Tradició i modernitat conflueixen per Pasqua

La celebració, d’origen cristià, s’estén entre Diumenge de Rams i Dilluns de Pasqua, amb celebracions religioses, cantades de caramelles i les tradicionals mones

Sant Cugat celebra un any més la Setmana Santa. Unes dates en què tradició i modernitat es donen la mà enmig de la primavera. Tot i que per a molts són dies de vacances, aquesta celebració té un origen cristià, ja que suposen la més gran celebració de la fe cristiana.

L’inici de la celebració el marca la celebració de Diumenge de Rams, dia en què es recorda el moment que Jesús arriba a Jerusalem procedent del desert i és proclamat Salvador. El processament, la mort a la creu i l’enterrament de Jesús es recorden el Dijous i el Divendres Sant. Després d’aquests dos dies de recolliment i pregària per als cristians, la celebració arriba el dia de Pasqua, quan es commemora la seva resurrecció, segons la fe cristiana.

La celebració de la Setmana Santa, però, no és fixa al calendari, com passa amb altres festivitats com el Carnaval i la Quaresma. La seva celebració es determina a partir del calendari lunar. D’aquesta manera, Dijous Sant, moment en què es recorda l’últim sopar de Jesús, se celebra després dels quaranta dies de Quaresma. Enguany, el 13 d’abril. Pel que fa a la festa gran, Diumenge de Pasqua, és el dia en què comença el cicle de 50 dies del Temps de Pasqua que finalitza el dia de Pasqua Granada, o Pentecosta.

La Setmana Santa inclou diferents celebracions. La primera es vivia el 9 d’abril, amb la celebració del Diumenge de Rams, commemorant l’entrada de Jesús a Jerusalem. Per Dijous Sant se celebra l’últim sopar, i antigament era un dia de silenci i es practicava dejú, com a mostra de respecte. La crucifixió de Jesús és el que es commemora el Divendres Sant, i dissabte a la nit se celebra la Vetlla Pasqual, celebrant la nit Santa de la Resurrecció.

La gran festa arriba Diumenge de Pasqua quan se celebra la Resurrecció de Jesucrist tres dies després de morir a la creu. Tres dies perquè en el calendari romà per tal de comptar els dies comptaven el dia present. El Dilluns de Pasqua és el darrer dia de la Setmana Santa catalana.

Una dolça tradició

La mona de Pasqua tradicional de Catalunya  FOTO: Cedida

La mona de Pasqua és el dolç amb què se simbolitza que la Quaresma i les seves abstinències s’han acabat. En els seus inicis, era una massa de coca elaborada amb sucre i altres llaminadures, i amb ous durs a sobre. Tradicionalment, amb tants ous com anys tenia l’infant, encara que la mona mai no superava els dotze ous, ja que només es regalava fins que els nens feien la primera comunió.

La mona tradicional, a Catalunya i a la Franja de Ponent, té generalment forma de tortell. Segons la tradició, és el padrí o l’avi qui regala la mona als seus fillols o nets el Diumenge de Pasqua o per Pasqua Florida, el dilluns, i es menja en família o amb amics.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem