Les Cases dels Mestres de La Floresta s'omplen de vida després d'anys de reivindicació

La Floresta ja compta amb la primera promoció d'habitatge protegit amb 11 habitatges i un local social comunitari

Després d'anys de reivindicacions, les Cases dels Mestres de La Floresta s'han omplert de vida en un entorn rehabilitat. Es tracta de la primera promoció d'habitatges de lloguer protegit amb autoconstrucció en règim de cooperativa a Sant Cugat. I és que han estat els mateixos inquilins qui han assumit les obres de rehabilitació dels 11 habitatges i un local social comunitari.

Més info: Les Cases del Mestres de la Floresta, llum set anys després

Les Cases dels Mestres rehabilitades 2023. Foto: Lali Puig

Les Cases dels Mestres rehabilitades 2023. Foto: Lali Puig

Aquest dilluns 27 de març han inaugurat la seva rehabilitació amb la presència de les usuàries de les Cases dels Mestres, membres de l'Ajuntament, Promusa, la cooperativa Sostre Cívic i el col·lectiu Clau Mestra, a més dels arquitectes encarregats del projecte. El tinent d'alcaldia d'Habitatge, Francesc Duch, ha expressat la importància de dur a terme projectes com aquest "sense la necessitat de que l'administració fagi la construcció" que contribueixen a un model més "assequible i no especulatiu".

Nou anys després de l'ocupació veïnal per reivindicar habitatge social en aquest edifici abandonat de propietat municipal, les persones usuàries ja poden gaudir-ne en condicions. Es tracta d'onze habitatges en règim cooperatiu, cedits durant 75 anys per Promusa, qui ha assumit el cost del projecte, a la cooperativa Sostre Cívic. Després d'entrebancs i retards, la primera promoció d'habitatge cooperatiu de Sant Cugat ha vist la llum. Els habitatges són de 38, 58 i 64 m2.

Les cases eren habitades antigament per mestres de l'escola. FOTO: Estefania Bedmar

Les cases eren habitades antigament per mestres de l'escola. FOTO: Estefania Bedmar

Des de Sostre Cívic han volgut "fer veure que no només la construcció tradicional és possible" i que "hi ha altres fórmules per aconseguir habitatge assequible". La cooperativa va arribar a un acord amb Promusa per convocar un concurs i fer les adjudicacions a les persones inscrites al registre de sol·licitants d'HPO de Sant Cugat i al registre de Masoveria Urbana de l'Oficial Local d'Habitatge. Els inquilins, un cop acabades les obres, pagaran un lloguer simbòlic de 4€ per m2, i la durada del lloguer és de 25 anys.

Interior d'un habitatge de les Cases dels Mestres. Foto: Lali Puig

Interior d'un habitatge de les Cases dels Mestres. Foto: Lali Puig

Els arquitectes han explicat que la construcció dels habitatges ha buscat "conciliar" la participació de les usuàries i mantenir l'essència de l'edifici original. Els habitatges compten amb el valor afegit de la vida en comunitat i d'uns criteris sostenibles.

Des de l'Ajuntament, juntament amb Promusa, Clau Mestra i Sostre Cívic, han fet una entrega simbòlica d'una clau mestra a les usuàries dels habitatges per donar per inaugurada la seva estança.

WhatsApp Image 2023 03 27 at 18.30.58

Inauguració de la rehabilitació de les Cases de Mestres. Foto: Lali Puig

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem