Sant Cugat vol ser una ciutat amiga dels animals

L’Ajuntament busca l’equilibri entre la convivència entre persones i animals a la ciutat

Sant Cugat és un municipi en què la convivència entre animals i persones és un fet força habitual. Actualment, hi ha censats 1.531 gossos, 84 dels quals tenen llicència de gossos potencialment perillosos. Aquest fet “obliga a altres coses molt interessants”, explica Joan Puigdomènech, regidor de Medi Ambient i Participació Ciutadana. “Tenim una pressió, que acceptem de bon grat, per anar condicionant espais que en diem de socialització i esbarjo de gossos”, apunta, tot explicant que “com marca l’ordenança municipal, els gossos està clar que han d’anar lligats, però també necessiten fer exercici. És per això que hi ha espais reservats perquè puguin anar deslligats”.

Uns espais que l’Ajuntament es compromet a augmentar en nombre “sempre que sigui possible”, així com buscar noves alternatives. “Ens plantegem la possibilitat de provar si en algun espai dins de Sant Cugat, i en uns horaris determinats, algun parc podria ser un espai obert on aquests gossos poguessin anar deslligats. Sense tanca”.

Com explica Puigdomènech, “no està decidit, però s’ha provat en altres poblacions, i és una manera de reduir els costos de crear espais, i a més, facilitar la convivència entre animals i persones”.

Objectius

Amb el que va d'any, s'han recollit més d'un centenar de gossos al carrer. FOTO: Artur Ribera

L’objectiu, el que “seria desitjable” segons Puigdomènech, és que Sant Cugat arribés a ser una ciutat amiga dels animals, tot plegat en benefici de la convivència entre persones i animals.

Amb tot, Sant Cugat no queda exempta de la xacra dels abandonaments d’animals de companyia. Amb el que portem d’any, s’han recollit 113 gossos al carrer. D’aquests, 83 han estat retornats als seus propietaris, ja que s’havien perdut o escapat de casa seva. 12 més han estat adoptats, i un ha hagut de rebre l’eutanàsia.

La resta han estat traslladats a Olescan, l’empresa que ofereix el Servei Municipal de Recollida d’Animals.

Recollida d’animals

La millor convivència dels animals amb les persones és l'objectiu de la ciutat FOTO: Artur Ribera

Sant Cugat no disposa de gossera municipal, com passa en altres municipis, i aquest servei l’ofereix una empresa externa mitjançant concessió, Olescan.

“El que fa temps que es va estudiant, el nostre objectiu i amb el qual ja hem treballat bastant, i no solament a Sant Cugat sinó en poblacions del costat, sobretot amb El Papiol i Molins de Rei, és constituir un centre d’acollida, que és una cosa una mica diferent d’una gossera”, explica Joan Puigdomènech.

Seria un centre “on no sols es recullen animals, sinó que hi ha campanyes importants d’informació, d’estimulació de l’adopció com a sistema més adequat de tenir un animal, una certa economia al voltant del centre... Coses que funcionen en països com Holanda o Anglaterra, anar-ho portant cap aquí. A Sant Cugat ens ho podem plantejar. Pel tipus de persones que viuen a la ciutat”, explica.

Amb tot, mentre s’estudia la viabilitat de crear aquest centre en consorci amb altres municipis, “es va acabar la concessió del servei de recollida, i ens vam veure obligats a fer un nou concurs, per dos anys, del servei obligatori de recollida d’animals. I en aquests dos anys s’hauria de poder assolir. Però s’ha de madurar i fer en forma de consorci amb altres municipis”, afegeix Joan Puigdomènech.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem