Sant Cugat trenca els murs de la violència masclista

Sant Cugat denuncia la xacra de la violència contra les dones amb diferents activitats

Sant Cugat ha commemorat el Dia contra la Violència Masclista, que se celebra aquest 25 de novembre, amb diferents actes reivindicatius per denunciar la violència de tots els nivells que pateixen les dones. La plaça d'Octavià ha viscut, aquest dissabte 24 de novembre, una jornada reivindicativa per posar de manifest que la igualtat entre homes i dones encara és lluny. La cultura popular, amb els Diables de Sant Cugat, els Caparrots i l'Entitat Sardanista, també s'ha sumat a la cita, que ha comptat amb un poema musicat de Maria Mercè Marçal.

Una de les activitats consistia en què les dones escrivissin en un mur les violències quotidianes que pateixen i els missatges de suport i lluita per combatra-les. Un mur que al final de la trobada s'ha tumbat per simbolitzar el poder conjunt de les dones i la unió necessària per superar aquestes situacions.

"L'assassinat és la forma més extrema d'una violència quotidiana"

Les entitats de la Festa Major Alternativa, de la Coordinadora de Cultura Popular i de la Desplaça Jove han estat les encarregades de llegir el manifest pel Dia contra la Violència Masclista, que començava denunciant els assassinats masclistes: "Un altre any esgarrifós, un altre 25 de novembre havent de lamentar 89 feminicidis a l'estat, 89 dones assassinades. Un altre any que no podem comptabilizar tota la violència que rebem les dones dia a dia".

Activitats prèvies al dia Internacional contra la violencia masclista. Foto: Lali Álvarez

El text recordava que "l'assassinat és la forma més extrema d'una violència quotidiana, sovint invisible i massa normalitzada" i han enumerat algunes de les situacions que les dones pateixen en el dia a dia: "Control, menyspreu, humiliació, crits, assatjament, violacions i els tocaments no desitjats. La insistència per lligar maltrat diem que no. Rialles dels amics quan una dona passa per davant, la invasió de l'espai personal i aprofitar-se de la multitud per grapejar-nos". Unes situacions "habituals" de violència masclista: "Ens costa fer-la visible, compartir-la i parlar-ne, sobretot quan poden ser ridiculitzades o menystingudes pels que ens envolten".

És per això, que han demanat "deixar de normalitzar-les, minimitzar-les i deixar de ser-ne còmplices. Hem de fet tot el possible per combatra-les". El manifest també ha recordat les dones del col·lectiu 8 Mil Motiu encausades per haver participat en la vaga feminista del 8 de març: "S'estan enfrontant a una demanda de presó i 26.000 euros a petició de FGC. Lluitar contra els drets de les dones no és ni hauria de ser cap delicte, és més que necessari i urgent".

Més info: FGC demana 26.000 euros a les set santcugatenques que van tallar els ferrocarrils

Amb tot, han demanat a tota la ciutat que se sumi "a la feina conjunta de prevenció i resposta a les agressions masclistes".

Dia contra Violencia Masclista Sant Cugat 1El mur per visibilitzar la violència masclista a Sant Cugat FOTO: Lali Àlvarez

 

Dia contra Violencia Masclista Sant Cugat 2

Els Diables de Sant Cugat s'han sumat al Dia contra Violencia Masclista FOTO: Lali Àlvarez

 

Dia contra Violencia Masclista Sant Cugat

Dia contra Violencia Masclista a Sant Cugat FOTO: Lali Àlvarez

 

 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem