Enèsim entrebanc al Baixador: ni Sant Cugat ni Valldoreix volen gestionar l'obra

L'Ajuntament de Sant Cugat i l'EMD de Valldoreix han d'acordar qui es fa càrrec de les obres i com és el finançament

La urbanització de l'avinguda del Baixador viu el seu enèsim entrebanc. Amb el projecte ja aprovat, la disputa es troba ara en quina administració s'ha de fer càrrec de les obres i de les contribucions especials que han de pagar els veïns. L'EMD de Valldoreix assegura que si assumeix la gestió, posaria en risc la supervivència de la institució per l'elevat cost. L'Ajuntament de Sant Cugat tampoc se'n vol fer càrrec i avisa que la situació econòmica que pateix pot limitar la seva aportació. 

Més info: El projecte d'urbanització del Baixador veu la llum al final del túnel

Així es va constatar durant la Junta de Veïns de l'EMD de Valldoreix d'aquest 21 de març. El govern, recordant un compromís adquirit pel tripartit a Sant Cugat en el passat mandat, portava un punt per encomanar a l’Ajuntament de Sant Cugat la gestió d’execució de les obres de l’avinguda baixador i de l’expedient de contribucions especials per al finançament de l’obra. Però Junts per Valldoreix, argumentant que no hi havia acord amb el Consistori santcugatenc i el desacord dels veïns, va demanar la retirada del punt. El govern valldoreixenc en minoria (Valldoreix Plural, ERC, PSC i CUP) finalment va retirar el punt. 

I ara, què passa amb el Baixador?

L'avinguda del Baixador està per urbanitzar FOTO: Arxiu del TOT Sant Cugat

L'avinguda del Baixador està per urbanitzar FOTO: Arxiu del TOT Sant Cugat

Per una banda, Valldoreix assegura que si es fa càrrec de la gestió de les obres (valorades en 4,6 milions i el pressupost anual de l'EMD està entre els 9 i els 10 milions) podria incomplir la regla de la despesa, el que suposaria el tancament de la institució. "Si incomplim la regla de la despesa, significa el tancament i la desaparició de l'EMD. Jo no seré el president que tancarà aquesta EMD", va explicar Juanjo Cortés, que va assegurar que disposen d'informes tècnics i jurídics en aquest sentit. "M'encantaria poder fer aquest projecte de principi a final. Però si ho fem, suposarà el tancament de la institució", va afegir el president.  Un posicionament, expliquen, que sustenten els informes jurídics.

Més info: Veïns i EMD de Valldoreix desencallen el projecte d'urbanització del Baixador

En canvi, des de l'Ajuntament de Sant Cugat no ho veuen així. El tinent d'alcaldia d'Economia, Carles Brugarolas, va assistir a la Junta de Veïns i va explicar que consideren que l'EMD es pot fer càrrec de l'obra. Així, va demanar poder veure els informes i es va obrir a buscar solucions conjuntament perquè Valldoreix es faci càrrec del projecte. Tot i que va obrir la porta a col·laborar econòmicament, Brugarolas va recordar que l'actual situació econòmica de l'Ajuntament impossibilitaria fer aportacions elevades.

Cal recordar que en el passat mandat, quan Junts estava a l'oposició de Sant Cugat i governava a Valldoreix, va defensar que l'EMD no es podia fer càrrec de l'obra, el mateix argument que defensa el govern valldoreixenc. Ara des del govern santcugatenc i l'oposició a Valldoreix, Junts ha canviat el discurs i defensa que l'EMD sí que se'n pot fer càrrec. Un canvi que expliquen per haver tingut més informació de tècnics de l'ajuntament. 

Quant pagaran els veïns?

I és que un dels principals esculls és el finançament de l'obra. Dels 4,6 milions d'euros pressupostats, l'EMD s'ha compromès a aportar el 20%, com ha fet en altres administracions. La resta l'haurien d'assumir els veïns, però el cost seria molt elevat tenint en compte l'envergadura de projecte. "El problema és que us van prometre que pagaríeu el 55%, però l'EMD no pot pagar més del 20%", va apuntar el vicepresident de Valldoreix Xavier Humet. Per això, l'EMD ja va demanar al seu moment que l'Ajuntament de Sant Cugat pagués la diferència. 

A més, Xavier Humet va recordar un compromís per escrit de l'Ajuntament de Sant Cugat el 2022 d'assumir la gestió de les obres. Però aquell compromís, adquirit pel tripartit, ara no es contempla per part del govern actual de Junts i ERC. Brugarolas va insistir que veuen marge perquè l'EMD assumeixi la gestió i va emplaçar a trobar-se per desencallar la situació.

Imatge virtual de com quedaria l'avinguda de Baixador FOTO: Ajuntament

Imatge virtual de com quedaria l'avinguda de Baixador FOTO: Ajuntament

El veïnat critica la falta d'acord

El president de l'Associació de Veïns del Baixador, Sergi López, també va assistir a la Junta de Veïns. En el seu cas, va lamentar que l'EMD volgués fer l'encomana a l'Ajuntament sense un acord previ i la negativa de Sant Cugat d'entomar el projecte. Així, va sol·licitar que les dues administracions negociïn: "Entenem que era millor no votar el punt i, que quan es voti, s'aprovi per unanimitat i amb Sant Cugat volent rebre l'encomana". El representant veïnal va recordar que en el mandat passat, amb el tripartit a Sant Cugat i Junts a Valldoreix, ja es va viure una disputa competencial que va allargar el projecte durant mesos. 

Més info: Desencallada la disputa compentencial de l'avinguda del Baixador

Sergi López: "Som EMD o som un barri?"

"Som EMD o som un barri? Volem exercir les competències que tenim delegades o no? Les contribucions especials les pot tramitar l'EMD", va explicar López al TOT. A més, el president de l'entitat va sol·licitar al govern valldoreixenc que torni a incloure l'associació en les negociacions. 

"Seiem amb vosaltres i l'Ajuntament i busquem una solució", va concloure el vicepresident valldoreixenc, Xavier Humet. Sigui com sigui, el projecte continuarà aturat fins que l'Ajuntament de Sant Cugat i l'EMD de Valldoreix acordin qui es fa càrrec de la gestió de les obres i com serà el finançament. La urbanització del Baixador, que acumula anys de retard i queixes veïnals, haurà d'esperar una mica més.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem