Les obres del Leonardo da Vinci generen preocupació per la tala d'arbres del terreny

Un grup de santcugatencs s'han unit per demanar que no es talin els arbres que hi ha al terreny on anirà l'institut i el nou pavelló de Sant Cugat

L'inici de les obres del nou Leonardo da Vinci ha provocat que diversos veïns santcugatencs s'unissin per demanar que no es talin els arbres que hi ha en aquells terrenys. 

Es tracta d'un terreny ubicat al carrer Alfons d'Aragó, just davant de l'estació de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya de Volpelleres i a tocar del bosc de Volpelleres. Aquest mes de març han començat les tasques topogràfiques, així com la resta de treballs previs al moviment de terres, que està previst que comenci en breus. 

Uns moviments de terres que obligaran a reordenar part de l'arbrat de la zona. En aquest cas, fonts municipals asseguren que "gran part de l'arbrat que es tali durant les obres, es replantarà al voltant del centre escolar". A més, tal com detallen i es pot observar en el mapa de qualificació urbanísitica, tant el nou Institut Leonardo da Vinci com el nou pavelló de Sant Cugat, que es construirà dins el nou equipament educatiu, no formen part del bosc de Volpelleres. 

Mireu el mapa del plantejament urbanístic del barri de Volpelleres, fet prèviament a l'inici de la urbanització del barri. Tal com es pot observar els terrenys contigus al bosc de Volpelleres, catalogat com a sistema de Parcs i Jardins, i dibuixat en color gris, el consistori preveia en aquell espai la construcció d'equipaments públics. 

Manifestació i recollida de signatures

Imatge del terreny delimitat FOTO: Ale Gómez

El passat dissabte, 25 de març, diversos santcugatencs es van trobar al bosc de Volpelleres per demanar que no es talessin els arbres que es volen talar per a la construcció d'aquests equipaments. 

Tal com explica el membre del grup Carlos Sánchez al TOT, "no estem en contra que es construeixin aquest institut i el pavelló aquí. El que demanem és que es replantegin la ubicació exacta d'aquests equipaments". Segons explica Sánchez, si els equipaments es construïssin uns 30 metres més per sobre del que està previst, no caldria talar cap arbre.

A banda d'aquesta trobada, des del grup han creat una pàgina de Facebook, des de la qual van explicant la situació i han obert una pàgina a Change.org per recollir signatures. Una pàgina que vol que es faci l'institut i que es preservi el bosc alhora.

Per la seva banda, Alberto Valcarce, president de l'Associació de Veïns de Volpelleres, que assegura que es desmarquen d'aquest grup ha explicat al TOT Sant Cugat que "nosaltres volem que es construeixi l'institut Leonardo da Vinci i el pavelló ja. Si per això cal que es talin alguns arbres, endavant". Aquests equipaments estan previstos des de fa molts anys, quan es va començar a planificar la urbanització del barri i són una necessitat". Tot i això, Valcarce reclama que cal "mantenir el bosc de Volpelleres. És el pulmó del barri i no se'n té cura". 

Institut i pavelló

La previsió d'un equipament municipal en l'espai on ara es construirà l'institut Leonardo da Vinci va arribar de la mà de la planificació urbanística del barri. Tot i això, en un principi es va preveure que en aquell espai es construirià la 12a escola de Sant Cugat. 

L'any 2009 però, el Ple municipal aprovava construir el nou Leonardo da Vinci en aquests terrenys. Un centre educatiu que hauria d'haver obert les seves portes el curs 2011-12.

Sis anys després, el 2015, l'Ajuntament i la Generalitat signaven un acord per construir un nou pavelló per a Sant Cugat dins el nou equipament educatiu. En aquest cas, el Consistori cedia el terreny i 840.000 euros. Es preveu que l'obra total tindrà un cost de 8,7 milions d'euros. El nou pavelló esportiu també el faran servir les entitats santcugatenques. 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem