació de l'associació al barri i la feina que ha fet per "millorar molt" Can Cabassa.

Per altra banda, la tinenta d'alcaldia ha reconegut que "entén" les queixes de l'entitat perquè no han vist fet realitat el projecte que es va treballar després del procés participatiu. "És cert que el barri té unes mancances, un problema de mobilitat i durant el mandat passat es va afegir la peça al futur barri de Ca n'Ametller. Ara és difícil reprendre-ho", ha admès Paraira, que, tot i això, ha assegurat que des del govern estudien la possibilitat de "treure" la peça de Ca n'Ametller i recuperar-la per a Can Cabassa. "Valorarem quina implicació té aquest moviment", ha afegit la tinenta d'alcaldia. 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem