La segona residència pública de Sant Cugat, "una necessitat molt clara"

El govern municipal aposta per un concurs públic perquè una empresa privada construeixi i gestioni la residència per a la gent gran

El govern municipal veu la segona residència pública de Sant Cugat com una "necessitat molt clara" pel municipi. Així ho va assegurar el tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch, en una entrevista al TOT Sant Cugat. Actualment la ciutat només compta amb una residència pública i col·lectius de gent gran fa anys que reivindiquen un segon centre, davant la manca de places.

L'espai escollit pel govern municipal és a Volpelleres, a tocar de l'estació de Ferrocarrils, a l'avinguda de la Clota. El model proposat és impulsar un concurs públic perquè una empresa privada es faci càrrec de la construcció de l'equipament i el gestioni durant uns anys. La Generalitat hauria de concertar les places perquè tinguessin les mateixes condicions que si fossin 100% públiques. És a dir, la idea és que el servei estigui gestionat per una empresa privada.

"Fa molta falta al municipi"

I és que la construcció i gestió d'una residència pública és competència de la Generalitat de Catalunya. Tot i això, el govern català no aposta per construir aquest equipament a Sant Cugat i és per això que des dela ciutat s'opta per treure un concurs públic perquè sigui una empresa privada qui l'impulsi.

"És un dels equipaments que tenim clar, fa molta falta al municipi", assegurava Francesc Duch, que afirmava que la residència també funcionaria com a centre de dia.

Reivindicació històrica

Fa molts anys que col·lectius de gent gran i partits polítics com ICV o PSC reclamen la construcció d'una segona residència pública. I és que Sant Cugat compta amb una única residència pública, que ofereix un total de 68 places. La mateixa residència, de Santa Rosa, és també l'únic centre de dia públic de la ciutat, amb una trentena de places. Tot plegat per una població que compta amb més d'11.000 persones majors de 65 anys, amb més de 3.000 amb més de 80 anys.

Més info: Demanen més places públiques de centres de dia i residències per gent gran

En canvi, hi ha diverses residències privades, que sumen més de 800 places. A través d'una concertació amb la Generalitat, 232 d'aquestes tenen les mateixes condicions que la pública. És a dir, el total de places públiques en residències de Sant Cugat sumen 300. No hi ha cap plaça lliure i la llista d'espera és llarga.

"Hi ha un dèficit molt gran", denunciaven des de la Plataforma de Pensionistes, que xifraven en més de tres anys l'espera per accedir a una plaça pública.

Rebuig del Parlament català

El Ple Municipal de Sant Cugat va reclamar el desembre de 2018 a la Generalitat la construcció d'una segona residència pública i centre de dia.

Posteriorment, la Comissió d'Afers Socials del Parlament de Catalunya va rebutjar una proposta d'En Comú-Podem per a la construcció d'aquest equipament. Junts per Catalunya i ERC van votar en contra de la iniciativa dels comuns, que reclamava destinar una partida pressupostària pel 2020 per afrontar la construcció d'aquest equipament

Més info: El Parlament rebutja la construcció de la segona residència pública a Sant Cugat

Més informació
 
Comentaris

Destaquem