Marta Subirà: "La lluita contra el canvi climàtic ha de ser prioritat inajornable"

Sant Cugat acull una jornada sobre el medi ambient i el canvi climàtic

"El canvi climàtic és un fet". Així comença el Tercer Informe sobre el canvi climàtic a Catalunya, que s'ha presentat aquest dijous, 9 de novembre, a Sant Cugat, durant una jornada sobre el medi ambient amb la presència de tècnics municipals d'ajuntaments del territori. Un informe elaborat per 140 científics i experts i que posa de manifest les conseqüències negatives del canvi climàtic en la nostra vida, des d'efectes a la salut fins al sector empresarial.

Marta Subirà, secretària general de Medi Ambient i Sostenibilitat Ambiental de la Generalitat, ha obert la jornada i ha emfatitzat que "la cura del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic ha de ser una prioritat inajornable", ja que "afceta la nostra vida, salut i economia". "S'han de fer accions més contundents per frenar el canvi climàtic", ha insistit Subirà, que ha emplaçat a governants a situar el medi ambient com una prioritat. "Les futures generacions ens ho agrairan", ha afegit.

La secretària general de Medi Ambient i Sostenibilitat ha alertat que les polítiques mediambientals poden afectar determinats sectors econòmics, sobretot aquells relacionats amb els combustibles fòssils. "Arribarà un moment que serà imparable. S'hauran d'adaptar o perdran".

En aquest sentit, el regidor de Medi Ambient de Sant Cugat, Joan Puigdomènech, ha recalcat que "el problema del canvi climàtic no pot esperar" i ha destacat la importància d'adaptar-se a aquesta nova realitat.

"Els canvis que venen són greus"

Tècnics municipals d'ajuntaments catalans han assistit a la trobada FOTO: Artur Ribera

Arnau Queralt, director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya, ha recordat que quan van elaborar el primer informe, cap al 2003, "hi havia un buit sobre el canvi climàtic" i no estava ni "a l'agenda". Aquest tercer informe, en canvi, presenta "una evidència molt forta" i assegura que "no deixa indiferent".

"Si no hi ha pla B, tenim un problema com a país", ha alertat, en referència a l'adaptació que hauran de fer diversos sectors econòmics en aquest nou paradigma. El turisme o l'agricultura són dos dels sectors que més afectats es poden veure pels efectes del canvi climàtic, que passen, entre altres, per l'augment de la temperatura i la reducció de les precipitacions.

"Costa explicar perquè és tan greu que la temperatura augmenti un grau", ha reconegut, alhora que demanava als responsables polítics que sàpiguen llegir la realitat i actuin. "Els canvis que venen són greus", ha anticipat.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem