La proposta de l'Associació de Propietaris de Torre Negra per tancar el conflicte

La disputa per la urbanització de Torre Negra fa anys que enfronta l'Ajuntament de Sant Cugat i els propietaris als jutjats

L'Associació de Propietaris de Torre Negra reclama a l'Ajuntament de Sant Cugat que segui a dialogar i arribi a un acord per resoldre el conflicte històric per la urbanització d'aquest espai natural i que fa anys que enfronta les dues parts als tribunals. La proposta dels petits i mitjans propietaris, que acumulen al voltant del 50% dels terrenys és que es permeti l'edificabilitat a la zona de la rambla de Can Bell, passeig de Calado i l'escola l'Avenç a canvi de protegir definitivament l'entorn del camí de Can Borrell, Pi d'en Xandri i la masia de Torre Negra.

Més info: Sant Cugat fa el tercer "pas definitiu" per protegir Torre Negra

Tant l'Associació de Propietaris de Torre Negra com el Grup Núñez i Navarro, que té la meitat dels terrenys de l'àrea, fa anys que reivindiquen el seu dret a edificar en aquesta zona de Sant Cugat. En canvi, l'Ajuntament de Sant Cugat i bona part de la societat civil sempre ha defensat la preservació d'aquest entorn. La disputa fa anys que està als tribunals i el Tribunal Suprem ha tombat en dues ocasions els plans urbanístics de l'Ajuntament per evitar la urbanització. El Consistori va aprovar un tercer pla, que tant l'Associació de Torre Negra com el Grup Núñez i Navarro han portat als tribunals.

La construcció d'una zona

"Nosaltres sempre hem dit el mateix: s'ha de trobar una solució que vagi bé per totes les parts", explica el president de l'Associació de Propietaris, Pere Feliu, que afegeix: "La nostra solució és traslladar l'edificabilitat a zones de la rambla de Can Bell, del passeig Calado i de l'Escola Avenç".

Segons Pere Feliu, aquesta proposta permetria donar continuïtat a la ciutat. "Sant Cugat té al segle XXI unes urbanitzacions de principis de segle XX, desconnectades de la ciutat, on no hi ha clavegueram, voreres, carrers... Una manera de resoldre-ho és reordenar la zona i traslladar l'edificabilitat de Torre Negra", ha exposat Feliu.

 

Tot i això, no ha detallat quina quantitat d'habitatges s'hi podrien construir, tot i que ha negat que sigui una xifra similar als 3.000 pisos que s'havia parlat en alguna ocasió: "Els 3.000 habitatges va ser un número hipotètic que s'ha utilitzat amb demagògia per part de l'Ajuntament. S'ha de fer un pla parcial modern i sostenible. No estem parlant de blocs de pisos, sinó d'una ciutat amb el model de Sant Cugat i seguint aquest criteri".

Captura de pantalla 2019 04 08 a las 15.21.09

Els propietaris volen construir entre l'Avenç, el Tennis Natació, la rambla de Can Bell i el passeig de Calado

Presevar l'entorn del Pi d'en Xandri

Segons el president de l'Associació, aquest acord permetria deixar lliure i preservar a perpetuïtat tot l'entorn de Can Borrell, Pi d'en Xandri i la masia de Torre Negra. Una proposta que, segons Feliu, seria positiva per la ciuta ti ben vista pels santcugatencs.

I és que segons explica, no seria realista parlar d'expropiacions per evitar cap mena de construcció. Segons un informe pericial que van encarregar fa temps, la xifra a compensar seria d'uns 400 milions d'euros. "Solucions n'hi ha. És voluntat política", reivindica.

"Ho hem proposat moltes vegades, però no se'ns escolta o no interessa. Entenem que és una manera de tancar el tema i va bé per totes les parts. El poble tindria la part central de Torre Negra i el camí a Can Borrell quedaria lliure", destaca Pere Feliu.

"Els polítics de tots els partits, a nivell personal, veuen la solució possible i idònea"

El president es va trobar recentment amb l'alcaldessa de Sant Cugat, Carmela Fortuny, en una reunió informativa en què van exposar les seves propostes. Tot i això, reconeix que aquest és un tema que ja pertocarà durant el següent mandat, després de les eleccions. "Els polítics de tots els partits, a nivell personal, veuen la solució possible i idònea. Però a nivell polític ningú vol prendre la decisió perquè diuen que pot provocar un desgast", assegura.

En els últims anys, el govern de Sant Cugat sempre havia rebutjat la possibilitat de negociar amb els propietaris i havia defensat que arribaria fins al final per evitar, en qualsevol cas, la construcció en tot l'àmbit de Torre Negra. Sempre ha defensat la seva legitimitat a fer-ho i havia assegurat que els propietaris no tindrien dret a cap indemnització.

Amb tot, l'Associació de Propietaris de Torre Negra ha engegat una enquesta a través d'internet per tal de conèixer l'opinió dels santcugatencs.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem