Sant Cugat rebutja un ramal ferroviari a l'Estany dels Alous

Adif vol construir a l'Estany dels Alous una connexió ferroviària, cosa que des de Sant Cugat i Rubí no veuen amb bons ulls

Sant Cugat ha mostrat la seva voluntat a protegir l'Estany dels Alous davant l'amenaça de què Adif hi construeixi allà mateix una connexió ferroviària. El Ple municipal, celebrat aquest dilluns, dia 18 de gener, va mostrar la seva oposició a construir aquesta connexió, ja que consideren que tindria efectes negatius per un entorn que el mateix Ple es va comprometre a protegir i preservar ara fa tres anys.

"És una zona de Sant Cugat que hem acordat protegir per un cert interès ecològic", va destacar el regidor de Medi Ambient, Joan Puigdomènech. Per aquest motiu, l'Ajuntament de Sant Cugat va presentar al·legacions al projecte de connexió ferroviària del Centre Operatiu de Rubí dels Ferrocarrils de la Generalitat amb el ramal Papiol/Mollet d'Adif. Són dues les propostes que s'han analitzat: construir el ramal a tocar de l'estany o fer-lo a sobre.

Un informe tècnic elaborat conjuntament per l'Ajuntament de Rubí i de Sant Cugat posa de manifest que la millor solució per la preservació de l'Estany dels Alous seria no fer res. "Plantegem una alternativa 0: Fins a quin punt és necessari fer aquesta connexió?", va reflexionar Puigdomènech. L'informe apunta que no hi ha una "justificació clara i concisa" per construir la connexió: "Sense aquesta justificació no és raonable plantejar l’execució d’aquest projecte, especialment pels efectes que pot tenir sobre l’espai natural dels Alous". Tot i això, l'informe tècnic exposa que l'opció de construir el ramal al costat és millor: "Seria la més acceptable".

El regidor del PSC, Pere Soler, va lamentar aquest fet: "Hauríem de desestimar les dues alternatives, trenquem un acord de Ple de defensar l'Estany dels Alous. Hauríem d'haver estat capaços de dir que no ens toquin l'Estany dels Alous. Van ser moltes hores de lluitar per preservar aquest espai singular".

Ferran Villaseñor, per la seva banda, va reclamar que l'equip de govern informi l'oposició dels períodes d'al·legació, per poder-ne presentar també. "El nostre posicionament és totalment contrari a què hi hagi un ramal que voregi o passi per sobre de l'Estany dels Alous. És millor que vagi per fora, però no és una alternativa positiva", va comentar el regidor d'ERC-MES.

Per tancar el debat, l'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, va assegurar "el compromís d'oposició a aquest ramal" amb l'objectiu de preservar l'entorn.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem