La renovació dels carrers i la mobilitat, els temes destacats del Consell del Nucli Antic

En l'òrgan de participació s'ha informat dels pressupostos participatius més votats, s'ha donat a conèixer el nou reglament dels consells i els veïns han exposat les principals preocupacions

La mobilitat a Lluís Companys i als carrers adjacents, el trànsit a l'avinguda de Gràcia i la renovació dels carrers com el paviment de la plaça d'Octavià han sigut les principals preocupacions que han exposat els veïns del Consell de barri del Nucli Antic aquest dimarts 24 de gener en una sessió que ha presidit el tinent d'alcaldia de Presidència, Pere Soler, a la sala d'actes de la Casa de Cultura. Durant la sessió, s'han donat a conèixer també els projectes més votats als pressupostos participatius, la presidència ha exposat l'estat d'alguns projectes municipals com la remodelació d'Anselm Clavé i s'ha informat de l'estat de les obres dels pressupostos participatius.

Remodelació de la plaça d'Octavià

Per una banda, David Andrés, vocal a l'Agrupació de Ciutadans a Sant Cugat, ha mostrat preocupació per l'estat del paviment de la plaça d'Octavià, que rellisca sovint.

En aquest punt, Pere Soler ha respost dient que ja van respondre sobre el tema al Ple de Sant Cugat i que s'estudien diferents propostes com el frisat del terra perquè sigui més porós i evitar haver de canviar de paviment.

Revisió de la mobilitat a l'avinguda de Gràcia

D'altra banda, Àlvar Rodar, president de l'Ateneu santcugatenc, ha proposat que l'avinguda de Gràcia fos només de sortida per afavorir la creació d'un gran passeig o bulevard.

Sobre això, Pere Soler, ha comentat que és "inviable" que sigui només de sortida i ha recordat que hi ha un projecte per fer una rotonda a l'altura de Crist de Llaceres que reduiria la velocitat dels vehicles.

Més info: Talls de trànsit a l'avinguda de Gràcia per obres

Mobilitat al carrer Lluís Companys i vies adjacents

A més un veí del barri del nucli antic ha exposat la preocupació per l'elevada afluència de vehicles a l'avinguda Lluís Companys. Ha expressat que està "col·lapsada" de vehicles i ha proposat millorar la senyalització i fer de vianants el carrer Martorell o tallar el seu trànsit per no alimentar-la amb més de vehicles.

En resposta d'aquest tema, el president ha explicat que l'estudi de mobilitat actual suggereix l'opció actual com la més bona perquè si es fes algun canvi hi hauria un problema amb la mobilitat dels serveis. Tot i això, ha recollit la proposta que li ha llençat el veí de millorar la senyalització.

Altres preocupacions de la ciutadania

També, Silvano Bendinelli, del Club Muntanyenc Sant Cugat, ha proposat pensar una via alternativa al pas tancat del pont de Can Vernet.

Respecte a això, Pere Soler ha informat que hi ha una instrucció de Patrimoni de la Generalitat que els impedeix fer una passarel·la a prop del pont i que en aquests moments hi ha un procés de revisió per pensar una manera alternativa perquè els veïns puguin creuar.

Més info: El pont de Can Vernet no tornarà a obrir i se'n construirà un de paral·lel

A més, Esmeralda, presidenta de l'Associació de Veïns del Centre Estació, ha demanat que la ciutadania pogués participar de les grans decisions de la mateixa manera com es va consultar pel tema de Torre Negra. I ha posat com exemple fer una consulta sobre le tema de l'habitatge.

Sobre això, el president del Consell de barri ha destacat la participació que es promou en diferents temes d'interès per als santcugatencs com Torre Negra o Can Ametller i ha valorat com ha crescut la participació en els pressupostos participatius al barri. "Deu n'hi do la gent que ha participat en els pressupostos participatius", ha assegurat. I ha afegit que "ha costat dos mandats, però comença a funcionar".

Cap bus per la plaça Lluís Millet

D'altra banda, Pere Soler, ha anunciat també que s'ha trobat una via alternativa i els busos ja no passaran per la plaça Lluís Companys.

D'aquesta manera, ha assegurat que la plaça serà "una zona totalment pacificada". I ha tret pit de la fita, ja que aquesta era una proposta de l'equip de Govern i s'ha complert.

Més info: La parada de bus de la plaça de Lluís Millet canvia d'ubicació temporalment

Altres informacions de presidència

Al marge d'aquestes preocupacions, la presidència del consell també ha exposat els grans projectes municipals que s'estan impulsant al barri com el reasfaltat de carrers. Pere Soler  ha destacat que això forma part del pla municipal de reasfaltat de carrers que puja a 3 milions d'euros.

Sobre aquest tema ha destacat que l'avinguda de Gràcia va ser el primer carrer, que la rambla Ribatallada avança a bon ritme i que el carrer Sant Josep es farà pròximament.

També ha destacat la remodelació de l'avinguda Anselm Clavé i n'ha destacat que fins ara s'han fet les obres dels serveis que van pel mig de la calçada, que inclouen la renovació de la canonada històrica d'Aigües de Sabadell i que s'ha renovat el clavagueram d'aigües pluvials i d'aigües residuals per evitar problema de males olors.

Més info: Adjudicada l'obra de vianantització del carrer d'Anselm Clavé

A més, Pere Soler ha informat de l'arranjament de diversos carrers com el carrer Sant Antoni, Sant Buenaventura, Rossinyol, Xerric, carrer del Carme o de la torre, entre altres. Sobre això s'ha aturat a comentar la renovació de Santa Maria que requeriria fer un projecte integral i que, per avançar la renovació, s'ha considerat més factible avançar en microactuacions.

Pressupostos participatius 2022-2023

A banda de tractar les principals preocupacions del barri també s'han exposat els pressupostos guanyadors als pressupostos participatius, que seran aquests:

  1. Accions per reduir el trànsit, la contaminació i el soroll al centre (Quatre Cantons). (171 vots).
  2. Pacificació dels carrers de l'entorn de l'escola Joan Maragall. (162 vots).
  3. Creació d'un espai verd a la plaça Pere San (161 vots).
  4. Pèrgoles per crear ombra al Parc dels Quatre Cantons a l'estiu. (138)

De l'edició d'enguany, Oriol Sánchez, regidor de participació, barris i joventut, ha destacat que 499 persones han votat als pressupostos participatius, el que suposa doblar la participació respecte a la darrera edició. Una xifra que ha informat també que és el 3% de les persones que estaven cridades a votar. Un percentatge que ha destacat perquè, segons ha dit, en les ciutats de més de 50.000 habitants voten el 3%.

També s'han recordat els projectes d'ordinari que es van aprovar en el consell de barri anterior com aquestes:

  1. Joves i Igualtat de gènere, llenguatge inclusiu
  2. El Bicibús: anem a l'escola en bicicleta.
  3. Marxa nòrdica per a la gent gran.

Estat dels pressupostos participatius 2021-2022

A banda d'això, la tècnica de participació Marina Casals, s'ha referit a les partides dels pressupostos participatius passats que tenen novetats com la plantació d'arbres per omplir d'ombra els carrers. Sobre això, ha dit que es plantaran més arbres a Lluís Millet i s'adequarà l'espai de davant de l'entitat financera.

També ha detallat les principals actuacions que s'han fet per potenciar l'Arborètum amb més arbres i lleure per a infants i joves. En aquest sentit, ha informat que s'han instal·lat diferents elements de mobiliari d'estada i de joc i elements per practicar l'Slack line, un esport d'equilibri i acrobàcies que volen potenciar amb una jornada de difusió.

D'altra banda, ha comentat sobre els nous horts urbans que s'instal·laran a Coll Favà, projecte que està pendent de contractar els treballs d'obra, i la millora i l'enjardinament entre l'avinguda de Gràcia i la plaça Can Quitèria del qual estan pendents d'aprovar els projectes.

Nou reglament dels Consells de Barri

Per últim, el regidor de Joventut, Participació i Barris de l'Ajuntament de Sant Cugat, Oriol Sánchez, ha sigut l'encarregat de presentar les modificacions que es faran del reglament dels consells de barri de la ciutat, sense actualitzar des de l'any 2017.

Sobre això, s'ha referit al fet que les modificacions faran referència a tres línies mestres:

  1. Definir la distribució del municipi en 6 consells de barri

  2. Potenciar els canals de participació en la línia com ara promoure votacions online o la possibilitat de fer taules temàtiques.

  3. Incorporar el registre de participació de barris. En aquest sentit, Sánchez ha explicat que per a aprofundir en la democràcia del consell de barri cal incloure aquelles persones que participen en el consell en un registre.

A banda d'això, el nou reglament també ha de servir per concretar normes de funcionament específiques de cada consell de barri partint com a referència en les Normes de funcionament específiques del Consell de Barri de La Floresta.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem