Mengual, de Riquer, Cuyàs i el Club de Golf reben la Creu de Sant Jordi

La distinció reconeix els seus destacats serveis prestats a Catalunya

L'esportista Gemma Mengual, l'historiador Borja de Riquer, el dirigent esportiu i promotor cultural Romà Cuyàs, i el Club de Golf Sant Cugat han rebut aquest dimecres, 3 de maig, la Creu de Sant Jordi, un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya.

Els santcugatencs són quatre de les 29 personalitats i 23 entitats que l'executiu ha distingit pels seus destacats serveis prestats a Catalunya. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s'atorgui aquest guardó a alguna persona, sigui física o jurídica.

L'historiador Borja de Riquer, que ha parlat en nom de tots els distingits amb la Creu de Sant Jordi d'aquest 2017, ha manifestat que Catalunya no ho ha tingut fàcil "amb uns veïns massa poderosos i intervencionistes", però ha assegurat que "ha progressat molt i s'ha manifestat com un país rebel quan veia els seus drets eren ignorats o trepitjats tant a l'Edat Mitjana, al segle XIX, XX i XXI".

En l'inici de la seva intervenció, Borja de Riquer ha mostrat l'agraïment en nom de tots els reconeguts aquest dimecres. L'historiador ha assenyalat que si un s'entreté a mirar els guardonats des del 81 fins ara "es pot comprovar que hi són presents persones de diferents professions, ideologies i tarannàs polítics dispars". De Riquer ha ressaltat que "l'escena semipública" ha estat un dels principals valors i fonaments de país, "és la base que sosté tota la bastida de les institucions representatives i ha salvat la identitat" catalana i "mantingut la llengua en els moments més difícils i d'on han sortit les principals iniciatives cíviques i polítiques. Sense ella, el país no seria el que és avui".

En aquest context, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat que allò que vol ser Catalunya com a país, "que ho decidirà la gent", hi seran tots els ingredients que representen les Creus de Sant Jordi amb el seu exemple.

Entre els reconeguts amb la Creu de Sant Jordi, destaca l'acord del Govern de concedir la Creu de Sant Jordi a títol pòstum a l'exministra socialista Carme Chacón. També s'ha reconegut l'empresari Víctor Grífols, l'actor i director Josep Maria Pou, el periodista Josep Cuní, l'actriu i model Teresa Gimpera, l'empresari Miquel Valls, el polític Joaquim Molins, el metge Jaume Padrós, la Fundació Privada Espai Guinovart, el Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges o la Llibreria Serret de Vall-de-roures, una referència al Matarranya, entre altres.

Gemma Mengual

Gemma Mengual recollit la distinció  FOTO: ACN/ Pau Cortina

Ha recollit la Creu de Sant Jordi per la seva dilatada trajectòria en la natació sincronitzada, esport que ha aconseguit popularitzar entre el gran públic. Extensament llorejada, al seu palmarès s’hi poden destacar 17 medalles d’or, 18 de plata i 12 de bronze, entre campionats del món, europeus i Jocs Olímpics.

Borja de Riquer

L'historiador ha recollit la Creu de Sant Jordi per la rellevància dels seus estudis sobre el catalanisme polític i el franquisme, concretats en un seguit de treballs de referència per al coneixement i l’anàlisi de la història recent. Ha participat com a expert en la comissió que va assessorar la Generalitat per aconseguir el retorn de la documentació de la Generalitat republicana i d’entitats i particulars catalans que es trobava a Salamanca.

Romà Cuyàs

Dirigent esportiu i promotor cultural, amb la Creu de Sant Jordi se li reconeix el seu paper rellevant en els àmbits de la cultura i l’esport, havent-se distingit com a editor i com a dirigent federatiu. Exercí com a comissari del Projecte Olímpic Barcelona 92 i com a membre del Comitè Executiu del COOB 92, i també va desplegar una intensa activitat al front de l’aleshores denominada Direcció General de Promoció Cultural, del Departament de Cultura.

Club de Golf Sant Cugat

Entitat reconeguda pel seu paper en la difusió del golf i en la formació de jugadors d’alt nivell en aquest esport. Degà dels clubs de golf de Catalunya, va tenir el primer camp de 18 forats del país, que segueix en els seus terrenys originals del Vallès. Actualment té més de 1.100 associats i amb una escola de formació amb un centenar d’alumnes.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem